Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “Turizm ve bağlantılı sektörlerdeki çöküntünün boyutlarıyla örtüşen bir paket hazırlanmalı. Bir afet hali yaşanıyor. Partimizin acil alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerini kendisine sundum” dedi. Budak, Bakan Ünal ile bir araya gelerek, turizmde yaşanan süreci ve çözüm önerilerini konuştu, CHP Merkez Yönetim Kurulu’na da sunduğu “Turizm Sektöründe Kriz Süreci ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporu verdi. Raporda, turizmin istihdam potansiyeli ve sağladığı döviz girdisiyle Türkiye için vazgeçilmez sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Budak, 2003-2015 döneminde Türkiye’nin yaklaşık 290 milyon yabancı turist ağırladığını ve 249.7 milyar dolarlık döviz girdisi sağladığını, bu gelirle tek başına turizmin dış ticaret açığın yüzde 30’unu finanse ettiğini kaydetti.
RUS TURİSTTE AZALMA VAR
Ocak 2016’da Rus turist sayısında Antalya’da yüzde 81, İstanbul’da ise yüzde 48’lik bir gerileme yaşandığını belirten Budak, gerilemenin sadece Rusya’dan kaynaklanmadığını, Türkiye için “Olgunlaşmış Pazar” olarak kabul edilen Avrupa ülkelerinden de yüzde 40-50 oranında gerileme olduğuna dikkati çekti. Terörist saldırıların da turizmdeki gerilemede etkili olduğunu, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde turizmin tamamen durduğunu belirten Budak, “Rusya krizi, dış politika ve Suriye konusundaki tutarsızlıklar ve yaşanan terör olayları, turizm açısından önemli bir kırılma yarattı. Tüm turizm bölgelerinde ciddi bir gerileme yaşanıyor” dedi. Budak, krizin sadece turizm sektörünün değil, tüm sektörlerin sorunu olduğunu, kuyumdan tekstile, dericilikten taşımacılığa, tedarikçilerden üreticilere, rehberlerden turizm merkezlerindeki mahalle bakkalına kadar tüm ekonomik faaliyetlerin olumsuz etkileneceğini vurguladı.
'TURİZM PERSONELİ İŞSİZ KALACAK'
Budak, “Krizi doğru okumak gerekir. Sorun sadece otel sahiplerinin sorunu değildir. İşsizlik sorunu daha da ağırlaşacak. Binlerce kişi işsiz kalacaktır. Zaten 6 ay çalışabilen turizm emekçilerine Antalya’da 80 bin, Türkiye genelinde 500 bin turizm emekçisi eklenecektir. Ayrıca Türkiye genelinde önemli boyutlarda esnaf işsizliği yaşanıyor ve giderek derinleşecek görünüyor. Turizm krizinin piyasaya çok olumsuz yansımaları olacak. Şimdiden ödeme halkaları kopmaya başladı. Hükümet iki teşvik açıkladı ama bunlar hem yetersiz hem de geç kalındı. Fransa’daki terör saldırısından çok kısa bir süre sonra, turizm bölgelerindeki esnafa 6 aylık ödeme kolaylıkları getirilirken, Türkiye’de geç ve yetersiz adımlar atıldı” diye konuştu. Raporda, alınması gereken önlemlere ilişkin kısa, orta ve uzun vadeli olarak üç aşamalı öneriler getirilirken, kısa vadede alınması gereken önlemler sıralandı.
Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2016, 18:18