Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Rusya'nın turizm sektörünü Türkiye ile yaşadığı uluslararası bir sorundan dolayı yaptırım aracı olarak kullandığını kaydederek, "İnsanların seyahat etme özgürlüğünün hiçbir şekilde kısıtlanmaması gerekiyor" dedi. İspanya'nın başkenti Madrid'de bu yıl 36'ncısı düzenlenen FİTUR 2016 Gezi ve Seyahat Fuarı'nı ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ünal fuar alanında düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Turizm sektörünün adeta barışın elçisi konumunda olduğunu vurgulayan Bakan Ünal, "Çünkü uluslararası ilişkilerde hangi kriz yaşanırsa yaşansın, turizm her zaman iyileştirici ve yapıcı bir etkiye sahip olmuştur. O yüzden ülkelerin kendi aralarında yaşadıkları krizleri turizmin dışında tutmaları çok önemlidir. Aynı zamanda ülkelerin turizm sektörünü kendi ilişkilerinde bir yaptırım aracı olarak da kullanmamaları gerekir. Nihayetinde ülkelerin arasında zaman zaman bazı sorunlar yaşansa da bu krizler bir çözüme kavuşacaktır. Bu çözümün kolaylaştırıcısı da her zaman turizm sektörü olmuştur, insanların seyahat etme özgürlüğü olmuştur" dedi. Rusya'nın yaşadığı bir uluslararası sorundan dolayı turizm gibi uluslararası ilişkilerde iyileştirici ve kolaylaştırıcı rol oynayan bir sektörü yaptırım aracı olarak kullanmasının doğru olmadığını ifade eden Mahir Ünal, "Ama maalesef Rusya bunu yaptı. Turizm sektörünü Türkiye ile yaşadığı uluslararası bir sorundan dolayı yaptırım aracı olarak kullandı. Biz önümüzdeki süreçte bunun daha da gevşeyeceğini, yumuşayacağını düşünüyoruz. Çünkü insanların seyahat etme özgürlüğü hiçbir şekilde kısıtlanmaması gerekiyor. Turizm sektörü olarak da bizim buna karşı çıkmamız gerekiyor" dedi.
"TERÖRÜ SADECE BİR ÜLKENİN SORUNU OLARAK GÖRMEMELİYİZ"
Ülkelerin kendi aralarında sorun olsa bile halkların kendi aralarında bir sorun olmasının söz konusu olmadığını kaydeden Bakan Ünal, "Diğer taraftan bütün turizm sektörünü ilgilendiren ve günümüzde dünyanın değişik yerlerinde baş gösteren terör olayları bütün sektör için bir tehdit ve risk unsuru taşıyor. Terör bazen Mısır'da, Kahire'de karşımıza bir patlama olarak çıkıyor, bakıyorsunuz Paris'te bir silahlı saldırı ya da bir Charlie Hebdo saldırısı şeklinde karşımıza çıkıyor. Bakıyorsunuz Londra'da karşımıza çıkıyor, bakıyorsunuz Madrid'de karşımıza çıkıyor, bakıyorsunuz Ankara ya da İstanbul'da karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla güvenlik ve terör sorununu sadece bir ülkenin sorunu olarak görmek ve değerlendirmek her şeyden önce yanıltıcı olur. Terör sorunu ve güvenlik sorununu bütün turizm sektörünün paydaşlarının sorunu olarak görmek ve herhangi bir yerde bir terör saldırısı ya da güvenlik sorunu ortaya çıktığında sektörün bu konuda birlikte ve elbirliği ile çaba göstermesi, hiçbir ülkenin diğer ülke ile ilgili bir kara propaganda yürütmemesi gerekir. Elbette ülkelerin turizm sektöründe Pazar anlamında bir rekabet avantajı içerisine girmelerini normal karşılayabilirsiniz. Ama bu çabanın içerisine bir ülkenin diğer ülkeyi güvenlik açısından riskli ülke ilan etmesi aslında teröründe amacına hizmet eden bir şeydir. Terör bizim korkmamızı istiyor, terör bizim endişelenmemizi ve kaygılanmamızı istiyor, biz korkmadan, endişelenmeden, kaygılanmadan terörle ilgili tedbirleri alarak ve insanların seyahat etme özgürlüğünün önünü açarak, bütün ülkeler bu konuda hassas davranarak yolumuza devam etmeliyiz" dedi.
