'HER SIVI GIDA MASUM DEĞİL'

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Berna Ertuğ, tüp mide ameliyatı sonrasında önerilen beslenme programına uyulmadığı takdirde beslenme yetersizliği ile karşılaşma riskinin olabileceği konusunda uyardı.

'HER SIVI GIDA MASUM DEĞİL'

 Diyetisyen Berna Ertuğ, mide küçültme ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar ve hasta takibi hakkında bilgi verdi. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Berna Ertuğ, vücut kitle indeksinin 35'in üzerinde olan ve obezite kaynaklı hastalıkları bulunanlar için çok önemli bir tedavi seçeneği olan mide küçültme ameliyatları ile kalıcı kilo kontrolü sağlanabildiğini söyledi. "Ancak bunun için şartların çok iyi oluşturulması ve ameliyatın uzman bir ekip tarafından donanımlı bir merkezde gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor" diyen Dyt. Ertuğ, "Ameliyat sonrası ilk bir yıl ise çok önemli. Hastanın bu süreçte beslenme ve diyet uzmanının rehberliğinde bir yaşam şekli belirlemesi gerekiyor" diye konuştu.

banner111

"AMELİYAT SONRASI UYGUN BESLENME PROGRAMI UYGULANMALI"

Tüp mide ameliyatı sonrasında önerilen beslenme programına uyulmadığı takdirde beslenme yetersizliği ile karşılaşılabileceği uyarısında buluna Dyt. Ertuğ, "Vitamin-mineral katkısı ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi, ameliyat sonrası hem kişinin sağlığı açısından hem de başarılı kilo kaybı için oldukça önemlidir. Sleeve gastrektomi ile oluşturulan tüp mide, katı yiyeceklere bir kısıtlama getirmektedir. Ameliyat sonrasındaki 1 yıl boyunca hastaya beslenme ve diyet uzmanı rehberliğinde 3 veya 4 aşamadan oluşan düşük karbonhidrat-yüksek proteinli bir diyet uygulanmaktadır" dedi.

Diyetisyen Berna Ertuğ, tüp mide ameliyatı ile hastaların tüketeceği katı gıdaların hacminin kısıtlanabileceğini söyledi. Beslenme programlarının sıvı besinler ile başladığını açıklayan Dyt. Ertuğ, "Ancak bu hastanın her sıvıyı tüketebileceği anlamına gelmez. Hastalar tüp mide ameliyatı geçirmiş olsalar da, besinlerin vücut tarafından emilimi değişmemektedir. Bu yüzden kalorisi yüksek, yağlı ve kremalı içecekler gibi sıvı gıdaların tüketilmesi, hastanın kilo vermesini engeller. Sıvı alımında kalori aşımı yapılırsa, hastanın kilo vermesi durarak kilo alma riski doğabilir. Beslenme ve diyet uzmanının uyguladığı, hastanın kalori ve protein ihtiyacına göre az az ve sık sık beslenebileceği bir devam programı hazırlanarak, hastada kalıcı kilo kontrolü sağlanır" diye konuştu.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASINDA UYULMASI GEREKENLER

Tüp mide ameliyatı sonrasında uyulması gerekenler hakkında da bilgiler veren Dyt. Ertuğ, önerilerini şöyle sıraladı: "Küçük porsiyonlarla daha fazla sayıda öğünler düzenlenmelidir. Yemekler iyi bir şekilde çiğnenerek yenmelidir. Düzenli spor yapılmalıdır. Yemeklerden 10-15 dakika önce ve 20-30 dakika sonra su ve diğer sıvı içecekler tüketilmemelidir. Öğünlerde katı ve sıvı yiyecek ve içecekler bir arada tüketilmemelidir. Bir günde yudum yudum gerekirse pipet kullanarak 1 litre su içilmeli, su miktarı 1,5-2 litreye zamanla çıkarılmalıdır."

RUTİN TETKİKLER AKSATILMADAN YAPTIRILMALIDIR

Son olarak tüp mide ameliyatı olmuş hastalara, ameliyattan sonraki süreçte protein açısından zengin diyet uygulanması gerektiğini kaydeden Dyt. Ertuğ, "Endokrinoloji, diyabet ve metabolizma hastalıkları ve beslenme uzmanlarının önerdiği vitamin ve mineral destekleri alınmalıdır. Hasta rutin tetkiklerini yaptırarak aşırı su kaybı, mide bulantısı, kusma, anoreksiya, açlık duygusunun geri gelmesi, reaktif hipoglisemi, kabızlık, ishal, laktoz intoleransı ve saç kaybı gibi beslenmeden kaynaklanabilecek şikayetleri en aza indirmiş olacaktır" şeklinde konuştu.


Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 12:55

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83