Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Atatürk Devlet Hastanesinde görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Dr. Bilgehan Uğuz, topuk dikeni hakkında açıklamada bulundu. Topuk dikeninin topuk kemiğinin alt kısmında oluşan kemiksi bir çıkıntı olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Uğuz "Ayak taban kaslarının topuk kemiğine yapışma, yerinde aşırı zorlanma nedeni ile oluşan yara ve bu yaranın sürekli bir hal alması ile yara üzerinde kalsiyum (kireç) birikmesi sonucu dikensi bir görüntü oluşur. Bu çıkıntı dikene benzetildiğinden dolayı hastalığın adı topuk dikeni olarak bilinir" dedi.
"Çok yüksek ayak kavsi topuk dikeni sebepleri arasında"
Topuk dikeninin belirtileri hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Uğuz, "Sabahları yataktan kalkınca topuğun iç tarafında basma zorluğu ile uyanıyorsanız ya da oturma pozisyonunda iken ayağa kalkınca atılan ilk birkaç adımda şiddetli ağrı oluşuyorsa topuk dikeni sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Aşırı egzersiz, uzun süre ayakta kalma, aşırı kilo alma veya yanlış ayakkabı kullanımı, çok yüksek ayak kavsi topuk dikeni sebepleri arasında yer almakta olup kadınlarda daha fazla görülmektedir" ifadelerini kullandı.
"Tedavide hasta öncelikle istirahat ettirilmeli"
Topuk dikeni hastasının zamanında tedavi olmazsa yürüme aktivitesi kısıtlandığından bacak kaslarında zayıflama ve güçsüzlük gelişeceğini söyleyen Uzm. Dr. Bilgehan Uğuz, şu bilgileri verdi:
"Topuk dikeni olan hastanın yürüyüş kalitesi bozulur. Hareketleri ve yaşam kalitesi bozulduğundan ekleme orantısız yüklenme olur ve eklem kireçlenmelerini tetikler. Tedavide hasta öncelikle istirahat ettirilmeli, soğuk uygulamalar yapılmalı, kilolu bir hasta ise kilo vermeye ikna edilmeli, ayak taban problemi ortaya konmalı, dengeli basmayı sağlayacak, kişiye özel uygun tabanlık verilmelidir. Topuk dikeni ağrısına iyi gelen tedavilerden biri de esnetme egzersizleridir. Topuk dikeni probleminde ağrının ortadan kaldırılmasında en önemli etken ve en kolay yöntem hastaların evde yapacakları egzersiz programlarıdır. Hastaya uygun egzersizler verilmeli bu egzersizlerin faydaları hakkında hasta bilgilendirilmelidir. Bunların yanında non-steroid uygulamaları, PRP dediğimiz hastanın kendi kanından hazırlanan serum enjeksiyonları, laser, ESWT dediğimiz şok dalga tedavisi, çok ender olarak da cerrahi tedavi uygulanabilir."
"Uzman bir ekibe başvurun"
"Topuk dikeninden korunmak için aşırı kilo alınmamalı, uygun ayakkabı kullanılmalı, topuk dikeni hastalığı belirtileri varsa en kısa sürede uzman bir hekime başvurulup tedaviye başlanmalıdır" diyen Uzm. Dr. Uğuz, "Topuk dikeni şikayeti ile hastanemiz ortopedi polikliniğine sık aralıklarla hasta başvurusu gerçekleşmekte olup, hastanemizde kişiye uygun basamak basamak tedavi planlanmaktadır" ifadelerini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2016, 12:24