Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Ayşenur Durna, Alzheimer hakkında açıklamalarda bulundu.
UNUTKANLIK EN ÖNEMLİ BELİRTİ
Alzheimer hastalığının en önemli belirtisinin unutkanlık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Durna, “Alzheimer hastalığının, günlük yaşam aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen hafıza kaybı, iletişim kuramama, çok basit konularda bile karar vermede güçlük çekme, eşyaların yerini karıştırma, davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, karakter özelliklerinin değişmesi, insanları suçlama, kazanılmış becerilerin kaybı, davranış ve kişilik değişiklikleri gibi bulguları vardır. Öncelikle bu bulgulara benzer şikâyetleri olan bir kişi mutlaka konusunda uzman bir hekime başvurmalıdır" dedi.
“TEDAVİ GECİKTİRİLMEDEN BAŞLANMALI”
Erken teşhisin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Durna, uygulanan tedavilerin hastalığı tamamen ortadan kaldırmadığını belirtti. Uzm. Dr. Durna, “Yapılan araştırmalar alzheimer tedavisine geciktirmeden başlayan kişilerin, tedavisine aylar sonra başlanan kişilere göre daha iyi bir durumda olduklarını gösteriyor. Ne yazık ki tedavide kullanılan ilaçlar henüz iyileşmeyi sağlayamıyor. Ama tedavi, alzheimer yakalanan hastaların günlük işlevleri daha rahat yerine getirebilmesine yardımcı oluyor. Hastalık, ilaç tedavisi alan hastalarda almayanlara göre daha yavaş ilerliyor” ifadelerini kullandı.
“HASTA YAKINLARINA ÇOK GÖREV DÜŞÜYOR”
Alzheimer hastalığının tamamen tedavi edilme olanağı olmadığını ancak kontrol edilebilir bir hastalık olduğuna vurgu yapan Uzm. Dr. Ayşenur Durna, “Bu hastaların yakınları öncelikle, hastalık hakkında bilgi toplamalıdır. Sabırlı, anlayışlı ve iyi bir dinleyici olmayı bilmelidir. Anlaşılır ve hastaya hitap edecek şekilde konuşmakta fayda vardır. Hastanın sosyal ortamlarda yakınında bulunarak, ne yapacağından emin olmadığında devreye girerek ona güven verebilirsiniz. Hasta yakınlarına, bu dönemde çok görev düşüyor” diye konuştu.
“HERGÜN BİRŞEY OKUYUP, MÜZİK DİNLEYİN”
Alzheimer hastalığına yakalanmamak için yapılabilecekler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Durna, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlıklı beslenme kurallarına uymamız gerekmektedir. Taze sebze ve meyve tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Alkol kullanımının zararlı etkilerinden uzak durup, yeterli derecede uyumaya özen göstermeliyiz. Her gün bir şey okuyup, müzik dinlemeliyiz. Ama öncelikle, hareketli olmayı, her zaman yeni şeyler öğrenmeyi, egzersiz yapmayı günlük hayatımıza dahil etmeyi, sosyal hayatın içerisinde olmayı ihmal etmemeliyiz. Yani kısaca beynimizi her zaman aktif tutmaya özen göstermeliyiz."
Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2015, 11:14