Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Nisan’da toplanmaya başlanacak konaklama vergisi ile ilgili tebliğ taslağı hazırladı. Hazırlanan taslakta, konaklama vergisinin otel içindeki hangi hizmetlerden alınacağı da netleştirildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Nisan 2020 tarihinde toplanmaya başlayacak olan konaklama vergisi ile ilgili bir tebliğ hazırladı. Tebliğ taslağında konaklama vergisinin muhatapları oteller, tatil köyleri, butik oteller, özel konaklama tesisleri, moteller, pansiyonlar, apart oteller, termal oteller, kırsal turizm tesisleri kapsamında düzenlenen çiftlik evi, köy evi, yayla evi, dağ evi, kampingler olarak açıklanırken; kamu ya da özel sektörün tasarrufunda olan yerlerde personelin konaklaması için ayrılan personel misafirhaneleri, konuk evleri, dinlenme tesisleri, kampları vergiden muaf olacak. Ayrıca, herhangi bir ticari organizasyon olmaksızın kiraya verilen devre mülkler de konaklama vergisi ödemeyecek. Ancak, işletmelerin envanterinde bulunan veya işletmelerce kiralanan devre mülk ve devre tatillerin, konaklamaya ilişkin hizmetleri sunmak için belirli bir süreliğine kiralanması veya geceleme hizmetlerine tahsis edilmesi verginin kapsamına girecek
Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre, konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti vergiye tabi olacak. Geceleme; oda veya yer tahsis etmek, tesiste günlük yatma, barınma, kalma hizmetini içerecek. Geceleme hizmeti alan kişinin gecelemeyi tamamlamadan tesisten ayrılması vergiyi etkilemeyecek.
Kamping alanları da konaklama vergisine dahil
Kampinglerde, kampçıların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkanlarıyla karşılayıp karşılamaması veya kampçı ünitesinin çadır, çadır-araba, motokaravan, bungalov gibi ünitelerden oluşması, hizmetin, geceleme hizmeti içeriğini etkilemeyecek. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak. Buna göre, geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak satılan konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacak.
Otellerdeki konaklamalı toplantılar için sadece konaklama vergisi alınacak
Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri verginin kapsamında olmayacak. Söz konusu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde, düzenlenen faturada organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler üzerinden vergi hesaplanmayacak. Bu durumda da vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınacak.
Örneklerle konaklama vergisi
Pansiyon işletmecisi (A), oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmetini, düzenlediği konaklama faturasında ayrıca gösterse ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlese dahi, geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan söz konusu hizmet vergiye tabi olacak.
Özel konaklama tesisi işleticisi (B) tarafından, Kapadokya’da bulunan tesisinde 3 gece her şey dahil konaklama ile birlikte tesis bünyesi dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için müşteriye ayrıca fatura düzenlenmesi halinde, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı vergi hesaplanmayacak. Ancak, balon turuna ilişkin olarak ayrıca fatura düzenlenmemesi halinde, konaklama hizmetine ilişkin düzenlenen faturada tüm hizmet bedeli üzerinden vergi hesaplanacak.
Tatil köyü işleticisi (D) tarafından, tesisin bünyesinde bulunan eğlence salonunda verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp müşteriye bedeli mukabili sunulan eğlence hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmadığından vergiye tabi olmayacak. Diğer taraftan, müşteriye konaklama bedeline dahil edilerek paket dahilinde sunulan bu türden eğlence hizmetleri konaklama vergisine tabi olacak.
Butik otel işleticisi (E) tarafından, otelin bünyesinde bulunan lokantada, otelde konaklamayanlara bedeli mukabili yemek hizmeti verilmesi halinde, bu hizmet vergiye tabi olmayacak.
Termal otel işleticisi (F) tarafından, otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde, otelde konaklamayanlara verilen bu hizmet vergiye tabi olmayacak.
Konaklama vergisi hesaplaması
Konaklama Bedeli (KDV hariç): 1.000 TL
Hesaplanan Konaklama vergisi tutarı
(1.000 TL x 0,01=): 10 TL
KDV matrahı: 1.000 TL
Hesaplanan KDV (1.000 TL x 0,08=): 80 TL
GENEL TOPLAM : 1.090 TL
Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2020, 09:28
Alanyalı otelciler dikkat! Konaklama vergisi böyle toplanacak
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.
1
Alanya'da bugün hava nasıl olacak?
2
Alanya'da uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı...
3
Alanyaspor, Sivasspor maçı hazırlıklarına başladı
4
Alanya'da TOKİ'nin kura tarihleri belli...
5
Antalya'da trafik kazası geçiren Özhaseki'den...
6
Alanya'da 3. kattan düşen minik kız yaşam...
7
Suriyeli esnafın yüzüne gaz sıkıp 21 bin dolarını...
8
Alanya'da 3.kattan düşen minik kızdan acı...
9
Eşini 25 yerinden bıçaklayıp 'Kendimi savundum'...
10
Sosyal medya fenomeninden acı haber geldi
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler