Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “çift haneli enflasyon kabul edilebilir değil” diyerek Gıda Komitesi’ni acil toplantıya çağırmıştı. Artık ihracat kararı alırken ürünün iç piyasada durumuna bakılması kararlaştırıldı. Örneğin domates üretimi talebi karşılamıyorsa ihracat ötelenecek.
Konuya ilişikn konuşan Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, "Tüketici açısından çözüm buldunuz. Konuya bir de üretici açısından baksanız. Salatalık da ihraç etsenize, o da 20 kuruş oldu. Biz üretmeyelim kökden çözelim bu işi. Ülkemizde örtü altı ve açık alanlarda yaz, kış üretilebilen ve ekonomiye 12.7 Milyarlık katkı sağlayan bu kadar önemli bir üründe sprunlar en kısa zamanda çözülmeli ve iretimin devamı sağlanmalıdır" dedi.
İŞTE O KARARIN AYRINTILARI
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, cuma gecesi Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in başkanlığında toplandı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve ilgili bakanlıkların katılımı ile yapılan toplantıda, enflasyondaki çift hane seyrine ilişkin bazı sert tedbirler alınması kararlaştırıldı. Toplantıda, Ekonomi Bakanlığı’nın ihracat ve ithalat politikasını, enflasyona etkilerini de hesaplayarak belirlemesi kararlaştırıldı. Buna göre, ithalat ve ihracata karar verilirken, ürün piyasalarındaki arzın, enflasyona etkisi dikkate alınacak. Arz sıkıntısı yaşanan ürünlerde ithalata izin verilirken, ihracatı da kısılabilecek.
Örneğin, domates arzı iç piyasanın talebini karşılamaya ancak yetiyorsa, domates ihracatı ertelenebilecek. Böylece fiyat artışı önlenecek. Gerekiyorsa, domates ithalatı dahi yapılabilecek. Piyasadaki ürün miktarı artırılarak, fiyattaki artış frenlenecek.
Toplantıda, lisanslı depoculuk alanında alınan kararların piyasaya etkileri de değerlendirildi. Son dönemde lisanslı depo sayısındaki artışın olumlu bulunduğu kaydedildi. Aynı zamanda, tarımsal ürünlerin taşınması için lojistik ve soğuk zincir alanında verilecek desteklerin hızlı şekilde netleştirilmesi kararı alındı. Bu amaçla lojistik destekleri için verilecek teşviklerin bütçesi hesaplanacak.
Komitede, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aylık olarak tüm ürünlerin üretim miktarıyla ilgili analiz ve öngörüde bulunması da istendi. Buna göre, bakanlık, örneğin, domates ya da soğanın, o dönemde üretim miktarının ne kadar olacağını, ekim miktarlarını da dikkate alarak öngörecek. Böylece, ithalat kararları için daha erken harekete geçilebilecek.
Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 12:46