Yararları/Yan etkileri ile CHİA

Son günlerde danışanlarım çoğunlukta olmak üzere herkeste bir chia tohumu ile ilgili pek çok soru alıyorum.O nedenle bu makalede her yönden ele alalım istedim.
Chia tohumu köken olarak Güney Amerika’da yetişen bir tür adaçayı olan Salvia hispanica, tüm dünyada Chia (Çiya) bitkisi olarak biliniyor. Bu bitkinin tohumları ise Chia tohumu olarak satılıyor ve kullanılıyor.
Faydalarına gelirsek ;
Chia tohumu, en iyi Omega-3 kaynağı olarak bilinen somon ve keten tohumundan daha fazla Omega-3 içermektedir. Beyin ve kalp sağlığı için çok önemli olduğu bilinen Omega-3, düzenli Chia tohumu tüketildiğinde metabolizmaya önemli faydalar sağlıyor.
*Günlük protein ihtiyacının %10’unu karşılayacak kadar protein içerir.
*İçerdiği triptofan adlı aminoasit, tokluk hissi sağlar, uykuyu düzenler ve psikolojik olarak da daha iyi hissetmenizi sağlar.
*Chia tohumu aynı zamanda iyi kolesterolü arttırırken LDL ve trigliseriti düşürür.
*İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin de dostu olan Chia tohumları, kabızlık gibi sorunları da önlemede etkilidir.
*Esansiyel yağ asitleri bakımından zengin olan chia tohumları yüksek tansiyonu düşürür ve kalp-damar sağlığı için iyidir.
* Bağırsakları temizleyerek vücuda detoks etkisi oluşturur. Bağırsakları ve sindirim sistemini düzenler. Bunun için iki tatlı kaşığı chia tohumu bir bardak ılık suda 10 dk bekletilerek içilmektedir.
*İki yemek kaşığı (28 gram) Chia tohumu yaklaşık 180 mg kalsiyum içermektedir. Bu değer, yetişkin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacının %18’ini karşıladığını göstermektedir. Bu oran birçok süt ve süt ürününden daha fazladır.Dolayısıyla laktoza alerjisi olan kişiler süte alternatif olarak kullanabilmektedirler.
*Biotin ve Thiamine gibi bileşiklerin kullanılabilmesinde yardımcı olan magnezyum kemik sağlığı açısından da önemlidir. 28 gram chia tohumu yetişkin bir insanın günlük magnezyum ihtiyacının %30’unu karşılamaktadır.
*Hücre ve dokuların büyümesinde ve onarılmasında kullanılan fosfor 100 gram chia tohumunda 100 mg fosfor içermektedir. İçeriğindeki demir oranının ıspanaktan üç kat daha fazla olduğunu da söylemek de fayda var.
Yan etkilerine bakacak olursak ;
*Chia tohumu ölçüsünden fazla tüketildiğinde şişkinliğe sebep olur.
*Verilen ölçülere uyularak tüketilmediği takdirde erkeklerde prostat kanserini tetikleyebilir.
*Emziren anneler ve hamile kadınların chia tohumu kullanması, hem anne adayları, hem de bebek sağlığı için riskli olabilir.
*Vücudun bağışıklık kazanması için kullandıktan bir süre sonra birkaç gün ara verilmesi daha faydalıdır.
*Chia tohumu ilaç ile birlikte kullanıldığı takdirde, bünyeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Düzenli ilaç kullanan kişilerin, chia tohumunu kullanmadan önce doktoruna danışmaları gereklidir.
*Ağızda ve boğazda şişme, mide bulantısı, kusma, deri dökülmesi ya da pullanması, nefes daralması, göz sulanması gibi belirtiler olduğu takdirde, chia tohumu tüketiminin derhal bırakılması gerekir.
*Chia tohumunun bağımlılık yapma oranının yüksek olduğu da, hakkında yapılan araştırmalarda çıkan diğer bir yan etkisidir.
Kilo vermeyi sağlar mı sorusuna gelince?
Hiçbir besin ne yazık ki tek başına kilo verdirici güce sahip değildir. Chia da buna dahil. Doğrudan kilo vermeye etkisi olduğuna dair henüz yeterli bir araştırma bulunmuyor ancak içerdiği antioksidanlar ve sağladığı tokluk hissi sayesinde kilo verme sürecinde önemli bir yardımcı besin diyebiliriz ancak.
Chia Tohumunu Çiğ Gıdalar ile Kullanabileceğiniz Alternatifler
Yulaf ezmesi, yoğurt gibi gıdalara chia tohumu karıştırabilirsiniz. Chia tohumunu çiğ olarak yoğurt veya yulaf ezmesi içerisine serperek kullanabilirsiniz. Bu alternatif chia tohumunun en yaygın kullanım şeklidir.
Sabahları yulaf ezmesi, yoğurt veya kahvaltı gevreği üzerine 2 yemek kaşığı chia tohumu ekleyerek kahvaltı yapabilirsiniz.
Chia tohumlarını salatalarda kullanabilirsiniz. Öğle veya akşam yemeklerinde özellikle diyetteyseniz salatanızın üzerine chia tohumu serpin. Hem tadını güzelleştirecek hem de daha sağlıklı olacaktır.
Chia tohumları ile pudinglerinizi süsleyin. Chia tohumu süslemelerde de kullanabilirsiniz. Hem görüntü olarak farklılık sağlayabilir, aynı zamanda tadı ve faydaları ile bir taşla üç kuş vurabilirsiniz.
İşin özü; hiç bir şeyden mucize beklemeyin sevgili okur. Tüketeceğiniz gıdalar ne olursa olsun alım dozuna çok çok dikkat edin ve mutlaka bir uzmana danışın!!!

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83