Ülkemiz için tarihi bir adım olan ve 16 Nisan’da yapılacak referandumda halkımızın son kararı vereceği Anayasa değişikliği AK Parti teşkilatlarına anlatılıyor. AK Parti MKYK ve Anayasa Komisyonu Üyesi Antalya Milletvekili Mustafa Köse, ilçe ilçe gezerek, ilçe yönetimleri, meclis üyeleri, kadın ve gençlik kollarına mahalle başkanlarına, yeni sistem hakkında bilgi verdi.
SON KARAR HALKIMIZIN
Aksu, Serik, Manavgat, Kepez, Muratpaşa, Alanya, Gazipaşa ve Döşemealtı İlçeleri’nde toplantılar düzenleyen Köse, Anayasa değişikliğinin neler getirdiği ve Cumhurbaşkanlığı sistemi hakkında açıklamalarda bulundu. Halk oylamasına sunulan Anayasa’da uygulanacak 18 maddeyi tek tek açıklayan Köse, yapılan değişikliğin AK Parti ve MHP’nin oyları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçtiğini ve son kararı 16 Nisan’da halkımızın vereceğini söyledi.
DARBE ÜRÜNÜ ANAYASA
1980 askeri darbesinden sonra askerler tarafından hazırlanan 1982 Anayasası’nın bugüne kadar 16 kez değiştiğini belirten Köse, “Bu Anayasa’nın nasıl hazırlandığını biliyoruz. Darbeci askerler, danışma meclisi oluşturmuşlar ve her ilden belli sayıda bu meclise üyeler seçmişler. Seçilen üyeler generaller tarafından belirlenmiş, beğenmedikleri üyeleri çıkarmışlar yerine başkalarını almışlar. Halkoyuna sunmadan önce bir kanun çıkarmışlar, bu anayasanın lehinde konuşmak serbest, aleyhte konuşmak yasak. Sonra da şeffaf zarflarda oylama yapmışlar. Şimdi biz böyle bir anayasayla yönetiliyoruz” dedi.
ŞİMDİ CUMHURBAŞKANI DOKUNULMAZ
Bu anayasanın Cumhurbaşkanına hiçbir sorumluluk yüklemediğini belirten Köse, “Generaller öyle bir Anayasa hazırlamış ki; Cumhurbaşkanı birçok yetki ile donatılmış, ancak hiçbir sorumluluğu yok. Yaptığı hiçbir işten, aldığı hiçbir karardan yargılanamıyor. Anayasa’da ‘Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanıyor’ diyor. Ancak bu anayasayı yapan generaller, olur da yargılanırız diye ihaneti vataniye kanununu iptal etmişler. Yani kanunlarımızda vatana ihanetin tarifi yapılmamış. Yani Cumhurbaşkanı dokunulmaz kılınmış” diye konuştu.
50 YILDIR TARTIŞILIYOR
Hükümet sistemi değişikliğinin bugünün meselesi olmadığını ifade eden Köse, 1961 Anayasa’sından itibaren Başkanlık sisteminin sürekli gündeme geldiğini belirtti. Köse, Türkiye siyasetinde söz sahibi olmuş Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Süleyman Demirel ve birçok siyasetçinin ülkemiz için en iyi yönetim biçiminin Başkanlık olduğunu ifade ettiklerini hatırlattı.
LİDERLER İSTEDİ
Başkanlık sisteminin gelmesi gerektiğini belirten siyasetçilerin açıklamalarından örnekler veren Köse, şöyle devam etti “Milli Nizam Partisi 1969 yılında parti programına başkanlık sistemini koymuş. Alparslan Türkeş, Temel Görüşler isimli kitabında, ‘çağımız hızlı karar alabilme çağıdır. Bunun için tarih ve töremize uygun olarak, başkanlık sistemini savunuyoruz’ diye ifade etmiş. Bugün bu sistem değişikliğine karşı olduğunu belirten yazarlar, o dönemlerde Başkanlık sistemini destekler yazılar yazmıştır” dedi.
KANUNA VE HALKA KARŞI SORUMLU
Anayasa değişikliği ile getirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin detayları hakkında bilgi veren Köse, “Şimdi getirdiğimiz sistemde, Cumhurbaşkanı yaptığı her işten sorumlu olacak, yargılanabilecek, en önemlisi de halka karşı sorumlu olacak. Bugün getireceğimiz sistem, söylendiği gibi Cumhurbaşkanına sınırsız yetkiler falan da vermiyor’ diye konuştu.
