Türk müteahhitlere 'dünya kupası' çağrısı

TUSKON, Ankara'da düzenlediği Brezilya- Türk İş Forumu'nda Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'ı ağırladı. Rousseff, Türk müteahhitlere 'dünya kupası' için çağrıda bulundu.

Türk müteahhitlere 'dünya kupası' çağrısı

Dünya Kupası Türk müteahhitlere büyük fırsatlar sunacak

 

Ülkesinde 2014’de Dünya Kupası ve 2016 yılında Yaz Olimpiyat Oyunlarının oynayacağını belirten Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, bu faaliyetler için yapılması düşünülen stadyumları Türk müteahhitlerin yapmaları çağrısında bulundu.

Düzenlediği Asya Pasifik ve Afrika zirveleriyle 50’den fazla ülkeyi bir araya getiren Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Ankara’da düzenlediği Brezilya- Türk İş Forumu’nda iki ülke işadamlarını bir araya getirdi.

Forumun açılışında konuşan Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Türk işadamlarına yatırım çağrısında bulundu. İki ülke arasındaki en önemli benzerliğin futbol sevgisi olduğunu belirten Devlet Başkanı, bunun artık uygulanmaya konması gerektiğini söyledi. Ülkesinde 2014’de Dünya Kupası ve 2016 yılında Yaz Olimpiyat Oyunlarının oynayacağını belirten Rousseff, bu faaliyetler için yapılması düşünülen stadyumları Türk müteahhitlerin yapmaları çağrısında bulundu.

 

TUSKON’un Brezilya Dışişleri Bakanlığı ve Ankara Büyükelçiliği'yle birlikte  düzenlediği forumda iki ülkenin işadamları bir araya gelerek birbirlerini tanıma fırsatı buldu. Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, programa katılarak işbirliğine verdiği desteği açıkça ortaya koydu.

Rousseff, konuşmasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Erdoğan'a başsağlığı dileyen Rousseff, forumun, iki ülke arasındaki iş birliğinin artması için önemli bir adım olduğunu söyledi.

banner111

Brezilya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilere ve kapasiteye baktıklarında, ekonomik krizin iki ülke için büyük bir fırsat doğurduğunu kaydeden konuk Devlet Başkanı, ''Mevcut olan bu ilişkilerimizi daha da artırarak, ekonomik krizlerden daha az etkilenmenin yollarını bulabiliriz'' ifadelerini kullandı.

İki ülkenin iç pazarlarına çok önem verdiğini, tarım, sanayi ve bir çok alanda yatırımlarını aralıksız sürdürdüğünün altını çizen Rousseff, bu yatırımların büyümede kendisini gösterdiğini söyledi. Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkilerin son dönemde iyi bir ivme yakaladığının altını çizen Devlet Başkanı Rousseff, özelikle 2011’in ilk 6 ayında ticaret hacminin büyük bir artış gösterdiğinin altını çizdi.

 

İki ülke arasındaki kapasite büyük

İki ülke arasında yakalanan siyasi, ekonomik ve diplomatik ilişkilerin ticaret hacminin artmasında büyük bir etken olacağını vurgulayan Devlet Başkanı, sözlerine şöyle devam etti:  ''İki ülke arasındaki tüm ekonomik faaliyetleri teşvik etmemiz lazım.

Bizler, ekonomi politikaları sabit kalarak büyüyebilecek ülkeler değiliz. Sürekli yeni ekonomi politikaları gerçekleştirmeliyiz. Gerek havacılık, gerek savunma sanayi alanında yaptığımız alışveriş, gerekse Türk şirketlerinin Brezilya'da, Brezilyalı iş adamlarının da Türkiye'de yaptıkları işler, iki ülke arasındaki kapasiteyi gözler önüne sermektedir.

Biz, Türkiye ile ilişkilerimize çok uzun vadeli bakıyoruz. Bu nedenle burs verdiğimiz öğrencileri, burada da eğitim alabilmeleri için Türkiye'ye gönderiyoruz. Aynı şekilde Türkiye'den de öğrencileri ülkemize bekliyoruz.” Rousseff, ayrıca ülkesinde Türk müteahhitler için büyük fırsatlar olduğunun altını çizdi. Buna gerekçe olarak da yaklaşan Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarını gösterdi.

İki ülke insanın futbola bakışının benzerlik gösterdiğine vurgu yapan Rousseff, sözlerini şöyle noktaladı: “Her iki ülkede de görüyorum ki futbol, çok seviliyor. 2014 yılındaki Dünya Kupası ve 2016 yılındaki Yaz Olimpiyat Oyunlarının, Brezilya'da olması, Türk iş adamları için özellikle inşaat ve turizm alanlarında önemli fırsat olacaktır. Türkleri hem Dünya Kupasında hem de Olimpiyatlarda stadyumlarımıza bekliyoruz. Bunun dışında, enerji alanında da önemli iş birliklerine imza atabiliriz.”

Brezilya özel bir öneme sahip

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Kasım ayında büyük bir işadamı grubuyla birlikte Brezilya'ya çıkarma yapacaklarını söyledi. İki ülke arasındaki ticaret hacminin beklentilerin çok altında olduğunu belirten Bakan Çağlayan, bunun 50 milyar dolarla çıkması için önemli adımlar atacaklarını söyledi.

Çağlayan ayrıca Türk işadamlarını Amerika piyasalarında söz sahibi olmaları için en uygun adresin Brezilya olduğunu dile getirdi. TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Türkiye ve Brezilya arasındaki ikili ticaretin geliştirilmesi amacıyla Brezilya Ulusal Sanayiciler Konfederasyonu ile ikili iş birliği anlaşması imzaladıklarını açıkladı.

Türkiye ve Brezilya'nın son 10 yılda dünyanın yükselen ekonomileri arasında yer aldığını kaydeden Meral, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ve Brezilya, son 10 yılda sadece ekonomi açısından kader birliği yapmadı. Her alanda iki ülke arasındaki ilişkilerin çok yüksek bir düzeye ulaştığını görüyoruz.

Bu kapsamda Türk işadamlarının bugüne kadar Güney Amerika'dan fazla yararlanamadıklarını açıkça görüyoruz. Güney Amerika'ya açılma niyet, hedef ve çabamızın tam ortasında 203 milyon nüfusu, 8.5 milyon km2 yüzölçümü, 2 trilyon doları aşan milli geliri ile Güney Amerika'nın en büyük ekonomisi olmanın yanı sıra en büyük sekizinci ekonomisi olan Brezilya yer alıyor. Bu nedenle Brezilya'nın Türkiye ve Türk işadamları açısından özel bir öneme sahip olduğunu düşünüyoruz."

Haber Kaynağı : Haber7.com

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83