Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Günübirlik Cerrahi Ameliyathane Ünitesi Sorumlu Hekimi Anestezi Uzmanı Dr. Aygül Gülkesen, günübirlik cerrahinin hastanede yatan hastalara uygulanan cerrahi girişimi temel alan ancak yatış gerektirmeyen ve aynı gün taburculuğu öngören bir yaklaşım olduğunu belirtti. Günübirlik cerrahide de yatan hastaların ameliyat öncesi hazırlığına eşdeğer bir hazırlığın, yeterliliğin ve güvenliğin gerekli olduğunun altını çizen Gülkesen, AADH Günübirlik Cerrahi Ameliyathane Ünitesi’nin 2014 Nisan ayından itibaren hizmet verdiğini, ünite içerisinde 3 ameliyat odasının, hastaların bekleme, soyunma ve giyinme odaları ile ameliyat sonrası dinlenme odasının bulunduğunu ifade etti.
15 bin 110 hasta günübirlik ameliyatı tercih etti
2014 Nisan ayında hizmete başlayan Günübirlik Cerrahi Ameliyathane Ünitesi’nde Ekim 2016 tarihine kadar toplam 15 bin 110 hastanın günübirlik cerrahi işleminin gerçekleştirildiğini belirten Gülkesen, haftalık hasta sayısının ortalama 277 olduğunu söyledi. Gülkesen, haftalık sayının branşlara göre dağılımıyla ilgili, “Ortopedi’de 70, Plastik Cerrahi’de 62, Genel Cerrahi’de 60, Dahiliye’de 30, Endokrin’de 25, Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi’nde 20, Üroloji’de 8, Göğüs Hastalıkları’nda 2 hastaya günübirlik cerrahi işlem uygulandı” dedi.
Dr. Aygül Gülkesen, hastaların aynı gün taburcu edildiğini ifade ederek, “Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Günübirlik Cerrahi Ameliyathanesi'nde hastalar, ameliyat edilecekleri gün hastaneye kabul edilip aynı gün taburcu edilmektedirler. Hastalar sabah saat 08.00’de hastaneye gelmekte, gerekli ameliyat hazırlığı cerrahi ünitesi içinde yapılmakta, ameliyat olduktan sonra hastanın ünite içinde ameliyat sonrası bakımı da yapılarak aynı gün içinde taburcu edilerek evine dönmesi sağlanmaktadır” diye konuştu.
Günübirlik cerrahinin hem hasta hem de kurum açısından faydalarına değinen Gülkesen, “Hastalara sunmuş olduğu kolaylıklar nedeniyle vazgeçilmez öneme sahip olan Günübirlik Cerrahi Ameliyathanesi ile hastanın cerrahi girişimler için bekleme süresi ve hastane enfeksiyonu riski azalmakta, hastanede yatış süresi kısalmakta, hastanın beslenme düzeni ve aile düzeni fazla etkilenmemektedir. Hasta açısından sayılan kolaylıkların yanı sıra günübirlik cerrahi ameliyathanesinin varlığı kurum açısından da kaynakların daha etkili ve verimli kullanımını sağlamakta, personel ihtiyacını ve maliyeti azaltmaktadır” dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2016, 12:16