Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda;
Akciğer kanseri hakkında toplumu bilinçlendirmek amacıyla 17 Kasım Dünya Akciğer Kanseri Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre; akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında, erkeklerde en sık ölüme neden olan birinci, kadınlarda ise ikinci kanser türüdür. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 1,3 milyon ölüme neden olmaktadır. Tüm dünyada kanser olgularının yüzde 12,8'inden ve kanser ölümlerinin yüzde 17,8'inden akciğer kanseri sorumludur. Akciğer kanseri önlenebilir bir hastalıktır.
Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri veya akciğer dışındaki organlara yayılmaları ile sonuçlanabilir.
Akciğer kanseri birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Son araştırmaların ışığında, akciğer kanseri riskini artıran en önemli faktör tütün kullanımı ve kanserojen maddelerin uzun süre boyunca solunumudur. Akciğer kanseri gelişiminden % 94 oranında sigara sorumludur, sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlerden 24-36 kat daha fazladır. Pasif sigara içiminde risk % 3,5'tur. Sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi, içilen sigara sayısı ile tütün ve sigara tipi akciğer kanseri gelişme riskini etkiler. Bu nedenler arasında; genetik faktörler, radon gazı, asbest ve hava kirliliği, tütün ürünleri, endüstriyel ürünler (uranyum, radyasyon, asbest), hava kirliliği, beslenme eksiklikleri, çevresel (pasif) tütün içiciliği, akciğer hastalığı, daha önceden akciğer kanseri geçirmiş olmak kanserin oluşmasında rol alan faktörlerdendir. Kadınlarda sigara alışkanlığındaki artışa paralel olarak akciğer kanseri sıklığı da artış göstermektedir.
Akciğer kanserinden korunmanın bilinen en iyi yolu sigarayı bırakmak veya hiç içmemektir.
Hastalık oldukça ileri aşamalara gelene kadar önemli şikâyete yol açmayabilir. Bu sinsi karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli yapan en önemli faktördür. Eğer sigara kullanan ve buna bağlı kronik bronşiti olan biriyseniz, mevsimsel öksürük ve balgam şikâyetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, özellikle sırtta kürek kemiklerinin arasına veya omuzlara yayılan batıcı nitelikte göğüs ağrısı kanser için şüphe uyandırması gereken şikâyetlerdir. Ancak hastalığın ilk aşamalarında, çoğunlukla bunların hiçbiri olmadan, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı ve terleme gibi şikâyetler görülmektedir. En sık görülen belirtileri, nefes darlığı, öksürük ve kilo kaybıdır.
Tedavi kanserin türü, boyutu, yerleşimi, tümörün yaygınlığı ve hastanın genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Birçok farklı tedavi ve tedavi kombinasyonu akciğer kanserini kontrol etmek ve/veya semptomları azaltarak hayat kalitesini düzeltmek için kullanılabilir. Akciğer kanseri, önlenebilir bir kanserdir. Başta sigara olmak üzere tütün ve tütün ürünleriyle mücadele, akciğer kanserini önlemenin en önemli basamağıdır.
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2016, 11:01