Koah ve sigara!

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 16 Kasım “Dünya KOAH Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı.

Koah ve sigara!

 Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda;

banner111
16 Kasım Dünya KOAH Gününde amacımız; KOAH’ın her yıl daha fazla kişi tarafından bilinmesi ve risk faktörü taşıyan kişilerin sağlık kuruluşlarına başvurmalarını sağlayarak yaşamlarını daha kaliteli sürdürmelerini sağlanmasıdır. 

KOAH [Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı] nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır.  

KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır.  KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’dir. Bir diğer deyişle toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. 

KOAH'ın en sık görülen özelliği, akciğerlerinize giren ve akciğerlerinizden çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlamasıdır. KOAH'ın neden olduğu akciğer tahribatını hiçbir şey geri döndüremez.

İlk başlarda, çoğu kişi KOAH hastalığına yakalandığının farkında olmaz. İlk belirtiler genel bir hastalık hissi, artan sıklıkta nefes darlığı, öksürüktür. Ancak, hastalık ilerledikçe hırıltılı solunum, balgam çıkarma gibi belirtiler görülür.

Dünya üzerindeki 600 milyon KOAH’lı hastanın her yıl 2.5 milyonu ölmekte ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenmektedir. Uzun süre sigara içiminin ve çevresel, mesleki kökenli gaz ve partiküllerin kronik inhalasyonunun yol açtığı hastalık, akciğer fonksiyonlarında %50’ye ulaşan kayıplar gelişinceye kadar ciddi hiçbir belirti vermemektedir. Bu durum, mevcut hastaların sadece %25’inin sağlık kuruluşlarınca bilinmesine yol açmaktadır. 

Eğer kişide; "Uzun yıllardır sigara içiyorum, Bronşit ataklarım oldu, Kronik öksürüğüm var, Balgam çıkarıyorum,sabahları sigara öksürüğüm var,soğuk algınlığım haftalar boyu sürüyor ve her kış en az bir kez bronşit geçiriyorum. Her zamanki aktivitelerimi yaparken genellikle nefes darlığı çekiyorum. Öksürük biçimim değişti, sanki akciğerlerime bir şey yapışmış gibi daha yüzeysel, Nefes alıp vermemde değişiklik olduğunu hissediyorum." şikayetlerinden iki veya daha fazlası varsa ve 40 yaşın üzerindeyseniz, mutlaka  Aile Hekiminize  başvurmanızı öneririz.

Sigaranın bırakılması KOAH tedavisinin temelidir. KOAH hastalığının şiddeti ne olursa olsun, sigarayı bırakan her hasta sigarayı bıraktığında fayda görür. Sigaranın bırakılması hastalığın ilerlemesini önleyen en etkin yöntemdir. Grip ve zatürre gibi hastalıklar KOAH'lı hastalarda alevlenmeye neden olabildiklerinden, bu hastaların her yıl grip aşısı ve 5 yılda bir zatürre aşısı olmaları önerilmektedir.

KOAH'lı hastaların solunum yolu enfeksiyonu bulunan veya gripli kişilerle temastan kaçınmaları gerekir. Ellerin sık sık ve iyice yıkanması bazı bulaşıcı hastalıklardan korunmanın basit bir yoludur. Egzersiz sağlıklı yaşamın önemli bir kısmıdır. Ancak, bu konu hekim kontrolünde ve belirttiği şekilde yapılmalıdır.

Hastalar hastalıklarının gelişimine neden olan risk faktörlerine maruziyeti azaltarak KOAH'ın ilerlemesini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilirler.

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2016, 09:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83