Başkan Türel, 1 yılda tamamlanacak Ulaşım Master Planı’nı halkın, ilgili odalar ve muhtarların katkılarıyla gerçekleştireceklerini söyledi. Ulaşım Master Planı çalışma yöntemleri ve yol haritasının ele alındığı toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bu Ulaşım Master Planı (UMP) ne ilktir ne de son olacaktır. Benim ilk dönemimde bir UMP, benden sonra da 1 UMP yapıldı. Şimdiki UMP ile bundan önceki çalışmalar güncelleniyor. Antalya’nın bu kadar hızlı büyüyen bir şehir olması itibariyle gelecek projeksiyonunda da güncelleme ihtiyacı olacak, UMP’ler ile ilgili çalışmalar yürütülecektir. Antalya’daki ulaşım projeksiyonu çok değişiyor. Bu Ulaşım Master Planı’nda bir taraftan 2019 yılında Antalya’ya ulaşması gereken hızlı trenler, otobanlar, şehir içi raylı sistem çalışmaları, çevre yolları ve sıkışan noktalarda yapılan kavşaklar, diğer taraftan insan odaklı yaya trafiği ile ilgili çalışmalar ve bisikletli ulaşıma kadar Antalya’nın ufkunu ortaya koyabilecek bir projeksiyon, bir çalışma ortaya konacaktır” diye konuştu.
19 İLÇEYİ KAPSAYACAK
Daha önceki UMP’lerin merkez 5 ilçeyi kapsarken, yeni çalışmanın 19 ilçeyi kapsadığının altını çizen Türel, “Yüzölçümümüz 2 bin kilometrekareden 21 bin 700 kilometrekareye çıktığı, 10 misli arttığı bir süreçte bunlar çok daha kapsamlı bir şekilde ele alınacaktır. O yüzden bu çerçevede Alanya’dan Gazipaşa’ya Korkuteli’nden, Elmalı’ya, Gündoğmuş’tan Akseki’ye kadar birçok ilçe merkezimiz ve mahallelerimizin çalışmaları da yürütülecektir” dedi.
HALKIN GÖRÜŞLERİ BELİRLEYECEK
Ulaşım Master Planı’nın işin uzmanları tarafından hazırlanmakta olduğunu kaydeden Başkan Türel şu bilgileri verdi: “Mutlaka hayatın gerçekliğine dayanması gerekiyor. Bu gerçeklik halkımızın bu konudaki eğilimleri ve düşünceleri ile netleşebiliyor. Temel veriyi her Ulaşım Master Planı’nda olduğu gibi anketler oluşturuyor. Bu anket çalışmaları ile arkadaşlarımız ön hazırlıklarını tamamladılar. Halkımızın düşüncelerine ihtiyacımız var. Ve bir broşürümüzü halkımızla paylaşacağız. Bu anketler husussunda Antalya’da yaşayan vatandaşlarımızın Ulaşım Master Planı çerçevesinde yapılan çalışmalarımıza yardımcı olacaklarına inancımız sonsuz. Onların da bizim çalışmalarımıza katkı sağlamasını bekliyoruz. Anketlerimiz haftanın belirli günleri Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri 14.00 ile 21.00 saatleri arasında yapılacak. Bu çalışmaların neticelenmesi ile bu işin uzmanlarıyla özellikle workshop dediğimiz atölye çalışmaları da yer alacak. UMP’yi muhtarlarımıza kadar kapı kapı herkesin görüşünü almak suretiyle nihai şekle ulaştırmak istiyoruz. Özellikle buradaki sivil toplum kuruluşlarımızın, meslek odalarımızın katkıları bu Ulaşım Master Planı’nın çok da sağlıklı çıkması açısından faydalı olacaktır.”
ETAP ETAP YAPILACAK
Türel, 4 Eylül’de başlayan ve etap etap gerçekleştirilecek ana planı çalışma takviminin 450 gün olacağını, etaplar ortaya çıktıkça nihai sonuçları katılımcılarla paylaşacaklarını söyledi. Başkan Türel, “Anketlerimizle yapılacak çalışmalar derlenecek bilgilerle bir analiz raporu oluşturulacak. Bu veriler bir ulaşım modeline girilerek bölgenin ihtiyacı bir kez daha gözden geçirilecek. Bundan önceki ihtiyaçlar zaten biliniyor. Bundan önceki UMP’lerde tabi ki bizim için önemli bir veri tabanı. Buralardaki sonuçlar da değerlendirilerek bir modelleme ortaya çıkacak. Model sonuçları kapsamında ulaşım önerileri düzenleme ve sirkülasyon projeleri tasarlanacak. Çalışmayı yürütecek olan arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyorum” dedi.
17 BİN 552 HANEDE 55 BİN KİŞİYLE GÖRÜŞÜLECEK
Büyükşehir Belediyesi, Antalya’yı 2030’a taşıyacak olan Ulaşım Master Planı’nı 19 ilçeyi kapsayacak şekilde yapıyor. Ulaşım Master Planı halkın istekleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenecek. Ulaşım Master Planı için ekipler mahallelerdeki tüm hanelerin yüzde 3’ü ile görüşecek. 17 bin 552 hanede 55 bin kişi ile görüşme yapılacak. Ulaşım Master Planı, toplu taşıma sistemlerinin planlanması, karayolu sisteminin yeniden planlanması, yaya ve bisiklet altyapısının planlanması otopark sisteminin planlanması ve ulaşım türleri arasında entegrasyon alt başlıklarını içeriyor. Planda, çevre ile barışık, ekonomik ve tüm kullanıcıları gözeten insan odaklı ulaşım hedefleniyor. Birebir görüşülecek halkın isteklerine göre şekillenecek plana, Karayolları Genel Müdürlüğü, Valilik, İlçe Belediyeleri, TCDD’nin yanı sıra, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Kent Meclisi ve birçok STK’da katkı koyacak. Taşımacılık sektörünün kanaat önderleri ile de görüşülerek, sorunların çözümüne yönelik adımlar atılacak.
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2015, 11:37