Corendon Turizm Grubu'nun iki ortağı Yıldıray Karaer ve Atilay Uslu, Antalya'da bulunan Grand Park Lara'da basın mensupları ile bir araya geldi. Hem Corendon'un gerçekleştirdiği tanıtım çalışmaları hem de 2017 sezonuna dönük beklentilerine ilişkin değerlendirme yapan Karaer ve Uslu, Hollanda'da talebin giderek yükseldiğine dikkat çekti.
''TURİST SAYISININ 50 MİLYONA ÇIKARILMASI GEREKİRKEN...''
2017'de tüm Avrupa'da Türkiye'ye dönük antipropaganda yapıldığını belirten Yıldıray Karaer, ''Aslında pazardaki düşüş 2016 yılında başladı. Başlangıcı ise Rusya ile yaşanan gerilim değildi.'' dedi.
2016'da başlayan olumsuz havanın 2017'de de devam ettiğini kaydeden Karaer, 2017 senesinin tek memnun eden tarafının Rus turistin Türkiye'ye dönmesi olduğunu ifade etti. Karaer, ''Ancak bu bize yetmiyor. Türkiye'ye gelen turist sayısı 32 milyondu. Biz bunun 50 milyona çıkarılması gerektiğini konuşurken Avrupa'daki olumsuz hava ve Türkiye'deki huzur ortamının bozulması turist sayılarını aşağıya çekti.'' değerlendirmesini yaptı.
''FUAR DÖNEMİNDE YAŞANANLAR BİR KEZ DAHA OMUZLARIMIZI ÇÖKERTTİ''
Karaer, sözlerine şu şekilde devam etti:
''2016 yılında Türkiye'ye dönük turizm hareketi yüzde 50'den fazla daraldı. Hollanda ve Almanya'daki turizm fuarlarına katılarak Avrupa pazarından Türkiye'ye dönük turist akışını canlandırmak amacıyla biz de gerekli çalışmaları yaptık. Ancak tam fuar döneminde yaşanan olumsuzluklar bir kez daha omuzlarımızı çökertti. ITB sonrası Hollanda ile gerilim yaşandı, gerginlik daha da üst boyutlara çıktı. Biz de planladığımız tanıtım faaliyetlerini askıya almak durumunda kaldık. Çünkü ne kadar tanıtım faaliyeti yapsak da sonuç alamayacağımızı gördük. Ortağım Atilay Bey ile birlikte, Türkiye'nin imajını toparlayıp, insanları buraya yeniden getirmek için yaptığımız planlamalar vardı. Örneğin, bugünkü etkinliği aslında 10 Nisan'da yapmayı planlamıştık. Ancak o dönemde buraya bir uçak dolusu misafir getirmenin bir anlamı olmayacaktı.
''ETKİNLİĞİ İPTAL ETMEYİ DÜŞÜNDÜK...''
Biz de etkinliği iptal edip etmemeyi tartıştık. Ancak iptal etmek Türkiye spesiyalisti olarak başladığımız Hollanda pazarında kendi kendimizi inkar etmemiz anlamına gelecekti. Bizim inancımız kalmamış gibi bir mesaj verilecekti. Bu nedenle etkinliği 12 Haziran tarihine erteledik. Bu etkinlikle, insanlara Türkiye'nin sıcak yüzünü tekrar göstermeyi amaçlıyoruz.
''İYİ BİLDİĞİMİZ İŞİ, İYİ BİLDİĞİMİZ PAZARLARDA YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ''
Her horoz kendi çiftliğinde öter. 25 yılda edindiğim tecrübe şu; bir yerde edindiğiniz know how'ı başka pazarlarda kullanamazsınız. Bunu deneyenler de başarısız oldu. Bu nedenle iyi bildiğimiz işi, iyi bildiğimiz pazarlarda yapmaya devam edeceğiz.''
