Tecrübeli turizmci Rus pazarını değerlendirdi

Rusya ve BDT ülkelerini yakından tanıyan turizmci Orhan Sancar, bu pazardaki verili durumu, tehditleri ve beklentileri kaleme aldı. Mısır'ın kapalı olmasının Türk turizmi açısından olumsuz bir gelişme olduğuna işaret eden Sancar, Mısır'ın kapalı olmasının uçak şiketlerinin yaz operasyonlarını da zora soktuğunu ifade etti.

Tecrübeli turizmci Rus pazarını değerlendirdi
İşte Orhan Sancar'ın "Rusya pazarı düzeldi mi?" başlıklı yazısı

"2016 yılının izlerini silmek için büyük umutlarla beklediğimiz Rusya pazarı istenilen seviyeye ve hedeflere ulaşacak mı?

Şu an görünen durum sayısal olarak 4 milyon hedefine ulaşacağımız yönünde ama gelir anlamında maalesef 2015 yılının yüzde 50 gerisindeyiz.

Antalya sahillerinde yatak kapasitesinin artmaya devam etmesi, Avrupa'nın Türkiye'ye yeterli ilgiyi göstermemesi, otel fiyatlarının yüzde 50-60 düşmesine neden oldu. Doluluklar iyi gidiyor ama fiyatlar düşük ve oteller maliyetlerini düşürmek için servis kalitesinden ödün veriyor.

Halbuki otel fiyatlarının yükselerek devam ettiği önceki yıllarda kalitesiz servis ucuz ülke algısında kurtulmuştuk.

Bu dönemin atlatılması ve doluluklarla birlikte fiyatların da eski seviyelerine gelmesi birkaç yıl alacak. Bu dönemde servis kalitesinin yükseltilmesi, kontrat fiyatlarının makul seviyelerde seyretmesi önemlidir. Aksi takdirde sezon içerisinde yapılacak fiyat promosyon ve aksiyonlar, turistleri son dakika rezervasyonlara yönelterek, ucuz ülke algısını yerleştirecektir.

Mısır'ın Rusya pazarına kapalı olması ilk görünüşte Türkiye için avantajlı görünse de, tur operatörlerinin kış döneminde birinci tercihi olan Mısır sahillerinin olmayışı ciddi bir operasyon zararı getiriyor. Hava yolu sahibi olan tur operatörleri kış operasyonunun yeterli kapasitede olmaması, tur operatörlerinin yaz dönemi için uçak filolarını küçültmelerine neden oldu. Bu durum yaz dönemi planlamasını kapasite anlamında olumsuz etkiliyor.

Rusya bu açığı Türk bayraklı şirketlere tarifeli izinler vererek çözmeye çalışıyor ama yine de yeterli kapasite ve rekabet şansı yakalanamıyor.

Milli ve özel Türk bayraklı taşıyıcıların maliyet açısından Rus taşıyıcılara göre daha pahalı olması bilet fiyatlarını yükseltiyor

Türkiye ile Rusya arasındaki politik ilişkilerin seyrine göre her an charter seferlerine yasak gelebilir. Rusya'nın istediği güvenlik önlemleri iki yıldır maliyetlerin yüksek olması nedeniyle yerine getirelimiyor,

Rusya Sivil havacılığının bu konu ile ilgili defalarca yaptığı uyarılar dikkate alınmıyor. Bu durum uzun dönemde charter uçuşlarını etkileyecektir.

Tur operatörleri daha avantajlı olan Ukrayna ve Kazakistan pazarına yöneldiler. Bu ülkelerdeki ciddi yatırımlarla kapasitenin iki katına çıkabileceği öngörülüyor."
Kaynak: Turizm Güncel

Güncelleme Tarihi: 23 Mayıs 2017, 09:20

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83