"İSPANYA'NIN DAHA ÖNCE YAŞADIĞI SÜREÇ ŞU ANDA TÜRKİYE'DE YAŞANIYOR"
Özellikle İstanbul saldırısında alınması gereken bütün güvenlik önlemlerini aldığını söyleyen Ünal, "Güvenlik konusunda insanların zihninde bir şüpheye mahal bırakmayacak şekilde gerekli önlemleri aldık ve her zaman söylediğimiz gibi Türkiye güvenli bir ülkedir. Antalya biliyorsunuz daha yeni G20'ye ev sahipliği yaptı. Yine önümüzdeki Nisan ayından itibaren EXPO 2016'ya ev sahipliği yapacak. Aynı şekilde Muğla, İzmir, İstanbul, Alanya ve Türkiye'nin diğer şehirleri son derece güvenli ve herhangi bir risk içermemektedir. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu coğrafyada özellikle Suriye'de yaşanan ve bütün dünyayı üzen bir iç savaş yaşanıyor ve bu iç savaştan dolayı da Türkiye'nin sınır bölgesinde yaşanan bazı sıkıntılar var. Ama Türkiye aldığı sınır güvenliği önlemleri ile de bu sorunların üstesinde gelmektedir. Daha önce İspanya'nın yaşadığı süreç şu anda Türkiye'de yaşanıyor. Biliyorsunuz İspanya'nın uzunca bir süre terörle mücadeleden kaynaklanan yaşadığı sorunlar oldu. Şu anda Türkiye'nin de bir bölgesinde terörle mücadeleden kaynaklanan bazı sorunlar var. Ama Türkiye'nin bir bölgesinde terörle mücadeleden kaynaklanan sorunlardan dolayı Türkiye'deki diğer şehirleri güvenlik açısından riskli görmek doğru olmaz. Türkiye bu anlamda son derece güvenli bir ülkedir" diye konuştu.
UÇAKLARA 6 BİN TL YAKIT DESTEĞİ
Özellikle tur operatörlerine yönelik daha geniş kapsamlı bir destek uygulamasının başlatıldığını söyleyen Ünal, "2015 yılında bizim sadece Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğuna yönelik uyguladığımız uçaklara 6 bin dolar yakıt desteğini bu dönem bütün dünyaya yaygınlaştırdık. Dünyanın her yerinde İzmir, Muğla, Antalya, Alanya'ya gelen tarifeli, tarifesiz bütün uçaklara tur operatörlerine verilmek üzere 6 bin dolar yakıt desteği veriyoruz. Aynı zamanda bazı bölgelerdeki tur operatörlerini riskli gördüğümüz alanlarda kredi garanti fonu kapsamına aldık. Aynı zamanda sektöre yönelik çok ciddi destekler sağılıyoruz. Önümüzdeki süreçte biz hükümet ve Bakanlık olarak sektörün bütün paydaşlarını çözüm ortaklarımız olarak görüyoruz. Sürekli kendileri ile görüşmeler halindeyiz. Önümüzdeki sorunları beraberce çözmek, beraberce aşmak için de çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.
"TÜRKİYE ASLINDA BİR HAZİNENİN ÜZERİNDE OTURUYOR"
Türkiye'nin çok önemli bir turizm destinasyonu olduğunu ifade eden Bakan Ünal, " Türkiye İspanya ve Portekiz ile birlikte en çok deniz, kum ve güneş talebini karşılayan bir ülkedir. Dolayısıyla bir tur operatörlerine deniz, kum güneşin yanı sıra ürün çeşitliliğini hangi alanlarda sağlayacağımızı da ifade ettik. Çünkü Türkiye aslında bir hazinenin üzerinde oturuyor. Türkiye 69 uygarlığa ev sahipliği yapan Anadolu coğrafyasının üzerinde oturuyor. Biz önümüzdeki süreçte nasıl bir ürün çeşitliliği sunacağımızı da onlarla paylaştık. Görüşme son derece olumlu geçti ve bugün de burada sektör temsilcileriyle bir araya geleceğiz. Madrid'den sonra İngiltere ve İsveç'te de tur operatörleri ile bir araya geleceğiz ve onlarla da görüşeceğiz" diye konuştu.
RUS TURİST SAYISINI EXPO 2016 KAPATACAK
Rusya'dan gelen turistlerin yüzde 75'inin Antalya'yı tercih ettiğin kaydeden Bakan Ünal, "Biz Antalya'da Rus turistlerin gelmemesinden dolayı yaşayacağımız sorunu EXPO 2016 ile bu yıl aşıyoruz. Biz EXPO 2016'ya 3 milyon yerli, 5 milyon yabancı ziyaretçi bekliyoruz. EXPO 2016 olimpiyatlardan daha büyük ve yaklaşık 40'ın üzerinde ülkenin katılacağı ve ana teması çiçek ve çocuk olan büyük bir etkinlik. Ama bu da yeterli değil. Biz aynı zamanda Avrupa'dan, Kuzey Avrupa'dan gelecek turistlerle Rusya'dan gelecek turist sayısını kapatacağımızı düşünüyoruz" dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2016, 20:39