Kıyma, tavuk ve yeşilliklere dikkat

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, endüstrileşmiş ülkelerde yaşayan her 3 kişiden birinin yılda en az bir kez gıda kaynaklı hastalıklara yakalandığını ve bunun da en sık kıyma, tavuk, marul ve ıspanak gibi yeşillikler ile olduğunu söyledi.

Kıyma, tavuk ve yeşilliklere dikkat

 İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Bektaş, gıda ve su kaynaklı ishallerin giderek arttığına ve virüs kaynaklı ishal ya da gıda zehirlenmeleri gibi durumlarda antibiyotiklerin etkisiz kaldığına dikkat çekti. Bektaş, “Antibiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakterilerin dengesini bozup ishali arttırabilmektedir. Dolayısıyla bakteri kaynaklı ishallerin dışındaki yüzde 90 hastada antimikrobik ilaç kullanmak gereksiz, hatta zararlıdır’’ diye konuştu.

banner111
“Bol sıvı, diyet ve probiyotik çoğu kez yeterli”
Bektaş, "Hafif ve orta seyirli ishallerde bol sıvı, diyet ve probiyotik kullanımı çoğu kez yeterlidir. Probiyotikler en çok kalın bağırsağımızda yer alan sindirime ve bağışık sistemimize katkı saylayan yararlı mikroorganizmalardır. Bunları içeren yoğurt gibi besinler ve gıda takviyeleri her çeşit ishal tedavisinde önemli yere sahiptirler’’açıklamasını yaptı.

“Bulantı giderici ve ishal kesici ilaçlar kullanılmamalı”
Akut ishalin önlenmesinde yeterli el yıkama, güvenli gıda, temiz su tüketmenin ana faktörler olduğunu belirten Bektaş, “Amerikan Pediatri Akademisi çocuklardaki ishallerde ishal kesicileri önermemektedir. Erişkinlerde de mikropların kana geçmesine zemin hazırlayabileceğinden özellikle ateş ve kanla seyreden ishallerde bulantı giderici ve ishal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 14 Ekim 2016, 11:47

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83