2020-11-15 14:42:06

Başkana çağrı

Hakan Halit Yeni

hakanhalityeni@gmail.com 15 Kasım 2020, 14:42

Apartmanlarda yaşayan insanların en çok yaşadıkları sorunların başında yöneticilik konusu yer alıyor. Bazı binalarda yöneticinin keyfi işlemler, keyfi davranışlar, toplamış oldukları paralar veya toplayamadıkları paralar, çıkar çatışmaları, taraflı davranma, kurallara uymayanlarla baş edememe gibi birçok konu tartışma konusu yaratırken; bazı binalarda ise kimse yönetici olmak istemediği için büyük sorunlar yaşanıyor.

Peki, yasalara göre hangi durumlarda bina yöneticisi olma zorunluluğu vardır. Binada en fazla 7 daire bulunuyorsa bu durumda kat malikleri arasında bir yönetim belirlenmesi zorunluluğu yok. Ancak 8 ve daha üstü sayıda daire bulunan binalarda apartman yönetimi olma zorunluluğu vardır. Apartmanda oturan kimsenin yönetici olmak istememesi durumunda dışarıdan yönetici atanabiliyor. Bunun için kat maliklerinden birinin sulh mahkemesine başvuruda bulunarak, yönetici atanması için talepte bulunması gerekiyor. Ancak bu pek rastlanan bir durum değil.

Önemli olan kişilerin bu görevi kendi hür iradesi ile istemesi gerekmektedir. Birçok yerde kimse yönetici olmak istemiyor. Böyle durumlarda ise, sorun her sene düzenli olarak kat maliklerinin sıralı bir şekilde yöneticilik görevini üstlenmesiyle aşılmış oluyor. Aslında sorun aşılmıyor, zorunluluk olduğu için yasaların gerekliliği yerine getirilmiş oluyor. Yani değişen pek bir şey olmuyor ve sorunlar aynen devam ediyor. Çünkü apartman, site vs gibi yerlerin hukuki boyutları dahil, yöneticinin oluş sebebi, yönetici niçin olmalı ve yöneticiliğin nasıl yapılması gerektiği konusunda ülkemizin %90’ lara varan kısmında bilgi eksikliği var ya da kimse ne yapılması konusunda bir fikre sahip değil.
Bu durum ise yönetici ve kat malikleri arasında, apartman yöneticiliği yasalarını bilmemezlikten, bilgi kirliliğinden kaynaklanan büyük huzursuzluklara sebep oluyor. Huzur, güvenlik ve illegal durumların önüne geçilmesi için yasalarla çerçevesi çizilmiş olan apartman yöneticiliği, birçok yerde tam tersine huzursuzluk, yolsuzluk, güvensizlik, kin, nefret ve aynı bina içinde yaşayan insanların birbirleriyle düşman olmalarına sebep olabiliyor.
Gelelim konuyu gündeme taşıma sebebimize.

Bu konuyla ilgili tarafıma uzun zamandır birçok mail geliyor, gelmeye de devam ediyor. Kaliteli hizmet sunumunu sağlayacak, gelir – gider dengesini yönetecek ve güçlü iletişim ile yapılan çalışmaları etkili anlatabilecek, donanımlı, konuya hakim, bilinçli profesyonel bina ve toplu yapı yöneticilerine ihtiyacımız olduğu kesin görünüyor.
Konumuzla bağlantılı bir başka konuya kısaca değinmeden geçmeyeceğim. Kırsal kesim muhtarlarını özellikle ayırarak söylüyorum. Şehirlerdeki muhtarların önceden yaptıkları işlemlerin neredeyse tamamına yakını nüfus müdürlükleri gibi kurumlardan yapılabiliyor artık. Şimdi şu soruyu sormadan geçemiyorum. Muhtarlar ne iş yapıyorlar? Şu andaki mevcut şartlarda anlamakta güçlük çekiyorum doğrusu. Değerli muhtarlarımız beni yanlış anlamasınlar, eleştirim anlamsız düzene, sisteme yöneliktir. Bu konuda bir tuhaflık, bir sıkıntı var. Özellikle asayiş konuları başta olmak üzere, apartmanlarda, sitelerde neler olup bittiğini, neler yaşandığını muhtarlarımız mı, yoksa apartman yöneticileri mi daha iyi bilirler? Toplu konutlarda, apartmanlarda, sitelerde yaşayan toplumun muhatapları yöneticiler midir; yoksa muhtarlar mı? Muhtarların etkisi, yetkisi, yaptıkları iş nedir, niye varlar, niye maaş alıyorlar? Dolayısıyla toplu yapı yöneticiliğinin çerçevesinin yasalarla yeniden çizilip, daha etkin, daha yetkin hale getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Toplumun huzur ve güvenliği için son derece gerekli ve çok geç kalınmış bir konudur bu durum.

Şehri yönetenlerin ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak, muhtarlarla birlikte mahalle mahalle bölerek acilen ücretsiz sertifika programları oluşturmalıdırlar. Bu vesile ile muhtarların da eline bir iş değmiş olur. Tüm apartman, toplu bina yöneticilerinin sertifikalandırılması, huzur ve güvenlik açısından çok doğru atılmış bir adım, büyük bir kazanım olacaktır. Tam olarak kamuoyunun talepleri de bu yöndedir.

Örneğin;
Bina, Site ve Toplu Yapı Yöneticiliği
Yönetici Kavramları
Apartman, Bina, Site ve Toplu Yapı Yöneticiliği
Kat Mülkiyeti Yönetimi
Yönetim Planı
Ortak Yerler
Komşuların Uyması Gereken Konular ve kurallar
Kapıcılık (Apartman ve Site Görevlisi) Hizmetleri
Hukuksal Gereklilikler ve Mevzuat Hakkında Bilgiler
İletişim Becerileri
Kat Maliklerinin Borçları ve Ana gayrimenkulün Bakımı,

Korunması ve Zarardan Sorumluluk, Komşu Hakları gibi konularda acilen bedelsiz eğitim programı düzenlenerek, tüm yöneticiler ve yönetici olmak isteyenler sertifikalandırılmalıdır. İlgili kamuoyunun, yani vatandaşın belediye başkanımıza çağrısı, talebi tam olarak bu yöndedir. Belediye başkanımız ve ilgili diğer kurumlar bu güce sahiptir, istedikleri takdirde bunu yapabileceklerine hiç şüphe yoktur. Eğer bu talep dikkate alınıp, hayata geçirilirse, şehrimizin, şehirlerimizin, hepimizin huzur ve güvenliği açısından atılmış en güzel, en doğru adımlardan biri olacaktır. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.