2016 sezonunun da Antalya bölgesinde turizm sektörü için zor bir dönem olacağının ortak bir kanı olarak ortaya çıktığına işaret edilen raporda, “Ancak, içinde bulunduğumuz bu zor dönemde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları topyekün çözümler üretmeye çalışırken, ören yerlerine yapılan zamlar kaygı ile karşılanmış ve zamanlamanın doğru olmadığı kanısında genel bir kanaat oluşmuştur. Ayrıca bu düzenleme esnasında EXPO 2016 Antalya göz ardı edilmiştir. 1 Nisan 2016 da uygulanacak olan bu yeni düzenleme ile 23 Nisan 2016 tarihinde başlayacak olan bölgemizin tarihindeki en önemli etkinliği kabul edilen EXPO 2016 Antalya sürecinde seyahat acentalarının çalışmaları olumsuz etkilenmiştir” denildi.
ASPENDOS VE PERGE ÜCRETSİZ OLSUN
Yeni fiyat düzenlemesine göre genellikle ülkemizde ve özellikle bölgemizdeki en yoğun ziyaretçi alan ören yerlerinin zamlandığı, ziyaretçilerin nadir uğradığı ören yerleri fiyatlarının ise sabit tutulduğu vurgulanan raporda, “Örneğin bölgemizin en önemli ziyaret merkezleri olan ilk beş ören yerinin dördüne yüzde 25 oranında zam yapılmıştır. Ören yerleri giriş ücretlerinin artırılmasının en azından 2016 yılında askıya alınmasını, özellikle EXPO 2016 Antalya adına yeterli turist getirebilmek için Nisan-Ekim dönemlerinde Aspendos ve Perge ören yerlerinin ücretsiz olarak ziyarete sunulmasını büyük bir umut ve heyecan içinde beklemekteyiz” ifadelerine yer verildi.
KAN KAYBINI ÖNLEYECEK
Böylelikle UNESCO Dünya Mirası aday listesinde bulunan bu iki nadide değerin milyonlarca turist ve ziyaretçiye kapılarını açmasının bölgemizdeki en önemli tanıtım faaliyeti olarak tarihe geçeceği yorumunun da yapıldığı raporun devamında yer alan ifadeler ise şöyle:
“Bu hamle ile ortaya çıkacak olası ticari kayıp, ülke menfaati açışından elde edilen kazanımın fersah fersah gerisinde kalacaktır. Bununla birlikte yaklaşık 3 bin ören yerine sahip ülkemizde ören yerlerinin performanslarının incelenerek, başarı grafiklerine göre hamleler yapılması ve tur operatörleri ve acenteler ile istişare edilerek ziyaretçi sayısının artırılması için bir ‘Ören yeri takip komisyonu’ oluşturulmasının ülke turizmine ve gittikçe kan kaybeden ören yeri ziyaretlerinin yeniden canlanmasına önemli bir katkı sağlayacağına inancımız tamdır.”
YILLIK DEĞERLENDİRMEDE DÜŞÜŞLER DİKKAT ÇEKİYOR
Raporda Antalya Kültür Turizm Müdürlüğü’nden alınan ve Ocak-Kasım dönemini kapsayan verilerle ilgili değerlendirme de ise şu ifadeler yer aldı.
“Bölgemizde on dokuz ören yeri veri oluşturabilecek yoğunlukta turistler tarafından ziyaret edilmektedir ve istatistiklere dahil olmaktadır. Bölgemizde yabancılar tarafından gerçekleştirilen ören yeri ziyaretleri genel olarak gelen turist sayısının yaklaşık yüzde 10’u kadardır. 2015 sezonunda bu oran yüzde 7’ye düşmüştür. 2015 sezonunda Antalya’ya gelen turist sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 5 buçuk azalırken, ören yeri ziyaretleri 378 bin 484 kayıpla yüzde 32 azalmıştır.
2014 yılında bölgemizdeki ören yerleri toplamda 1 milyon 166 bin 137 turist tarafından ziyaret edilirken, 2015 yılında bu sayı 787 bin 653’e düşmüştür. Bu düşüşte turist sayısındaki azalmasının yanı sıra ören yerlerine ilginin de gittikçe azaldığı görülmektedir. Son yıllarda kültür turlarının satılamamasından dolayı Acenteler, misafirlerini ‘sulu turlar’ denilen tekne ve bot turlarına yöneltmek zorunda kalmışlardır”
Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2015, 18:00