"Siyasi tablo nasıl gözüküyor?, Milletvekili aday sıralaması nasıl olur?"
Bu ve benzeri sorulardan da anlaşıldığı üzere insanların öncelikli gündemlerinden birisi de siyaset.
12 Haziran için takvim daraldıkça, benzer soruların muhatabı olmaya devam edeceğimiz.
Mesleğimiz gereği ve yıllardır ağırlıklı ilgi alanı siyaset olan bir gazeteci olarak şuanki tabloya göre bir değerlendirme yapmak durumundayız.
Çünkü, siyasette bugün beyaz olan yarın siyaha, yarın siyah olanda bir sonraki gün beyaza dönebiliyor.
Onun için taşlar yerine oturmadan yapılacak değerlendirmelerin ve anketlerin çok sağlıklı bir veri olacağını düşünmüyorum.
Sadece mevcut yapı ve siyasi sonuçları etkileyen faktörler üzerinden tabloya bakmak gerekir diye düşünüyorum.
Tabiki bu analizi yaparken, Alanya'yı Antalya'dan ayrı değerlendiremeyeceğiz.
Keşke Alanya il olarak seçime girsede, sadece Alanya adayları ve Alanya'daki siyasi yapılanma üzerinden değerlendirme yapma şansımız olsaydı.
Bu seçim döneminde de olmadı, bundan sonra olur mu oda meçhul.
Ne demek istediğimi anlayan anladı zaten.
Önce Alanya'dan bakmak lazım olaylara.
Alanya'da birinci parti olmayı etkileyecek temel faktörün eski Ulaştırma Bakanı ve kanaat önderi Arif Ahmet Denizolgun'un tavrının olduğu gerçeğini görmek lazım.
AK Parti ile CHP arasında geçmesi beklenen birincilik yarışına, Denizolgun'lu MHP'nin de ortak olduğunu söylemek çok da yanlış bir analiz olmaz.
Olmaz diyorun çünkü, Alanya merkezde 5 bin, belde ve köylerde 20 bin olmak üzere yaklaşık 25 bine yakın oyun Denizolgun'un tavrına göre şekilleneceği düşünülüyor.
Özellikle bu oyların çoğunluğunun Alanya'nın batısında yer alan beldelerde olduğu biliniyor.
Zaten Alanya'nın batısında yer alan belediye başkanlarına ve bu başkanlara oy veren kitlelerin yine aynı insanlar olduğunu anlatmaya gerek yok.
Hatta Hasan Sipahioğlu'nun 29 Mart'ta artı 5 bin oyla başladığını herkes dile getirmiyormuydu?
Sadece Alanya da değil, Cikcilli'de, Çıplaklı'da ve hatta Oba'da başkanlara ve aldıkları oy dağılımına bakıldığı zaman Denizolgun'a yakın seçmenlerin seçimler üzerindeki etkisini rahalıkla görebiliriz.
Doğuya doğru devam edelim istreseniz; Tosmur, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak ve Demirtaş'a kadar olan beldelerde AK Parti haricindeki diğer partilere (Çoğunluk MHP tabiki) yönelen bu seçmenin 29 Mart'taki yerel seçimlerde AK Parti'ye nasıl bir sıkıntı yaşattığını siyasetle birazcık ilgilenen herkes bilir.
Onun için Hüseyin Güney'li AK Parti'yle, Şevki Türktal'lı CHP ve Cafer Uyar'lı MHP'yi Alanya'da zorlu bir yarışın beklediğini belirtmekte fayda var.
Antalya'ya doğru bakmak gerekirse; benzer tablonun Antalya içinde geçerli olacağını düşünüyorum. AK Parti ile CHP arasında geçmesi beklenen birincilik yarışına, Denizolgun'lu MHP'de ortak bana göre.
Ortak diyorum; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir sonraki kurultay hesabını düşünerek Baykal ve ekibini listelerden tasfiye etmeyeceğini düşünmek istiyorum.
MHP'yi de bu bölgede birincilik yarışına ortak eden temel faktör bana göre Arif Ahmet Denizolgun olur.
Çünkü, Alanya'da 25 bin civarındaki Denizolgun'u seven oyların Antalya'nın genelinde ise 200 bin civarında olduğu söyleniyor.
Türkiye genelinde bir milletvekilliğine düşen oy oranın 130-135 bin civarlarında olduğu düşünüldüğü zaman 200 bin civarında oy, ortalama 1.5 milletvekilliği oyu anlamına geliyor.
Şuanki tabloya göre böyle bir analiz yapmak gerekir diye düşünüyorum.
Vatandaşların sağlıklı bir analiz yapmaları için Antalya'nın şuanki milletvekili dağılımının AK Parti 5, CHP 5 ve MHP 3 olduğunu hatırlatıp, yazımızı sonlandıralım...
Eklenme Tarihi: 23 Mart 2011
Eklenme Tarihi: 23 Mart 2011