KADINLAR SAĞLIĞINIZ İÇİN BU UYARIYA DİKKAT!

Halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen osteoporoz, kemik yoğunluğunun ve kalitesinin azalarak kırık riskinin oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Erken dönemde tedaviyle kontrol altına alınabilen kemik erimesi, kadınlarda daha sık görülmektedir.

KADINLAR SAĞLIĞINIZ İÇİN BU UYARIYA DİKKAT!

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Necati Aksoy, “20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü”nde kemik erimesinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

banner111
Menopoz sonrası dikkat

Osteoporoz, 50-60 yaş arasında %40-55 oranında görülürken bu oran, 70 yaşından sonra %85-90’a çıkmaktadır. Kadınların kemik erimesine yakalanma sıklığı erkeklere oranla daha fazladır. Kadınlarda osteoporoz riski, menopozla birlikte vücutta östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak artmaktadır. Östrojen’in azalması, kadınlardaki kemik erimesinin temel nedenidir.

Ağrı ve kırıklar ile belirti verir

* Bel ve sırt ağrısı

* Boyda kısalma, omurgada kırık

* Sırtta kamburlaşma, omuzlarda yuvarlaklaşma

* El bileğinde kırık

* Kaburga kırıkları

* Kalça kemiğinde kırık

Risk altında mısınız?

Kalıtsal faktörler kemik erimesi oluşumunda etkilidir. 60 yaş üzerindeki kişiler, sigara kullananlar, fazla miktarda alkol tüketenler, düşük fizik aktivitesi olanlar, uzun süreli yatak istirahatinde olanlar, kalsiyum içerikli besinleri az tüketenler ve kemik kaybına yol açtığı bilinen ilaçları kullananlar kemik erimesi açısından risk altındadır.

Beslenmeye dikkat!

Genel sağlık için de zararlı olan sigara ve alkol kemik erimesinde risk faktörleridir. 65 yaşına kadar her gün 1000 mg, 65 yaşından sonra ise 1500 mg kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Yine kalsiyum kadar gerekli olan D vitamini, günde en az 10 dakika güneşe çıkarak alınabilir. Kişi herhangi bir nedenle güneş ışınlarından olumsuz etkileniyorsa, günlük D vitaminini bir bardak süt ya da hazır vitamin tabletlerinden yeterli miktarda sağlayabilir. Süt sevmeyenler ise yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı bitkiler, deniz ürünleri, badem gibi besinlerle gerekli kalsiyum ve D vitamini miktarını alabilir.

Basit önlemlerle kemik erimesinden korunmak mümkün

Kaybolan kemiğin yeniden yerine konulması oldukça zor ve uzun zaman alan bir durumdur. Bu nedenle kemik erimesine yol açan risk faktörlerini bilmek ve bunlara karşı gerekli önlemler almak, hastalıktan korunmak ve erken tanı için önemlidir. Osteoporozdan korunmak için; hayat tarzı değişiklikleri, hareketli ve aktif bir yaşam şekli belirlemek, düzenli egzersiz ve uygun sporlar, yaşanılan ortamın mimari yapısında değişiklikler, düşmeleri engellemek için gerekli önlemler, düzenli beslenme ve doktor kontrolleri ile hastalığın başlangıç evresinde olanlar için tedaviye tam uyum sağlamak önemlidir

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2015, 10:25

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83