ÇOCUKLAR İÇİN DİKKAT!

Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Op. Dr. Kemal Gökkuş, yaz aylarında çocuklar arasında oynanan oyunlara bağlı dirsek üzerine düşmelerin daha sık olduğuna dikkat çekerek, dirsek kırıklarının tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda kalıcı sakatlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu.

ÇOCUKLAR İÇİN DİKKAT!

 Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Op. Dr. Kemal Gökkuş, yaz aylarında vakitlerinin büyük çoğunluğunu deniz ve havuza girerek, parkta oynayarak ya da bisiklete binerek geçiren çocuklar ve aileleri için bir takım uyarılarda bulundu. Çocukların bu dönemde oynadığı oyunlarda dirsek üzerine düşmelerin daha sık olduğuna dikkat çeken Gökkuş, "Düşme sonucu oluşan dirsek kırıkları ise tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda kalıcı sakatlıklara yol açabiliyor" dedi.

banner111
"Sinir hasarına ve dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir"
Op. Dr. Kemal Gökkuş, çocuklarda dirsek üzerine düşme ve çarpmalar sonucu görülebilecek kırıkları şöyle açıkladı: 
"Dirsek üstü (suprakondiler) kırıkları, dirsek makarası (kondiler) kırıkları, dirsek çıkıntısı (epikondiler) kırıkları, büyüme plağı kırıkları, önkol kırıklarıdır. Dirsek üstü kırıklar 8 yaşından küçük çocuklarda daha sık görülüyor. Dirsek üstü kırıklarda, üst kol kemiği dirseğin hemen üstünden kırılır ve en sık meydana gelen ciddiye alınması gereken bir kırıktır. Çünkü sinir hasarına ve dolaşım bozukluğuna neden olabilmektedir. Genellikle 8 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir" diye konuştu.

"Büyüme sorunlarına yol açabilir"

Kırıkların dikkatli tedavisinin önemine dikkat çeken Gökkuş, "Aksi halde dirsekteki büyüme plağı zedelenerek büyümeyle ortaya çıkan dirsek eğrilikleri görülebilir. Büyüme sorunlarına yol açabilir. Dirsek çıkıntısı kırıkları, dirsek makarasının iki yanındaki epikondil denilen çıkıntıların kırığına denmektedir. 9-14 yaşlarındaki çocuklarda daha sık karşılaşılmaktadır. Büyüme plağı kırıkları ise üst kol ve ön kol kemiklerinin büyüme plakları dirseğe yakın kemik uçlarında olmaktadır. Bu plaklardaki kırıklarda büyümenin bozulması veya asimetrik olması en önemli oluşabilecek komplikasyondur" dedi.

"Çocuklarda kırıklar yetişkinlere göre çok kısa sürede iyileşmektedir"

Op. Dr. Kemal Gökkuş dikkat edilmesi gereken belirtileri ise şöyle açıkladı: 
"Dirsek ve çevresinde ani ve ciddi bir ağrı, ellerde karıncalanma veya hissizlik, güçsüzlük, şişme, morarma, sınırlı hareket varsa bir ortopedi doktoruna başvurunuz. Çocuklarda kırıklar yetişkinlere göre çok kısa sürede iyileşmektedir. Fark edilmeyen ve tedavi edilmeyen kırıklar sonucu; şekilsel bozukluklar, dönüklük, kısalık meydana gelebilir. Çocuklar şikayetlerini açıkça ifade edemediği için veya çocukların kemik yapısı sebebiyle kırıklar tespit edilemeyebilir. Düşme veya çarpma sonrasında çocukta ağrı ve şişlik var ise kırık olabileceği mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır."

"Fark edilmediği için tedavisiz kalabiliyor"

Çocuklarda dirsek kırıklarının teknoloji ve ameliyat yöntemleri gelişmesine rağmen fark edilmediği için tedavisiz kalabildiğine dikkat çeken Op. Dr. Gökkuş, "Çocuk kemiği büyüme kıkırdakları içerdiği için, görüntüleme yöntemleri ile bu kıkırdakların değerlendirilmesi, yetişkin kemiğinin değerlenmesine göre daha zordur. Bu nedenle, dirseğinin üzerine düştükten sonra acil servise getirilen bir çocuğa bu radyolojik değerlendirmenin alanında uzman hekimler tarafından yapılması çok önemlidir. Dirsek kırığının durumuna ve çocuğun yaşına göre tedavi planı belirlenip uygulanmakta, böylelikle kalıcı sakatlıkların önüne geçilebilmektedir" şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2016, 15:54

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83