BAĞIRSAK ENFEKSİYONUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Bağırsak enfeksiyonuna neden olan sebepler arasında ilk sırada yiyeceklerin uygun ortamlarda saklanmaması ve iyi muhafaza edilememesi gelmektedir. Yiyeceklerin üzerinde oluşan mikroplar ürerken salgıladığı toksinler ise birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır.
“HAVUZLAR VE DENİZLER DE ENFEKSİYON NEDENLERİ ARASINDA YER ALMAKTADIR”
Bağırsak enfeksiyonundan korunma yöntemlerini de açıklayan Prof. Dr. Erdoğan; ”Enfeksiyon sadece yiyeceklerden değil birçok sebepten de bulaşabilmektedir. Sağlığımız için yiyeceklerin temiz ve hijyenik şartlarda hazırlanması, uygun ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Yiyeceklerin dışında sularda bağırsak enfeksiyonuna yol açabilmektedir. Kirlenmiş veya kontamine olmuş sular salgınların en büyük nedenleri arasında yer alır. Yazın vatandaşların serinlemek için girdiği denizler ve havuzlar eğer kirliyse enfeksiyona sebebiyet verebilir. Özellikle havuzlarda hasta kişilerin gerekli temizliği yapmadan havuzu kullanması diğer kişilere mikrobun bulaşmasına neden olur. Hasta kişilerin havuzlardan uzak durması diğer sağlıklı kişilerin ise havuza girmeden önce gerekli hijyenik tedbirleri alması, duşlarını yapmaları gerekmektedir.
BULANTI, KUSMA, İSHALE DİKKAT!
Bağırsak enfeksiyonun en büyük belirtisi bulantı, kusma, ishal ile birlikte ateştir. Bu belirti 2 ila 4 saat gibi kısa bir süre içerisinde kendisini göstermektedir.
'ZAMAN KAYBETMEDEN DOKTORA BAŞVURMALI'
Bağırsak enfeksiyonlarının yüzde 80’i kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak riskli gruplar dediğimiz; bebekler, yaşlılar, kronik rahatsızlığı olan hastalarda bu durum tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Hastalarımızın tedavisinde öncelikle enfeksiyon sebebiyle kaybettiği sıvıyı yerine koymaktayız. Daha sonra rahatsızlığına sebebiyet veren virüsü öldürmeye yönelik tedavi uyguluyoruz. Bu yüzden ciddi olgularda zaman kaybetmeden özellikle risk grubundaki hastaların bir sağlık kuruluşuna veya doktora başvurmasını öneriyorum” diye konuştu.