2016-11-21 16:13:25

Sağlığın için yumurta tüket!

Selma Şahin

21 Kasım 2016, 16:13

 Burdan sesleniyorum zararlı mı değil mi diye senelerce tartışması olan yumurtayı gönül rahatlığıyla tüketebilirisiniz.!! Bu olumsuz şöhretinin nedeni içerdiği kolesterol miktarıdır. Fakat son yapılan araştırmalarlarda yumurtanın kötü kolesterolü yükseltmediği aksine iyi kolesterolü yükselttiği bulunmuştur. Normalde sağlıklı bir bireye her gün yemesini söylediğimiz yumurta kolesterolü yüksek bireylerde biraz daha tedbirli kullaılmalıdır.Yüksek kolesterol sebebiyle düzenli ilaç kullanan ve yumurta yiyip yememe konusunda tereddüt yaşayanların yumurta dışında yedikleri besin grubuna dikkat edip , beslenme programlarını belirlemelerinde fayda var.
Hepimizin bildiği gibi sağlığımız için her besin grubundan günlük belirli miktarda tüketmemiz gerekiyor. Ve yumurta vücudun kullanabileceği anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağıdır.Ete oranla elde edilmesi daha kolay ve ucuz bir besindir.Lezzeti konusunda ise yediden yetmişe pek çoğumuz hemfikirizdir. 1 yumurtada ortalama 5-6 g protein bulunmaktadır.
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Kansızlık (anemi ) problemi olanlar için Fe, bağışıklığı güçlendirmek isteyenler için ise iyi bir çinko kaynağıdır. Kahvaltılarında mutlakla bulunmalıdır.
Özellikle yumurta sarısı kemiklerin ve dişlerin oluşması ve sağlamlığında rol olan kalsiyumun, fosforun ve bazı B grubu vitaminlerinin zengin bir kaynağıdır.
Yumurtada bulunan kolin maddesi, özellikle çocukların zihinsel/beyinsel gelişiminde ve öğrenme yeteneklerinin artışında önemli rol oynar. Hücre yapısının korunması, sinir hücreleri arasında iletişimin korunması, yağların kan yoluyla karaciğere taşınması gibi önemli fonksiyonları olan kolinin eksikliğinde damar tıkanıklığı, karaciğer hastalıkları ve nörolojik hastalıkların riski artmaktadır.Erkeklerin 550 mg, bayanların 425 mg günlük kolin ihtiyacı vardır. Her sabah kahvaltıda bir yumurta yiyerek bu ihtiyacın yüzde yirmisini direk almış oluyorusunuz.
Düzenli tüketilen yumurtanın; kanser, kalp-damar hastalıklarından korunmada ve bunların tedavisinde, sindirim sistemi sağlığında, menapoz semptomlarının hafiflemesinde, osteoporozun önlenmesinde etkili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.Ayrıca düzenli şekilde yumurta tüketen kadınların meme kanseri riskinin azaldığı belirlenmiştir.
Ve son olarak göz sağlığınız için de olmazsa olmazınız haftada en az 3-4 gün yumurta tüketmek olsun.
Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler : 
Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden, 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Yumurta içeren bütün tariflere, pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür; hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır.
Yumurta içeren ve yumurta açısından zengin yiyecekler, hazırlanma sürelerinin haricinde, 2 saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır. Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra ellerin, kullanılacak kapların, araçların yıkanması gereklidir. Çiğ yumurtalar, temiz kaplara kırılmalıdır. Yumurtanın pişirilme suresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin. yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşturur (demir-sülfür halkası). Yumurta bu şekle geldiyse sakın tüketmeyin. Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur.
Yumurta gördüğünüz gibi mucizevi bir besin aslında. Ve bu mucize besinden en üst seviyede yararlanmak için bu hususlara dikkat edilmesinde fayda olacaktır.
Mutlu , sağlıklı ve formda bir hafta diliyorum.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.