ANFAŞ'tan Çin atağı

Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) ile Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) arasında yeni bir iş birliği gerçekleşti. ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı ve TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak arasında imzalanan protokol sayesinde ANFAŞ fuarları aracılığıyla Çinli profesyonel alım heyetleri getirilecek. Çin ile ticari ilişkiler üzerinde duran Ali Bıdı, protokolün fuarlar aracılığıyla Çin’e yapılan ihracatları arttıracağını söyledi.

ANFAŞ'tan Çin atağı
ANFAŞ - Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. ile TÜÇİAD - Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği arasında yeni bir iş birliği hayata geçti. ANFAŞ’ın fuar ve kongre merkezi Antalya Expo Center’da gerçekleştirilen toplantıda ANFAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜÇİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bıdı ve TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak arasında imza töreni gerçekleştirildi.

“Çin’e ihracatımızı arttırmak zorundayız”

İmza töreni öncesi iş birliğine ilişkin konuşma yapan ANFAŞ Yönetim Kurullu Başkanı Ali Bıdı, Türkiye ve Çin arasındaki ilişkilerin ilerletilmesi gerektiğini vurguladı. Ali Bıdı, “Bugün TÜÇİAD ile yeni bir iş birliğine imza atıyoruz. Bu işbirliği sayesinde son dönemde artan ticari ilişkilerimizi pekiştireceğiz. Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti; dünya ekonomik ve siyasi hayatında her geçen gün daha önemli role sahip olmaktadır. İki ülke de pek çok alanda hızla büyüyerek gelişmektedir. Son yıllarda Çin ve Türk ekonomisi karşılıklı etkileşimini önemli ölçüde arttırmıştır. Artan ilişkiler sonucu 2016 yılı sonunda Çin’le 27 milyar 770 milyon dolarlık ticaret hacmine ulaşmış bulunuyoruz. Ama ne yazık ki bu ticaret hacmi içerisinde Türkiye’nin ihracat payı sadece 2 milyar 350 milyon dolarken; 25 milyar 440 milyon dolarlık ithalatımız bulunuyor. Aradaki ticaret hacmini dengelemek için Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerimizi geliştirerek ihracat payımızı arttırmak zorundayız” şeklinde konuştu.

“Uzak doğu pazarına açılma şansı”

Protokol sayesinde ANFAŞ fuarları aracılığıyla iki ülke arasında ticaretin artacağını ifade eden Bıdı, “Bu protokol sayesinde Çin’deki iş adamları ve yatırımcılarla iletişimimizi geliştirerek yeni iş birlikteliklerine imza atacağız. Protokol sonrası fuar katılımcılarımız, Çin’den gelecek profesyonel ziyaretçi ve alım heyetleriyle bir araya gelerek Uzak Doğu pazarına açılma şansı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Ticaret köprüsü”

Ali Bıdı’nın ardından konuşmasını gerçekleştiren TÜÇİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Koçak ise, “Ülkemizin iyi tanıtımı, iş adamlarımızın sıkıntı çekmeden sağlıklı ilişkiler kurmalarını sağlamak, sadece mal getirme düşüncesinden daha ziyade, Çinli güvenilir kuruluşlarla işbirliğine giderek birlikte üretip dünyaya pazarlayan ve de, Çin’e de mal satmayı başaran bir iş adamları portföyü yaratmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla, iki ülke arasındaki Türkiye aleyhine gelişen ticaretteki açılan makası dengelemeye, birlikte üretip dış dünyaya pazarlayarak ,’kazan-kazan’ formülü ile Türk-Çin ilişkilerine etik değerler çerçevesinde katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bizler, iki ülke arasında karşılıklı olarak, İş, kültür gezileri düzenliyoruz. Heyetler halinde ortak çalışmalar yapıyoruz. Şehirlerimizle kardeş şehir protokolleri, Valiliklerimizle, Kalkınma Ajanslarımızla işbirliği halinde Çin Ticaret Odaları ile İşbirliği Protokolü imzalayarak daha güvenli bir ticaret ortamı yaratmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Dünyanın organize sanayi bölgesi”

Çin’in ticaret potansiyeli hakkında konuşan Koçak, “Çin, bilindiği gibi, yaklaşık 1.5 milyara dayanmış nüfusu ile toprak bütünlüğü ile ve dış ticaret hacminde dünya lideri, bütçe fazlası veren dünyanın 2. büyük ekonomisi ile ve özellikle, teknolojik gelişmelerde ön plana çıkıyor. Çin, dünyanın organize sanayi bölgesi konumuna gelmiş, binlerce tarih öncesinden komşuluk yaptığımız, geçmişte ipek yolu bağlamında ve halen de gündemde olan ‘bir kuşak-bir yol bağlamında, ortak çıkarlarımız olan ve doğunun en güçlü ekonomisine sahip önemli bir devlet olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Aynı zamanda, biz Türkiye olarak da coğrafi konum bakımından Asya’ya, Avrupa’ya ve Afrika’ya en yakın olan adeta dünyanın ortasında santral görevi gören ve ekonomisi hızla gelişen ve çevremize baktığımızda adeta bir istikrar adası haline gelmiş Türkiye’nin de Çinli’ler tarafından önemlidir” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Ali Bıdı ve Kemal Koçak arasında hazırlanan protokol imzalandı.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2017, 16:27

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83