Yaz mevsiminde sıcak ve nemli havalarda gebeliğin normalden daha zor olabileceğini belirten Özek, gebelik süresince sıcağa karşı toleransın azaldığını, sıcaklıklar arttıkça hamilelerin daha çok etkilenmeye başladığını belirtti. Gebeliğin her döneminin kendine özgü farklı sorunları olabileceğini söyleyen Özek, yaz sıcaklarına dikkat edilmediği takdirde bu sorunların daha da artabileceğini ifade etti.
Yaz mevsimi boyunca tüm gebelere bol sıvı tüketilmesi önerisinde bulunan Özek, "Günde en az 3 litre su tüketmeye çalışın. Isı artışı ile vücuttan ter yoluyla sıvı kaybı daha fazla olur ve bu durumda genel metabolizma da olumsuz etkilenir. Az su içmek ayrıca idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık gibi ek sorunlara da neden olabilir." dedi.
DİREKT GÜNEŞ IŞIĞINDAN VE ÇOK SICAK ORTAMLARDAN UZAK DURULMALI
Direkt güneş ışığından ve çok sıcak ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade eden Koru Hastanesi Medikal Direktör Yardımcısı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özek, "Gebelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler ile cilt dokusu güneş ışınlarına çok duyarlı hale gelir. Güneş, vücudumuzun D vitamini sentezlemesine yardımcı olduğu gibi psikolojik olarak da iyi hissetmemizi sağlar fakat saat 11 ile 15 arasında direkt güneş ışınlarına maruz kalmak da cilt dokusuna zarar verebilir. Yaz boyunca dışarı çıktığınızda mutlaka minimum 40 faktör güneş koruyucu kremleri kullanmanız gerekir. Uzun süre olmamak kaydı ile deniz ya da havuz kenarında kalacak iseniz mutlaka güneşlik altında kalın ve direkt güneş altında güneşlenmeyin. Gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü ve şapka kullanabilirsiniz." diye konuştu.
Yaz aylarında sıcaklıkların artması ile serinlemek ve egzersiz yapmak için en iyi çözümün yüzme olduğunun altını çizen Özek, böylece vücudun tüm kaslarının çalıştırılarak güzel bir egzersiz yaparken ruhen de rahatlayarak gevşeyebileceğini ifade etti.
Yüzmek için ilk tercihin deniz olmasını öneren Özek, temiz olduğu takdirde çok kişinin bulunmadığı havuzlara da girilebileceğini, kullanılacak mayonun da gebelere özel dar olmayan türde olması gerektiğini vurguladı. Özek, kaplıca, hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda da bulunmamak gerektiğini belirtti.
"HAVA SICAKLIĞININ ÇOK YÜKSEK OLACAĞI GÜNLERDE YÜRÜYÜŞE ÇIKMAYIN"
Güneş ışığının çok güçlü olmadığı sabah ve akşamüstü saatlerinde yürüyüş öneren Özek, "Yürüyüşler sırasında mutlaka yanınızda içecek su bulundurun ve mümkün olduğu kadar gölge alanları kullanın. Hava sıcaklığının çok yüksek olacağı günlerde özellikle yürüyüşe çıkmayın. Yürüyüşler için rahat, ince, terlemeyi önleyen, nemi emen pamuklu ve açık renk kıyafetler seçilmelidir." dedi.
Yaz sıcakları ile birlikte uykusuzluk,Yaz boyunca özellikle akşamları çok geç saatlerde aşırı yağlı baharatlı yiyecekler yenmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Özek, bunun yerine salata, sebze yemekleri gibi hazmı kolay ve hafif yiyecekleri önerdi. Özek, "Hafif çorba, limonata, bol sulu ayran gibi içecekler sıcak günlerde faydalı olacaktır" dedi.
Dr. Özek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yoğun sıcak ortamda bulunmak zorunda kalan gebeler aşırı terleme ile vücudun katlantı yerlerinin nemli kalması neticesinde enfeksiyonlar oluşabilir. Bu nedenle ılık duş ve ardından nemlendirici kremler kullanılabilir, bu bölgeleri kuru ve temiz tutmak gereklidir. Gebelik anne ve aile için özel bir dönemdir ve bazen sıkıntılı anları olsa da keyifli bir dönem olduğunu unutmamak gerekir. Sıcak yaz aylarında da gerekli önlemler alındığında bu keyifli dönemi daha canlı ve aktif olarak değerlendirebilirsiniz."
Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2016, 14:09