Peki ya sorun sizde değil uykudaysa!

 Kişi kilo vermek istediğinde başvuracağı yollar bellidir; spor ve diyet. Oysa üçüncü bir şık daha vardır ki çok fazla göz ardı etmediğimiz uykudur. Yetersiz uyku kilo vermeyi zorlaştırdığı gibi, kilo almayı da kolay hale getiriyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar düzenli ve kaliteli uykunun kilo yönetimi üzerinde etkisinin çok fazla olduğunu göstermiştir. 
ABD’ de yapılan bir araştırmaya göre, gerektiği kadar uyuyanların kilo kaybının yarısından fazlasının, az uyuyanların ise kilo kaybının yalnızca dörtte birinin yağ olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, yetersiz uykunun kandaki açlık hormonu ghrelin seviyesini artırdığını, dolayısıyla kişilerin daha çok acıkmasına neden olduğunu söylemişlerdir. 
Metabolizmamız gün ışığıyla doğru orantılı olarak uyumasını ve uyanmasını sağlayan melatonin hormonu en yüksek seviyesine 23.00-04.00 saatleri arası ulaşır ve sabaha doğru seviyesi tekrardan düşüşe geçer. Bu hormon hava karardığında uykunun gelmesini sağlar ve yalnızca karanlıkta çalışır. Vücudun gece boyunca yenilenmesini sağlayan antioksidan özelliği çok yüksek olan melatonin hormonundan yararlanmak için belirtilen saatlerde uyunması kişi için çok önemlidir.
Düzensiz uykudan etkilenen bir diğer hormon da kortizol hormonudur. Bu hormon vücutta oluşan herhangi bir stres anında salgılanır. Kan şekerini yükseltir, yüksek tansiyonu tetikler ve aşırı salınımı vücutta yağlanmaya neden olur. Kortizol salınımı beynin karanlık ya da aydınlık algısına bağlı olarak gerçekleşir. Bu nedenle uyku düzensiz ise; kortizol salınımı artar ve buna bağlı olarak yağlanma artar.
Uykusuzluğun getirdiği stres faktörü vücutta arttıkça , kişinin rahatlamasını önler ve karbonhidrat ve şekerli yiyeceklere eğilimlerini artırır.
 ‘Aslında çok bir şey yemiyorum, hareket de ediyorum fakat gitmiyor bu kilolar’ diyenler bir de uyku düzeninizi gözden geçirmenizde yarar var. Gördüğünüz gibi kilo yönetimini sağlayan pek çok hormon uykuyla doğru orantılı çalışmakta.
Çok geç uyuyan insanlar da akşam yemeğinden sonraki zaman dilimi uzun olduğu için acıkma olur ve gece yemeleri başlar. Kişi genelde yüksek kalorili gıdalar tercih ediliyor. Eğer ki erken uyumayı bir türlü yapamıyorsanız en azından beslenmenizi ona göre düzenleyin. Akşam yemeğini biraz daha erken bir saatte yapıp daha sonra bir ara öğün yapın. Ve akşam 22.00 den sonra bir şey tüketmemeye çalışın. Gece ara öğünde tercihinizi süt, kefir ve yoğurt ya da sizi rahatlatacak papatya çayı gibi çaylardan yana kullanabilirsiniz. Kafeinli gıdaları akşamdan önce tüketmekte fayda var. 
Günde en az 6 saat düzenli uyku hem daha genç, hem daha dinç yapacaktır sizi. Bağışıklığımızın azaldığı mevsim geçişlerinde yani şu günlerde uyku olmazsa olmazınız olsun. Sağlıklı bir hafta diliyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83