Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Başkanı Ali Takavut, bugün bir basın açıklaması yaptı. Haftalık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı sonrası konuşan Takavut, ilk olarak üst geçit tartışmalarına değindi.
Takavut Alanya'nın gündemini üst geçitin meşgul ettiğini söyledi ve konu hakkında Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'den gerekli bilgiler aldığını söyledi. Takavut, "Tabi bilgi kirliliği olunca değişik söylentiler oluyor. Orada üst geçitin olması günümüz Türkiye'sinde bence yanlış. Dünyada olan üst geçitler de kalkıyor ama orada ciddi bir trafik yoğunluğu var yaya yoğunluğu var bunun da önüne geçilmesi gerekir. Çünkü orada kazalar oluyor, can kayıpları oluyor. Bence orada bir alt geçit daha uygun diye düşünüyorum. Bir mini AVM'nin olacağı şekilde bir alt geçit yapıp, alttaki alt geçitte çeşitli dükkanlar ve alışveriş yapılacak yerler açıp, orayı hareketli hale dönüştürüp hem vatandaşlara gelir sağlamak, hem alt geçitin güvenliğini sağlamak, hem temizliğini sağlamak adına bir mini AVM şekilde bir altgeçit olabilirdi diye düşünüyorum. Üstgeçitin yapısı halkın kafasında tam olarak oturmadığı için bir demir yığını dneiyor, yüksekliği yeterince değil diyorlar. Bir de süre sorunu var. Orası biliyorsunuz ciddi hareketli bir yol. Aşağı yukarı 10 günden fazla bir süre kapalı kaldı. Geçitin ne zaman biteceği belli değil. yetkililer tarafından halka duyurulursa halk bu yönden rahatlayacaktır." diye konuştu.
TURİZMİ DEĞERLENDİRDİ
Turizm sorunlarına değinen Takavut, "Son günlerde her zaman söylediğim gibi Alanya'nın lokomotifi olan turizmde ciddi kırılmalar söz konusu. Turizmci bankaların takibine düşmüş vaziyette. Takipteki kredilerin dönüşüne baktığınız zaman bankalar aşağı yukarı 65 milyar TL turizmcilere kredi vermişler. Bunun 2016 yılında geri dönmeme olayı 2.2 iken bugün bu rakam yüzde 27'ye çıkmış. yani bankalar vermiş oldukları kredileri geri alamayınca takibe başlıyorlar ve bu takip sonucunda da ya icra yoluyla ya da başka bir yolla turizmcilere ciddi bir şekilde baskı yapıyorlar. Bunun önüne geçmek için en yapılması gerekir, tabi bunun önüne geçmek için hem bankalara görev düşüyor, hem Turizm Bakanlığı'na görev düşüyor. Yaptığım bir araştırma da en çok etkilenen sektör küçük oteller yani apart 2 ve 3 yıldızlı oteller. Şöyle ki bu oteller acentalarla yaptıkları sözleşmelerde ciddi manalarda fiyat krımalar yapıyorlar çünkü direnmeleri zor oluyor. Yıldızlı otellerde bu fiyat olayında otellerin eli daha güçlü oluyor. O nedenle bu kredilerin geri dönmeyişinden en çok etkilenen kesim küçük işletmeler oluyor." diye konuştu.
İTHALAT - İHRACAT FARKI
Takavut şu sözlerle açıklamasını sürdürdü:
"Ülkede şu anda yapılan son çalışmalarda her zaman ihracaat artışı ile övnürüz ama ithalattan ve cari açıktan hiç bahsetmeyiz. son verilerle birlilkte 12 aylık ihracaat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 157 Milyar Dolar olmuş ama aynı dönemde ithalat artış yüzde 17.7 olmuş. Baktığınız zaman sonuçta da 233 Milyar Dolarlık ithalat yapılmış. 223 ile 157 arasındaki farka baktığınız zaman karşınıza 76 Milyar Dolar bir cari açık çıkıyor. Bu da ülkenin borçlanma açısından ne kadar kötüye gittiğini gösteriyor.
Enflason rakamına baktığınız zaman ocak ayında biraz düşü var ama ortalama olara çift haneli rakamın altına 2018 yılında da düşmeyeceği öngörülüyor. Umarım hepimizin beklediği olur çift haneli rakamın altına düşmesi elzem oldu. Ülke bu kadar zammı, bu kadar pahalılığı kaldıramayacak duruma gelmiştir. Şu anda esnafın durumu çok kötü, buna acilen bir önlem alınması için hükümet yetkilileri tüm esnafın sesine kulak vermeli."
Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2018, 17:02