''TÜRKİYE GÜVENLİ DEMEMİZİN ANLAMI YOKTU''
Ardından söz alan Atilay Uslu ise Türkiye ile Hollanda arasındaki 400-500 yıllık dostluk ilişkisinin mart ayıyla birlikte ciddi darbe aldığını söyledi. Bu dönemde 1500 civarında olan günlük paks sayısının 300 seviyesine düştüğünü kaydeden Uslu, ''Türkiye emniyetli ve güvenli dememizin orada bir anlamı yoktu. Biz de Türkiye'nin güzelliklerini göstermeye karar verdik. 50 tane blogger, gazeteci ve yazarı Türkiye'ye getirdik. Önce Kapadokya turu yaptık, sonra da Aspendos'ta konser verdik. Etkinliği de 'Discover Turkey' olarak adlandırdık. Gelenlerin arasında 1 milyon takipçisi olan Instagram fenomenleri de var.'' dedi.
''2015'E GÖRE YÜZDE 50 EKSİDEYİZ''
''Bugüne kadar Hollanda'da toplamda yüzde 25 geride gidiyoruz.'' diyen Uslu, ''Son dört haftada yüzde 30 artıda gitmeye başladık. 2015 yılına göre ise yüzde 50 eksideyiz.'' ifadelerini kullandı.
GFK'NIN PAZAR ARAŞTIRMASI NE GÖSTERDİ?
GfK'ya yaptırdıkları pazar araştırmasının sonuçlarını da aktaran Uslu, ''Araştırmaya göre, Türkiye'ye gidenlerin yüzde 47'si korkarak gitmiş. Türkiye tatilindeki memnuniyet oranı ise yüzde 8.5 ve bu rakam İspanya ve Yunanistan'ın üstünde. Katılımcıların yüzde 96'sı Türkiye'de kendini güvende hissettiğini beyan etti. Bu oran Amsterdam'da bile bu kadar yüksek değil. 'Türkiye'ye bir daha gitmek ister misiniz' şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 86'sı 'tekrar gideriz' diye cevap verdi. Bu da bize hem güven verdi, hem de tanıtım çalışmalarımızı hızlandırmamızı sağladı.'' şeklinde konuştu.
''30 HAZİRAN'DA YOK SATACAĞIZ, YETERLİ KOLTUK KAPASİTESİ YOK''
''Son 4 haftadır Türkiye'ye dönük bir trend var.'' diyen Uslu, konuşmasının devamında şunları söyledi:
''Bu gidişle 30 Haziran'da yok satacağız, çünkü koltuk kapasitesi yok. Bizim 3 tane hava yolu şirketimiz var ve hepsi dolu. Şimdi başka hava yolu şirketlerinden koltuk almaya çalışıyoruz. Şu anda Türkiye satışları günlük 1200 paksa ulaşmış durumda. Türkiye'de herkes kendini krize göre konumlandırdığı için uçak bulmak zorlaştı. Uçak bulabilirsek bu eksiyi artıya çevirebiliriz.
Geçmişte daralttığımız Türkiye kapasitesini İspanya, Yunanistan ve Portekiz'e kaydırdık. Şu anda ise durum tersine döndü. Bu destinasyonlardaki bazı uçakları Türkiye'ye çevirdik ama yetmiyor. Bulduğunuz kapasite kaybolup gidiyor.
''HOLLANDALI OPERATÖRLERİN İPTAL EDECEĞİ KAPASİTELERİ SATIN ALDIK''
Hollandalı tur operatörlerinin iptal edeceği kapasiteleri uçaklar iptal edilmesin diye satın aldık ve onların yerlerini biz satın alıyoruz.
Fiyatlar önce ucuzdu, ancak son bir haftada fiyatları yukarı çektik. Türkiye şu anda Yunanistan ve İspanya ile aynı fiyata satılıyor.
''BÖYLE GİDERSE 2018 YILINDA TÜRKİYE PATLAMA YAŞAR''
2018 yılı için normal planımızı yapıyoruz, ancak Türkiye'de bir anda her şey olabildiği için alternatif planlamalar da yapıyoruz. 2018 için Türkiye Avrupa turizmine lazım, ama bunun büyüklüğünü şu anda kimse göremiyor. Böyle giderse ve siyasi sorunlar yaşanmazsa 2018 yılında Türkiye patlama yaşar. Kapasite sorunu olmaz, çünkü ona göre adapte oluyoruz.''
Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2017, 18:24