Geçtiğimiz yıllara göre otellerin doluluk oranlarında ciddi artışlar olduğunu belirten Kurtoğlu “Doluluk artıyor fakat kişi başına gelirimiz azalıyor. Hale bu artışlar oldukça Alanya’mız merkezi itibariyle daha da boş ve esnafımız daha büyük sıkıntılar içine giriyor” dedi. Özellikle hizmet satış yöntemlerimizde artık kronikleşen ve vazgeçilemeyen fakat sektörümüze ciddi zararlar veren durumlar ortadadır diyen Vatan Partisi İlçe Başkanı “Bunun çözümleri tüm sektör temsilcilerinin esnafımızın bir araya gelerek daha disiplinli anlayışları el birliğiyle hayata geçirilmesiyle mümkündür” şeklinde konuştu.
Vatan Partisi İlçe Başkanı Evren Kurtoğlu’nun açıklamasının ayrıntıları şöyle;
2-3 yıldan bu yana Ocak-Haziran 2018 döneminde odabaşına gelir artış hızının (yüzde 26,9) oda doluluk oranı artış hızını (yüzde 17,2) geçmesi kesimde hoşnutluk yarattı. Özellikle Ortadoğu ve İran pazarı ile başlayan ve Avrupa ve Asya pazarlarındaki artışın da etkisiyle oluşan canlanma gözleniyor. Madalyonun ters yüzü ise, Türkiye’nin ortalama yüzde 63,1’lik doluluk oranıyla 27 ülkenin yer aldığı sıralamada sonuncu durumda olması. Ayrıca 2-3 yıldır yaşanan gerilemeye dayalı bir temel dönem etkisini de (istatistiksel olarak normal bir rakamı daha düşük bir geçmiş rakamla kıyaslamak!) göz ardı etmemeliyiz. Bu çözümlemeyi yaparken. Dereyi görmeden sevindirik olmanın alemi yok yani! Nitelikli turisti çekebilmek, turist başına harcamayı (gelirimizi) artırabilmek, deniz kum güneşin (3S) yanısıra kültür, kruvaziyer, kongre ve sağlık turizmini artırabilmek gibi çok konular var. Bugün tartışıldığı gibi bütün sorunların kaynağını da HD sistemine yıkmak doğru değil. Bu sistemden bugünden yarına vazgeçmekte kolay değil. Süreci içinde bu sistem kısıtlanmalı fakat bu şu anda kolay olmadığı da ortada. Şurdan başlanabilir. HD sistemin uygulanması için fiziki yeterlilik şartı aranabilir veya sadece 4 ve 5 yıldızlı otellere bu konsept için izin verilebilir.
HD uygulaması kapsamında hizmet çeşitliliğine önem verilmelidir. Ülkemizin tarihi ve doğal değerleri ile kültürümüzün tanıtımı için yapılacak etkinlikler HD kapsamına alınmalı ve otellerin dışında yapılabilir. Burada acente personellerinin eğitimine önem verilmeli ve otellerin hizmetleri ile ilgili bilgiler en ince ayrıntısına kadar satın alma sürecinde müşteriye önceden sunulmalı. Rehberlerin belli noktalara misafirleri yönlendirmesi engellenmeli ve daha doğru daha gerçek bilgilere misafirlerin ulaşması sağlanmalı
HD uygulaması kapsamında hizmet çeşitliliğine önem verilmelidir.
Ülkemizin tarihi ve doğal değerleri ile kültürümüzün tanıtımı için yapılacak etkinlikler HD kapsamına alınmalı ve otellerin dışında yapılabilir.
Otellerde kullanılacak malzeme ve ekipmanlara standartlar getirilebilir. Sezon başında yaşadığımız üzücü olayları hatırlayalım. Kesin şekilde bu tarz işletmelerin çalışmalarına izin verilmemeli.
Belirli oranlarda nitelikli personel çalıştırılması yasal zorunluluk haline getirilebilir. Sendikalaşma faaliyetlerinin önü açılmalıdır. Otellerde oryantasyon ve diğer eğitimlere önem verilmeli ve kişisel gelişim desteklenmelidir.
Turizm bölgelerinde potansiyelin üzerinde eş amaçlı işyeri açılmasına müsaade edilmemelidir. Evet Alanya’mız doluyor ama sorunlarımız artıyor. Çözümler ortada. Yeni Turizm Bakanımıza ve mevcut Dışişleri Bakanımıza buradan çağrımızdır. Çözümler ortada biliniyor. Gerekli düzenlemeleri yapınız ve sektör temsilcilerini, esnaf odamızı, otel birliklerimizi, siyasi partileri, kitle örgütlerini bir masada buluşturunuz.
Güncelleme Tarihi: 07 Ağustos 2018, 11:40