ÇETİN'DEN İŞSİZLİK UYARISI

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan iş gücü istatistiklerini değerlendirdi.

ÇETİN'DEN İŞSİZLİK UYARISI

 Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan iş gücü istatistiklerini değerlendiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Batı Akdeniz Bölgesinde işsizlik oranındaki artışa ve istihdam kaybına vurgu yaptı. TUİK 2015 iş gücü verilerine göre Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi'nde işsizlik oranının yüzde 8.3'den yüzde 9.6'ya, tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 10.8'den yüzde 12.1'e yükseldiğini belirten Çetin " TUİK'e göre bölgemizde 15 yaş üstü nüfus bir yılda yalnızca yüzde 1.2 oranında artmış, 1 milyon 224 bin olan işgücü yalnızca 2 bin kişi artarak 1 milyon 226 bin olmuş, işgücüne katılım oranı da yüzde 56.1'den, yüzde 55.5'e düşmüştür. Buna rağmen bölgemizde bir yıllık dönemde istihdam 1 milyon 122 binden 1 milyon 108 bine gerilemiş, yani istihdam, artmak bir yana, yüzde 1.2 oranında azalmış, bölge ekonomisi net istihdam yaratmamış, net olarak 14 bin kişilik iş kaybı ortaya çıkmıştır. " dedi. 

banner111
İŞSİZLİK ORANI BATI AKDENİZ'DE 1.3 PUAN ARTTI

Türkiye genelinde işsizlik oranı 0.4 puan artışla yüzde 9.9'dan yüzde 10.3'e çıkarken, bölgemizde 1.3 puan arttığını hatırlatan Çetin, Türkiye genelinde işsizlik oranı artışının 0.4 puan olmasına rağmen, Bursa-Eskişehir, Gaziantep-Kilis, Nevşehir-Aksaray bölgelerinde de 2 puana yakın artışların dikkat çektiğini kaydetti. Ankara dışındaki büyük illerde işsizlik oranının 1 puan civarında arttığını hatırlatan Çetin " Batı Akdeniz’de istihdam kaybı tarım sektöründen kaynaklanıyor. Bölgemizdeki istihdam kaybı tarım sektöründen kaynaklanmıştır. Bir yıllık dönemde tarım istihdamı 311 binden 278 bine gerilerken, sanayi (imalat, madencilik, enerji, su ve inşaat) istihdamı 163 binden 165 bine, hizmet istihdamı 647 binden 665 bine yükselmiştir. 2014 revizyonu öncesinde 2013 yılında sektörel istihdam; tarımda 358 bin, sanayide 151, hizmet sektöründe 606 bin düzeyindeydi, işsizlik oranı ise yüzde 7.9 düzeyindeydi. 2015 yılında Türkiye genelinde tarım istihdamında azalma yok iken, bölgemizde gerileme olması dikkat çekicidir. " diye konuştu.
Çekin şöyle devam etti: " Bölgemizde istihdamda Antalya'nın payı yüzde 80'ler düzeyindedir, dolayısıyla bölgesel sonuçlar, özellikle de işsizlik oranı gibi oranlar büyük ölçüde Antalya'yı yansıtmaktadır. Türkiye genelinde Suriyeli mültecilerin istihdam üzerindeki etkisinin özellikle 2014 yılı tarım istihdamındaki azalmayla görüldüğü ve 2015 yılında etkisinin daha az olduğu anlaşılmaktadır. Ancak bölgemizde 2015 yılı tarım istihdamının azalmasında bu etki belirgindir. Antalya turizminde 2015 yılında başlayan gerileme ve asgari ücret artışının etkisi henüz rakamlara yansımamıştır. Buna rağmen işsizlik oranında artış kaygı verici bir gelişmedir.

Makro ekonomik, yerel ve sektörel önlemler hızlandırılmalı. 016 yılında Antalya'da işsizlik artışında sıçrama olması önemli kaygılarımızdan birisidir. Bugün açıklanan veriler hem makro ekonomik hem de yerel ve sektörel önlemlerin hızlanması gerektiğini göstermektedir. Özellikle turizmde istihdam destekleri konusundaki çalışma hızlandırılmalı ve sezon başlamadan açıklanmalıdır.”







Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2016, 15:42

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83