ANSİAD’ın Kahvaltılı Toplantısının konuğu ATSO Başkanı Davut Çetin oldu. Toplantıya ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyesi iş insanları katıldı. “Türkiye ve Antalya Ekonomisi” başlığında konuşma yapan ATSO Başkanı Davut Çetin, iş insanlarının sorularını yanıtladı.
İş hayatına esnaf olarak başladığını ve dolayısıyla esnafların sorunlarını iyi bildiğini anlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, “İş hayatına esnaf olarak başladık. Motor yenileme işleri üzerine Antalya’da ve İstanbul’da iş yerlerim var. Küçük esnafın sıkıntılarını iyi biliyorum. Oradan yola çıktık ve oradaki sıkıntılara el atmaya çalıştık. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda uzun zamandır çeşitli görevlerde çalıştım. Daha önce kendimi şu anki konumum kadar sorumlu hissetmiyordum. 10 aydır ATSO Başkanıyım. 42 bin üyenin sorumluluğunu taşıyorum. Her şeyi söylemek, eleştirmek gerekiyor. Söylediğimiz her şey zaman zaman yanlış anlaşılsa da bu sorumlulukla her konuda düşüncelerimizi ifade ediyoruz” dedi.
"TÜRKİYE’DE CİDDİ BİR REFAH KAYBI VAR"
Türkiye Ekonomisi Temel Göstergeleri hakkında da bilgiler veren Başkan Çetin, “Türkiye’de şu anda orta gelir tuzağı var. Ciddi bir refah kaybı var. Bunlara çok dikkat etmek gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Küresel Rekabet Endeksi 2014-2015 Raporunda Türkiye 144 ülke arasında iş dünyasının gelişmişlik düzeyinde 50. sırada. İnovasyonda 56. sırada. Yükseköğretim ve eğitim düzeyi açısından 50. sırada. Emek piyasalarının etkinliğine göre 131. sırada. Finansal piyasaların gelişmişliğine göre 58. sırada. Kurumsal yapıya göre 64. sırada. Makroekonomik istikrarda 58. sırada yer alıyor. Türkiye’de şu anda 2 milyon 900 bin işletme yer alıyor. Bunlardan 2 milyon 700 bin mikro ölçekli işletmeye destek verilmesi gerekiyor. Küçük işletmelerde markalaşma gerekiyor. Ekonomik reform bu kısımda yapılmalıdır” diye konuştu.
İşveren-esnaf sayısı bakımından Türkiye-Almanya karşılaştırması yapan Başkan Çetin, son dönemde gayri menkul şirketlerinde artış olduğunu, önümüzdeki dönemde bilim-teknik, sağlık-sosyal hizmetler, eğitim, sanat-eğlence sektörlerine yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
"TURİZME BİRAZ DAHA FAZLA HASSASİYET GÖSTERMELİYİZ"
Turizm sektöründe göründüğü kadar büyük kayıplar olmadığını dile getiren Başkan Çetin, imaj kaybından dolayı turizmde düşüş olduğunu belirterek, “Şu anda turizmde 2.5 -3 milyar dolar civarında Antalya’nın bir kaybı var. Türkiye’nin genel kaybı şu ana kadar 2 Milyar dolar. Türkiye’deki duruma baktığımızda diğer illerde çok fazla düşüşler yok. Rusya’dan dolayı Antalya’da düşüş biraz daha fazla hissediliyor. Şimdi terör belası geçiriyoruz. Bu durum önümüzdeki yıla nasıl yansır bilmiyoruz. Yeni hükümetin bunun için çok ciddi önlemler alması gerekiyor. Antalya’da turizm bizim için çok önemli. Turizme biraz daha hassas davranmak, turizmi biraz daha ciddiye almamız gerekiyor” diye konuştu.
1 Kasım seçim sonuçlarına herkesin saygı duyması gerektiğini ve çıkan sonuca güvendiklerini belirten Çetin, bundan sonra ana gündem maddesinin yapısal ve ekonomik reformlar olması gerektiğinin altını çizdi. Toplumda sosyal ve siyasal kutuplaşma, öfke dilinin geliştiğini belirten Davut Çetin, bundan sonra her türlü kutuplaşmanın düzelmesini beklediklerini ve diyalog dilinin hakim olacağına inandıklarını bildirdi.
"KUVVETLER AYRILIĞI, HUKUK, BAĞIMSIZLIK VE ADALETİN ELDEN GEÇMESİ GEREKİYOR"
Türkiye’nin şu anda demokratik bir ülke olmadığını ileri süren Başkan Çetin, kuvvetler ayrılığının, bağımsızlığın, hukukun, adaletin tekrar elden geçmesi gerektiğini belirterek, söz konusu kavramlara kimsenin güveninin kalmadığını savundu. Her zaman uzlaşma çağrısı yaptıklarını anımsatan ATSO Başkanı Davut Çetin, önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi konularının uzlaşıyla çözülmesi gerektiğini söyledi.
ATSO’nun çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Çetin, Eylül ayında hizmete giren ATSO Kültür ve Sanat Merkezi’nin Antalya için çok önemli bir proje olduğunu belirterek, “Merkezi açıldığı günden bu yana çoğunluğu doktorlar, öğretmenler ve öğrencilerden oluşan 8 bin kişi ziyaret etti. En az ziyaret edenler esnaflar ve iş insanları. Tüm iş dünyasını Picasso Sergisi’ni görmeye çağırıyorum” dedi.
ATSO olarak Kırsal Kalkınma adı altında hayata geçirdikleri otellerle köyleri buluşturma projesinde son aşamaya geldiklerini anlatan Başkan Çetin, “Oda olarak bir köyü örnek alacağız. Köyde üretileni otelden gelen misafir tüketecek. Otel misafiri hem köyü görecek hem de köylüye ekonomik katkı sağlayacak. Böylece hem köylü kazanacak hem de otel sosyal projeye imza atmış olacak” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 04 Kasım 2015, 16:22