19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Günü kapsamında Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Özer Çakır, Temmuz 2017 -2018 yılı arasında Alanya’da bağırsak hastalığı olan kişilerdeki izlenimlerini ve bunun sonucunda yaptığı çalışmayı paylaştı. Çakır, bağırsak hastalığının giderek arttığına dikkati çekerek belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verdi.
19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Günü kapsamında Türk Gastroenteroloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar’ın katılımı ile
Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Özer Çakır ve Uz.Dr. Gökhan Aksakal‘ın katkılarıyla ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde farkındalık eğitimi düzenlendi. Düzenlenen organizasyona hastanede tedavi görmekte olan hastalar, yakınları ve sağlık çalışanları katıldı. Hastalığı temsil eden mor renge dikkati çekmek adına konferans salonunun giriş yerleri ve eğitim salonu mor balonlarla süslendi. Katılımcılara mor kurdele takıldı.
Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar, İnflamatuvar Bağırsak Hastalığının Türkiye‘de günden güne arttığına dikkati çekti. Prof. Dr. Hale Akpınar:”Bu rahatsızlık ülkemizde giderek artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 60 bin İnflamatuvar Bağırsak hastalığı olan vatandaşımız var. Yatkın bir bireyde çevresel faktörlerin etkisiyle birlikte vücudunun gösterdiği bir tepki sonucu bu rahatsızlık meydana gelmektedir. Kilo kaybınız, ateşiniz, kansızlık ve 1 aydır geçmeyen ishal rahatsızlığınız varsa hemen çok geç olmadan bir an önce Gastroentoloji Uzmanına başvurmalısınız.” dedi. Prof. Dr. Akpınar daha sonra hastalığın önemi, nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verildi.
Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Özlem Özer Çakır katılımcılarla; Temmuz 2017 -2018 yılı arasında Alanya’da bağırsak hastalığı olan kişilerdeki izlenimlerini ve bunun sonucunda yaptığı çalışmayı paylaştı.
Dr. Özlem Özer: ”İnflamatuvar Bağırsak hastalığı yaptığımız çalışmalar doğrultusunda bizlere hem ülkemizde hem de ilçemizde giderek bu rahatsızlığın arttığını göstermiştir. Bu hastalık şiddetli karın ağrısı ve ishalle ortaya çıkmaktadır. Genlerle, çevresel etkenlerle vücudumuzun kendi bağırsağını ve sindirim sistemini yabancı olarak algıladığı bir hastalık türüdür. Alanya’da en sık gördüğümüz ve gözlemlediğimiz kadarıyla bel ağrısı ve eklem ağrılarıyla da kendini gösterebilmektedir. Hastalar rahatsızlıkları doğrultusunda Romatoloji Bölümü’ne gitmekte karın ağrıları biraz daha ön plana çıkınca biz Gastroentoloji hekimlerine gelmektedirler. Bu bağırsak hastalığı maalesef hayat boyu devam eden bir rahatsızlıktır. O yüzden doktor hasta ilişkisi çok önemlidir. Düzenli takip ve tedavi gerektirmektedir.
Yerleşik yaşayan yabancılarda en çok İskandinav uyruklu vatandaşlarda görülmektedir!
Alanya turistik bir bölgedir. Yerli hastalarımız kadar yabancı hastalarımız da tedavi amaçlı hastanemizi ziyaret etmekte ve onlara tedavi programı düzenlemekteyiz. Yaptığım çalışma doğrultusunda istatistik bilgiler bize en çok bu rahatsızlığın İskandinav uyruklu vatandaşlarda daha sık görüldüğünü göstermiştir. Hastalarımızın eğitim durumuna baktığım zaman ise daha çok sosyal kültürel seviyesi yüksek olan hastaların İnflamatuvar Bağırsak hastalığına yakalandığını tespit ettim.“ diye konuştu.
Eğitim sonunda katılımcıların soruları cevaplandı.
Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2019, 11:27