2017-12-30 16:00:26

Yılbaşı Gecesi Beslenmeye Dikkat!

Selma Şahin

30 Aralık 2017, 16:00

 2017’ ye güle güle, hoş geldin 2018. Ülkemize huzur, bereket ve barış getirmeni diliyorum.
Evet yarın yepyeni bir yıla giriyoruz. Çoğu kişide heyecanı başlamıştır bile. Kimi evde, kimi dışarıda olacak o gece. Yılbaşının beni ilgilendiren kısmı ise ne yediğiniz, içtiğiniz. Bazıları eminim söyleniyordur, bari bu gece karışma diye. Haklısınız fakat o gecenin ve ertesi gününün sizlere zehir olmaması açısından yine de ufak önlemler almakta fayda var diye düşünüyorum. 
Yılbaşı akşamı çok yemek yenileceği için gündüz bir şey yememek yapılan en büyük yanlışlardan. Çok az miktarda besin tüketileceğinden vücut enerjisiz kalır ve şekeriniz düşebilir, tansiyonda problem olabilir ki bunlar ruh durumunuzu tamamen etkiler ve keyif almazsınız.
Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en güzeli. Süt ve yulaf gevreği ya da peynir , tam buğday ekmek, domates, salatalık ve yeşilliklerden oluşan hafif bir kahvaltı seçebilirsiniz. 
Aynı şekilde öğle yemeğini de hafif geçirmekte fayda var. Akşam genelde et türleri tüketileceği için sebze ve salata ağırlıklı geçirmek daha doğrudur. Örneğin; 1 porsiyon sebze haşlama veya yemeği , 1 dilim tam buğday ekmek, bol yeşillikli limonlu salatadan oluşan bir menü tercihiniz olabilir.
Akşamüzeri kan şekerinin düşmesini önlemek ve akşam yemeğine halsiz kalmamak için de ara da bir ara öğün yapılırsa iyi olur. 1 porsiyon meyve ya da 1 bardak süt/yoğurt iyi bir tercih olur.
Vee gelelim akşamki nefis meze ve içeceklerle hazırlanmış sofraya. Sizin tabağınız protein, karbonhidrat ve yağ içerikli gıdaların dengeli olduğu bir tabak olsun. Her zamanki kural burada da geçerli tabi ki kızartma ve ağır sos içeren yemeklerden uzak duruyoruz. Etin yanında sebze ve salata mutlaka bulundurulmalı.
Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum. Masa da o masum gibi görünen mezeler aslında hiç de göründükleri kadar masum değiller. Her birinden bir miktar yeseniz zaten nerdeyse akşam öğününüz kadar olacaklar. O nedenle aralarından en hafiflerini bulup birkaç çatal tadımlık almanız daha doğrudur. Örneğin ; patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi. 
Çok fazla yiyeceği karıştırmak da mide ve sindirim problemlerine de yol açabilir.Yemeği zamana yaymak ve çok çiğnemek oluşabilecek sindirim problemlerine önlem olabilir. 
Dışarıda yemek yenecekse de hazırlanan yemeklerin içerikleri bilinmelidir. ilk defa tüketilen yemek çeşidi besin alerjisi, hazımsızlık, gaz gibi problemlere neden olabilir bu nedenle dikkatli olmak gerekir. 
Alkol tüketimini ise özellikle ana yemekle birlikte yapın. Alkol kan şekerinin düşmesine neden olabilmektedir. Ayrıca hızlı bir şekilde kana karışmamış olur. 1-2 kadeh en doğru tercih olacaktır sizler için.
Yılbaşı gecesi de ertesi günde yapmanız gereken en önemli şey bol bol su tüketmek unutmayınız!!
Sabahında ise bir gece önceden suda bekletilmiş limonlu suyunuzu uyanır uyanmaz için.. Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak hem sizi gün boyu sağlıklı ve dinç tutar hemde gün boyunca fazla yemenize engel olur. Ana ve ara öğünlere dikkat edip, bir de sporunuzu yaparsanız 2018’e süper bir giriş yaparsınız. Umarım 2018 sizin sağlıklı kararlar aldırıp uyguladığınız bir yıl olur.
Sağlıklı ve formda yıl diliyorum.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.