ATSO Dış Ticaret Kulübünün tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıya ATSO Başkanı Davut Çetin, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer Dinç, Erol Erkan ve ATSO URGE Projelerinde yer alan firmaların temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın, Türkiye milli gelirinin yüzde 3.2'sini temsil eden bir il olduğunu belirterek, bu payla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'den sonra 6'ncı büyük ekonomi olduğunu kaydetti. Başkan Çetin, "Sanayi sektöründe Antalya 12'nci sıradadır. Toplam gelirde 6'ncı sırada, sanayi üretiminde 12'nci sırada olmamıza karşılık, ihracatta 16'ncı sıradayız. Esasen bizim tarım ihracatımızın bir kısmı Mersin, Hatay, Trabzon üzerinden yapılmaktadır, fakat ne olursa olsun, ihracatımızı artırmak zorundayız ve bunu yapabiliriz, çünkü ihracat yapmak için mutlaka her şeyi Antalya'da üretmek zorunda değiliz. Türkiye'nin, dünyanın herhangi bir yerinde üretip satabiliriz veya bir yerden alıp başka yere de satabiliriz. Nitekim Hollanda gibi bazı Avrupa ülkeler bu sayede Türkiye'den fazla ihracata sahiptirler. Tüketime dönük olarak 1 adet bile muz üretmeyen Hollanda, 2016 yılında 451 milyon dolarla dünyanın en büyük 72nci muz ihracatçısıdır. Belçika, Çek Cumhuriyeti, Singapur gibi ülkeler, Dubai gibi kentler de böyle ihracat yapmaktadırlar. İhracat yapmak artık küresel değer zincirlerinde yer almaktan geçmektedir. Değer zincirinin tasarım bölümünde, Ar-Ge bölümünde, üretim, satış, hatta satış sonrası hizmet bölümlerinde yer alabilir ve ihracat yapabilirsiniz" dedi.
"Antalya’ya her gelen turist 7 günde 15 kilo meyve-sebze tüketebilir"
"Antalya zaten turizm kanalıyla ihracat yapıyor, başka ihracata gerek yoktur" diye düşünenler olabileceğini belirten Çetin, "Oysa tarım sektöründe bile ihracata muhtaç olduğumuz açıktır. Antalya’ya her gelen turist 7 günde 15 kilo meyve-sebze yese, 10 milyon turist 150 bin ton tüketebilir. Antalya’nın sadece domates üretimi 2.5 milyon tona yakın, sebze-meyve 5 milyon tonu geçiyor. Bu nedenle ihracat tarım sektörü için vazgeçilmezdir. Sanayi sektörü ise günümüzde ancak ihracatla büyüyebilmektedir. Türkiye’nin cari açığına baktığımızda ülke olarak da ihracata ne kadar muhtaç olduğumuz açıktır" diye konuştu.
"Çalışmalar 2006 yılından önce başladı"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının üyelerini uluslararası pazarlara açmak üzere uzunca bir süredir yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu vurgulayan Başkan Davut Çetin şöyle devam etti:
"Bu kapsamda kurumsal bir yapı altında ilk çalışmalarımız 2006 yılında başladı. İhracata ilk adım adını verdiğimiz program kapsamında daha önceden hiç ihracat yapmamış üyelerimize ihtiyaç duydukları bilgileri aktardık, hedef pazarlara ulaşmalarına olanak sağladık ve birçok üyemiz ihracat yapmaya başladı. Bu projemiz 2010 yılına kadar devam etti. 2011 yılında, Ekonomi Bakanlığı URGE programı ile bu anlamda biz de sınıf atladık. Bu program kapsamında potansiyeli olan sektörlerde kümeler oluşturduk ve bu kümeleri ATSO’nun kurumsal gücü ile birlikte uluslararası pazarlara açmaya başladık. Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği kapsamında bugüne kadar 3 kümelenme çalışması gerçekleştirdik. Bunlardan ilki olan ATSO Yapı Kümesi 2011-2014 yılları arasında 11 firmanın katılımı ile oluşturuldu. Yapı Kümesi faaliyetleri çerçevesinde Cezayir, Fas ve Umman pazarlarına ziyaretler gerçekleştirildi. Projenin bütçesi yaklaşık 500 bin TL oldu. ATSO Gıda Kümesi, 2014-2017 yılları arasında 11 firmanın katılımı ile oluşturuldu. Gıda Kümesi faaliyetleri çerçevesinde Rusya, Amerika, Fransa, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya pazarlarına ziyaretler düzenlendi. Projenin bütçesi yaklaşık 1 milyon 100 bin TL olarak gerçekleşti. ATSO Tarım Kümesi, 2014-2017 yılları arasında 17 firmanın katılımı ile faaliyetlerine devam etmektedir. Tarım Kümesi faaliyetleri çerçevesinde Tunus, Çin, Vietnam, Tayland ve Brezilya pazarlarına gidildi. Projenin bütçesi yaklaşık 1 milyon TL’dir."
Proje bütçelerinin yüzde 25’inin katılımcı firmalardan, yüzde 75’inin de bakanlık tarafından desteklendiğini ifade eden Başkan Davut Çetin, "Küme üyesi firmalar ve sektör uzmanları akademisyenlerle birlikte hedef pazar tespiti yapıldı. Firmalarımız belirlenen pazarlarda fuarlara katıldılar, ticaret müşavirleri ile görüştüler, inovatif fikirlerle geri döndüler, yeni bağlantılar kurdular, ihracat yapmamış olanlar ihracat yapmaya başladılar, halihazırda ihracat yapanlar hacimlerini artırdılar" ifadelerini kaydetti.
"Antalya ve Türkiye için katma değer oluşturacak"
Küme çalışmaları esnasında kurulan birlikteliklerin yeni işbirliklerine vesile olduğunu kaydeden Başkan Davut Çetin, "Seyahatlere katılanların oluşturdukları sinerji, yeni fikirleri doğurdu. Bu birlikteliğin Antalya ve Türkiye için daha çok katma değer oluşturacak bir yapıya döndürülmesi gerektiğine inanıyoruz. ‘Dış Ticaret Kulübü’ fikri bu düşüncelerle ortaya çıktı. Sektör ayırt etmeksizin ihracat yapan, ihracatı hedefleyen, ithalat yapan, yeni pazarlar arayan işletmelerin biraraya gelmesi ile elde edilecek sinerji son derece değerlidir. ATSO da bu birlikteliği katma değere dönüştürecek kurumsal birikime sahiptir. Bu çerçevede ATSO Dış Ticaret Kulübü, ihracat odak toplantıları, ihracat vizyon toplantıları, ticari heyet organizasyonları, alım heyeti organizasyonları, dış ticaret eğitimleri, dış ticaret danışmanlığı programı, ülke günü toplantıları ve firma ziyaretleri şeklinde bir dizi etkinlikler gerçekleştirecektir. Dış Ticaret Kulübü üyeleri ilk etapta Yapı, Gıda ve Tarım Kümelerinde yer alan üyelerden oluşacak olup, daha sonra Odamız üyesi dış ticaret yapan firmaların katılımı ile faaliyetlerine devam edecektir" dedi.
Toplantıya katılan Yapı, Gıda ve Tarım Kümelerinde yer alan firmaların temsilcileri de deneyimlerini paylaşırken, 'ATSO Dış Ticaret Kulübü' kurulmasını desteklediklerini ifade ettiler.
Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2017, 12:04