Okul çağı çocuklarında beslenme!

 Okul çağı; hızlı büyüme-gelişme ve öğrenme dönemlerini kapsayan, bu nedenle de sağlıklı beslenmenin en çok önem taşıdığı dönemdir. Bu yaş grubu çocuklarda sağlıklı beslenme ile bedensel, ruhsal ve sosyal yönden olumlu bir gelişme gösterir ve okul başarısını doğrudan etkiler. 
Bunların yanı sıra işin daha ciddi boyutları da var ne yazık ki ! Bildiğiniz üzere obezite, ülkemizde giderek artan büyük bir sorun. Özellikle çocukluk çağı obezitesi. Henüz yaşları çok küçük olmasına karşın karaciğer yağlanması, insülin seviyesinin yüksek olması gibi çeşitli rahatsızlıkları artık yaş grubuna bakmaksızın diyetisyen ve doktor odalarında görebiliyoruz.

Peki neler yapılabilir? Beslenme çantalarında neler bulunmalı?

Öncelikle yemek saatleri, okul saatlerine belirlenmelidir. Sabahçı, öğlenci veya tam gün okullara göre; kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatleri planlanmalıdır. Aynı zamanda ara öğünler de ders aralarına ve teneffüslere göre ayarlanmalıdır.
Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerden yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeleri gerekir.
Süt grubunda yer alan süt-yoğurt, et grubunda yer alan et-tavuk-yumurta-peynir, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna vb. besinlerin gün içerisinde öğünlerde yeterli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir.
Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketmeleri önemlidir. Ayrıca, hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, göz, cilt ve sindirim sistemlerinin sağlıklı olması için her gün en az 5 porsiyon taze sebze veya meyve tüketmeleri de alışkanlık haline getirilmelidir.
Öğrenciler için en önemli öğün ise kahvaltıdır. Kahvaltının kesinlikle her gün yapılması ve atlanılmaması gerekir. Güne başlarken vücuda bir temeldir aslında. Temeli ne kadar sağlam kurarsanız gün boyunca vücut enerjisi ve direnci o kadar dinamik olacaktır. 
Kahvaltıda kan şekerini hızlı yükseltip daha sonra da ani düşüren şekerli gıdalar yerine; süt, yumurta, peynir, ekmek, taze sebze ve meyveler bulunursa çok daha sağlıklı olacaktır.
Mümkün mertebe kızartılmış besinler, hazır paketli gıdalar ve cipslerden uzak durmak yararlı olacaktır. Her çocuk mutlaka içlerinden birini ya da hepsini sever fakat kısıtlayarak ve miktarını daha az verirseniz belki küçük de olsa bir önlem almış olursunuz.
Çocuğunuzun çantasına mutlaka her gün su koyarsanız, su tüketim alışkanlığının oluşmasına yardımcı olabilirsiniz. 
Öğün atlanılmamasına özellikle dikkat edilmelidir. Üç öğünün düzenli olarak yapılması sağlanmalıdır ve beslenme çantasına koyacağımız gıdalarla birlikte ara öğünler de alışkanlık haline getirilmelidir.
Okulda yemek için hazırlanan beslenme çantasının içeriği dikkatli bir şekilde belirlenmelidir. Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına; peynir veya ızgara köfte veya ızgara tavukla beraber yeşillikler konabilir. Yanında da ayran veya süt ile tüketilebilir. 
Okul saatlerine göre sabah ila öğle arasında ve öğle ila akşam arasında ara öğün olarak tüketilmesi için mutlaka yanlarına, meyve, fındık veya ceviz, süt veya evde yapılmış meyveli kek tarzı gıdalar tercih edilebilir. 
İçecek tercihine de özellikle dikkat edilmeli. Masum gibi görünen ama zararlı etkileri olan, boş ve fazla kalori içeren asitli içecekler, hazır meyve suları ve toz halinde olan meyve suları yerine, su, ayran, süt, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. 
Çocuklarınıza vereceğiniz harçlıkları neye harcamışlar , o gün ne almışlar okul kantininden sormanızda da fayda var.
Sağlıklı bir nesil sağlıklı bir gelecek demek unutmayalım. Mutlu ve sağlıklı günler diliyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

banner97

banner82

banner83