Alanyalı Kocaman'ın da yer aldığı Türk Konseyinden yeni karar

Alanyalı Kocaman'ın da yer aldığı Türk Konseyinden yeni karar
Alanyalı Kocaman da yer aldı: Türk Konseyi ülkelerinden yeni karar
Genel Sekreter Yardımcılığını Alanyalı Dr. Ömer Kocaman'ın yürüttüğü Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi üyesi olan ülkelerin Sağlık Bakanları, koronavirüs ile koordineli olarak mücadele edecekler

Genel Sekreter Yardımcılığını Alanyalı Dr. Ömer Kocaman'ın yürüttüğü Türk Konseyi ülkeleri sağlık bakanları, yeni tip koronavirüsle ( Kovid-19) mücadelede iş birliğinin pekiştirilmesine yönelik kararlar aldı.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) sağlık bakanları, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede iş birliğinin pekiştirilmesine yönelik kararlar aldı. Türk Konseyinden yapılan açıklamaya göre, video konferans yoluyla yapılan toplantıya, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Azerbaycan Sağlık Bakanı Oktay Şireliyev, Kazakistan Sağlık Bakanı Eljan Birtanov, Kırgızistan Sağlık Bakan Yardımcısı Sabirjan Abdikarimov, Özbekistan Sağlık Bakanı Alişer Şadmanov katıldı. Gözlemci üye sıfatıyla Macaristan Sağlık Bakanı Zoltan Lorinczi ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bürosu Direktörü Hans Kluge de toplantıda yer aldı.

Katılımcıların kendi ülkelerindeki Kovid-19 durumu, sağlık altyapısı, teşhis ve tedavi yöntemleri ve karantina önlemleri gibi bilgiler sunduğu toplantıda, salgına karşı somut iş birliği konusunda mutabakat sağlandı.
Bakanlar, üye ülkelerin önde gelen bilim adamı, doktor ve ilgili kamu kuruluşlarının başkanlarının yer alacağı koordinasyon komitesi aracılığı ile bir iş birliği mekanizması oluşturulması üzerinde anlaştı.
Tıbbi ekipman ve ilaç üretimi ile karşılık yardımlaşma konusunda üye ülkeler arasında bir tedarik zinciri oluşturulmasına karar verilen toplantıda, sağlık bakan yardımcıları ve ilgili genel müdürler seviyesinde kurulacak bir mekanizma ile Kovid-19'a karşı mücadelenin koordine edilmesi üzerinde de uzlaşı sağlandı. 


İşte sonuç bildirgesi:
Türk Konseyi Üye Ülkeleri Sağlık Bakanları arasında Video-Konferans Toplantısı 28 Nisan 2020 tarihinde düzenlenmiştir.

Türk Konseyi Üye ve Gözlemci Ülkelerinin Sağlık Bakanları arasında Video Konferans Toplantısı, 10 Nisan 2020’de düzenlenen Türk Konseyi Olağanüstü Zirvesi sırasında Devlet Başkanları tarafından alınan kararların takibi maksadıyla, 28 Nisan 2020 tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Türk Konseyi Dönem Başkanı Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanı Prof. Ogtay Shiraliyev’in ev sahipliğini yaptığı toplantıya, Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Kazakistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Yeljan Birtanov, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Özbekistan Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Dr. Alisher Shadmanov, Kırgız Cumhuriyeti Sağlık Bakan Yardımcısı, Nurbolot Usenbaev, Macaristan Devlet Sağlık Bakanı Dr. Zoltan Lorinczi ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri P. Kluge katılmıştır.

Üye Ülkeler ve Gözlemci Ülke Macaristan’ın Sağlık Bakanları, Olağanüstü Zirve sırasında Devlet Başkanları tarafından verilen talimatların uygulanmasının yollarını ele alarak; COVID-19 ile mücadele ve pandemi sonrası dönemde Üye ve Gözlemci Ülkeler arasında somut program ve projelerle bu alanda işbirliğinin önemini vurgulamışlardır.Bakanlar, Türk Konseyi çerçevesinde işbirliğinin öneminin altını çizerek, tehlikeli enfeksiyonların önlenmesi, teşhisi, tedavisi, izlenmesi, epidemiyolojik çalışmalar ve bilimsel araştırmalarda bilgi-deneyim ve en iyi uygulamaların paylaşılması amacıyla, Üye ve Gözlemci Ülkeler arasında çok taraflı işbirliği mekanizmaları oluşturulması hususunda mutabık kalmışlardır. Bu bağlamda Bakanlar, Tarafların sağlık profesyonelleri arasında teknik ziyaretler ve eğitim programları başlatılmasını kararlaştırmışlardır.

Bakanlar aynı zamanda ortak sağlık altyapı yatırımları, test kitleri gibi temel tıbbi ekipmanların üretimi, temel laboratuvar ömrünü destekleyen tıbbi ekipman, maskeler, farmasötik ürünler, aşı geliştirilmesi konularının da altını çizmişler ve yukarıda bahsi geçen alanlarda işbirliği yapmak üzere bir "Tedarik Zinciri Grubu" oluşturulmasının yanı sıra, yine yukarıda belirtilen alanların üretiminden sorumlu kamu ve özel birimleri arasında işbirliği tesis etmek üzere özel bir iş forumu düzenlenmesini karara bağlamışlardır.


Genel Sekreter Baghdad Amreyev toplantı sırasında yaptığı konuşmada, 10 Nisan 2020 tarihinde düzenlenen Türk Konseyi Devlet Başkanları Olağanüstü Zirvesi sonuçları ve önümüzdeki dönemde video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek, Türk Konseyi Ulaştırma, Ekonomi-Ticaret, BİT Bakanları ve Göç Hizmetleri Başkanları Toplantılarının gündemleri hakkında bilgi aktarmıştır.

B. Amreyev, COVID-19 salgınıyla mücadelede Üye Ülkelerin ilgili kurumları arasında işbirliği ve koordinasyonu artırmak için çok taraflı işbirliği mekanizmaları oluşturulmasının önemini vurgulamıştır.

Genel Sekreter Amreyev, Olağanüstü Zirve’de Devlet Başkanlarının talimatları doğrultusunda, Bakanlar tarafından kararlaştırılan konuları koordine etmek ve uygulamak için gerekli adımları atacağını belirtmiştir. 

Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2020, 00:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83