MECLİS GÜÇLENİYOR
Anayasa değişikliğine karşı olanların eleştirilerinin mesnetsiz olduğunu belirten Köse, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin işlevini yitireceğini söylüyorlar. Bu sistem değişikliği ile meclis tam anlamıyla görevini yapmaya başlayacak. 1961 yılından bugüne bakanlar ve başbakan hakkında 261 gensoru verilmiş, bunların sadece 2’si kabul edilmiş. Nerede meclis denetimi. Çıkarılan kanunların yüzde 99.9’u tasarı şeklinde geliyor, yani hükümetten geliyor. Bizim getireceğimiz sistemde, meclis kanun çıkarmak olan asli görevini yapacak” şeklinde konuştu.
KARARNAME YETKİSİ SINIRLI
Cumhurbaşkanına kararname çıkarma yetkisinin getirildiğini ifade eden Milletvekili Köse, “Anayasa’da kanunla düzenlenmesi gerektiği belirtilen konularda Cumhurbaşkanı kararname çıkaramıyor. Aynı konuda kanun varsa, Cumhurbaşkanı kararname çıkaramayacak. Temel hak ve ödevler konusunda kararname çıkaramayacak. Siyasi özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak. Cumhurbaşkanı bir kararname yetkisi çıkardı diyelim eğer bu konuda meclis kanun çıkardığı anda kararname iptal olacak. ABD Başkanı Trump bir süre önce 7 Müslüman ülke vatandaşının ülkeye girişini yasaklayan kararname yayınladı. İşte bizim cumhurbaşkanımız, bu tür konuda kararname yayınlayamayacak. Cumhurbaşkanı işleyişle ilgili kararname yayınlayabilecek” dedi.
GENÇLERİN ÖNÜ AÇILIYOR
Milletvekili seçilme yaşının 18’e inmesi konusuna da değinen Köse, “Seçilme yaşının 18’e indirilmesini eleştiriyorlar. 18-25 yaş arasında 13 milyon gencimiz var. Biz bu gençlere sen siyasileri seçebilirsin ancak kendin seçilemezsin diyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Asıl olan seçilmek değil, seçmektir. 18-19 yaşında bir gencimiz çıkar, halkın takdirini alır, teşkilatlara kendini sevdirir, kendini geliştirmiştir, neden böyle bir genci meclise göndermeyelim. Ecdadımız Fatih Sultan Mehmet 21 yaşında bir çağı kapatmış bir çağ açmıştır. Gençlerimizi küçümsemeyelim onların önünü açmamız gerekir” diye konuştu.
ÜLKEMİZ BÜYÜYOR
Milletvekili sayısının 600’e çıkarılmasının da nüfusun artmasıyla ilgili olduğunu ifade eden Köse, daha önce 400 olan milletvekili sayısının 550’ye çıkarıldığını, şimdi de nüfus artışı ve halkın daha güçlü mecliste temsil edilebilmesi açısından bu uygulamanın hayata geçirileceğini ifade etti.
ÜLKEMİZİN GELİŞMESİNİ SAĞLAYACAK
Anayasa değişikliğine halkın büyük ölçüde destek verdiğini yaptığı ziyaretlerde gözlemlediğini ifade eden Köse, “Biz tüm teşkilatlarımızla kapı kapı dolaşarak yeni sistemin ülkemize kazandıracaklarını anlatmamız gerekir. Devlet yönetiminde iki başlılığı ortadan kaldıracak, koalisyonlar dönemini bitirecek, belirsizlikte medet uman, vesayetçi yönetimden beslenen odakları bitirecek bu sistem, ülkemizin gelişmesinin, büyümesinin önünü açacak. Çocuklarımıza, torunlarımıza daha güçlü bir Türkiye bırakmak için bu sisteme değişikliğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu. Köse, daha sonra partililerin sorularını cevapladı.
'HAKİMİYET MİLLETİNDİR'
Bu sistem millet iradesi dışında başka bir iradeyi devredışı kılıyor. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir, ama bu 82 anayasası ile değişmiştir. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir ve bu hakkını meclis nezdinde kullanır diyor. Bu millet şimdi kime bu hakimiyeti vereceğini bilecek. Eskiden evinde parti liderlerini bornozla karşılayıp hükümet kurmaya çalışan medya patronu olduğunu iddia eden kişiler olmayacak."
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2017, 10:09