Rahat bir yolculuk için problem yaşamamak adına, yola çıkmadan ve yol anında doğru beslenme kurallarına dikkat ederek seyahatiniz esnasında yaşayabileceğiniz sorunları minimuma indirebilirsiniz” dedi.
Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, rahat bir yolculuk için evden çıkmadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut vb.), gaz yapıcı etki gösteren rafinoz ve diğer oligosakkaritleri içermektedir. Gaz yapma ihtimali olduğu için yolculuk öncesinde kurubaklagilleri tüketmekten kaçınmalısınız. Yumurta sizi uzun süre tok tutarak yolculuk esnasında acıkmanızı geciktirmeye yardımcı olacaktır fakat yola çıkmadan iki-üç saat önce haşlanmış olarak tüketmeniz, kokusu açısından problem yaşamanızı minimuma indireceğini unutmayın. Süt içmeyi sevenler yola çıkmadan süt içmeniz sizi rahatsız edebilir. Sebebi ise gaz yapıcı olması! Bağırsaklarda rahatsızlık meydana getirerek yolculuğunuz esnasında mide bulanmalarına neden olabilir. Yola çıkmadan önce son tüketilen besin çok önemlidir. Bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli ve çok yağlı besinleri tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız.” diye konuştu.
Mide krampı ve bağırsak rahatsızlığını önlemek için tavsiyeler
Uzman Diyetisyen Küçük, ”Genel olarak yola çıkmadan önce sadece tok mide ile yola çıkmak amaçlı yanlış besinler seçmeniz kan şekerinizin dengesizliği yanı sıra mide krampları, barsak rahatsızlıkları ve yol ishaline neden olabilir. Seyahatiniz sırasında kefir veya ayran, rezene, ıhlamur çayı tercih etmeniz bu problemleri azaltmanıza yardımcı olacaktır” dedi.
Sıvı tüketimine dikkat
Seyahat sırasında istediğimiz gibi mola yapamamızdan dolayı sıvı alımını istemsiz olarak minimumda tutulduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları tercih edilmemelidir. Çay, kahve ve asitli içecekler sıvı atımını arttırdığı için vücutta su kaybı meydana gelebilir bu sebeple bu tür içeceklerin çok fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Kafeinden zengin içecek tüketiminin sınırlandırılması yolculukta rahat uyumamıza yardımcı olacaktır. Seyahat sırasında en çok atlananlardan birisi ise su tüketimidir. Yolculuk esnasında mideyi geç terk etmesinden dolayı oda sıcaklığında su tercih ederek hem sıvı ihtiyacınızı karşılarsınız hem de ödem oluşmasını minimuma indirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Şeker hastalarına uyarı
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, diyabet hastaları beslenme düzenine çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Seyahatiniz sizin ara öğün yapmanıza veya yemek yemenize engel olmasın. Eğer meyve tüketiminden hoşlanıyorsanız ve yolda yemek istiyorsanız meyvenin yanına probiyotik yoğurt veya kefir alabilirsiniz. Yoğurt-kefir, meyve ile birlikte tüketildiğinde hem kan şekerini daha dengeli tutacak hem de sizi daha uzun süre tok tutacaktır. Yine ikramlarda beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekler ile hazırlanmış sandviçleri miktarına ve içindekilere dikkat ederek tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu.
Molalarda neler yapılmalı?
Seyahat sırasında gerek bekleme esnasında gerekse yol aralarında fast food yiyeceklerden kaçınmak gerektiğini söyleyen Küçük şu ifadeleri kullandı:
“Fastfood yiyecekler fazla yağlı ve tuzlu olmaları sebebiyle hem midenizi rahatsız eder, hem de ödeme sebep olabilir. Ayrıca kısa süre sonra tekrar acıkmanıza sebep olacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise potansiyel riskli besinler diye adlandırdığımız et, tavuk gibi besinlerin tüketimidir! Dinlenme tesislerinde bulunan restaurantlar genel olarak müşterilerini bir kez görmesi nedeni ile hijyene fazla dikkat etmemektedir. Özellikle kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş besinleri tüketmeye özen gösterin. Kabızlık, ödem, bacaklarda uyuşma hissi, kramp bazen de diyaframın yukarı hareketi sonucunda kusmalar en fazla yaşanan sorunlardır. Bu durumdan en az etkilenmek için bol bol su ve sizi rahatlatacak bitki çayları tüketebilirsiniz. Kabızlık riski için ikramlarda beyaz undan yapılmış sandviçler yerine tam tahıllı ekmekler, sandviçler, meyve, salata tercih edebilirsiniz. Yolculuğunuzda yanınızda probiyotik tozlar bulundurarak ikram edilen salatalara, yoğurt veya suyunuza ilave ederek hem iştahınızı kontrol eder hem de yolculuk esnasında kabızlık sorunu yaşamazsınız. Yolculuk sırasında otururken de bazı germe hareketleri yaparak uzun süreli oturmanın olumsuz etkilerini azaltabilirsiniz. Bunun için oturur pozisyondayken bacaklarınızı iyice ileriye doğru uzatın, topuklarınız merkez olacak şekilde ayağınızı yavaşça kendinize doğru kuvvetlice çekerek baldır kaslarınızı gerin. Daha sonra ayak bileklerinizi sağa sola çevirin ve parmaklarınızı açıp kapatın.”
Ödem oluşmaması için yapılması gerekenler
Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, uzun seyahatlerde uzun süre aynı pozisyonlarda kalmak, su tüketiminin azalması vücutta su tutulumuna yani ödem oluşmasına sebep olduğunu belirterek, “Ödem atmak için ise yanınızda kolayca taşıyabileceğimiz bir dilim kurutulmuş ananas ve mate çayını; probiyotik yoğurt ve nar ya da kivi tüketerek vücudunuzdan ödemi atmanıza yardımcı olacaktır. Fazla kafeinde vücutta su tutulumuna neden olmaktadır. Bu sebeple yolculuk esnasında kafein tüketiminizi sınırlandırın. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içerisinde ödem atımını hızlandıran ısırgan otu, biberiye, funda yaprağı gibi bitki çaylarından yararlanabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2016, 12:22