ANALİZLİ TOPRAK KAZANDIRIYOR

Örtü altı sebze,meyve, muz üretimi ve açıkta sebze ile meyve üretiminden yılda yaklaşık 50-60 milyon TL gelir elde eden Alanyalı üreticiler, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Laboratuarında yaptırdıkları toprak, yaprak ve sulama suyu analizleri ile ürün kalitesini de artırdılar.

ANALİZLİ TOPRAK KAZANDIRIYOR

 Alanya’da 26 bin 152 hektar alanda örtü altı ve açık arazi koşullarında sebze ve meyve üretimi yapan yaklaşık 15 bin çiftçi, gelirlerini artırmak amacıyla kaliteli ürün yetiştirmeye yöneldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın  verdiği destekler ve Alanya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün teşvik etmesiyle yılda ortalama 500 çiftçi, toprak, yaprak ve sulama suyu analizi yaptırarak, bilinçli üretime geçti. 

banner111
Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, İlçe Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarı, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi ; “2001 yılında açılan 'Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarımızda bugüne kadar yaklaşık 7000 bin çiftçinin toprak,yaprak ve sulama suyu analizi yapıldı. 

Üretim alanından, 6-7 değişik noktadan yaklaşık 30 santimetreden toprak parçacıkları almak suretiyle,  üreticilerimiz tarafından yaklaşık 1kilo toprak Laboratuvarımız getiriliyor. Laboratuvarımızda yapılan toprak analizinde toprağın PH’sına,tuzluluğuna ve besin elementlerinin değerleri tespit ediliyor. Toprak analizini tamamlayıcı özellikteki yaprak analizini de yapıyoruz. Ancak toprak analizinin önemi çok daha fazla. Elementlerin eksikliği veya fazlalığı bitkilerde değişik sorunlar yaratıyor. Bu da ekonomik kayıplara neden oluyor.Üretim alanlarından alınan numunelerin, 'Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarı'nda çıkan sonuçlarının,  genellikle çiftçilere elden, faks, e-posta veya posta yoluyla bildiriliyor. Gerektiğinde numune alımı için çiftçilere üretim alanında teknik destek de veriliyor. Toprak analizi yaptıran çiftçilere  Bakanlığımız tarafından dekar başına 2.5 TL destek ödemesi yapılıyor. Laboratuvarımız uzman 2 ziraat mühendisi, 1 ziraat teknisyeni ve 1 yardımcı personelle üreticiye hizmet vermekte. ”
Sonuçları genellikle elden teslim ederek yetiştirilecek ürüne göre üreticilerimize gübre konusunda tavsiyelerde bulunduklarını ve analizler sonucu alınan önlemlerle çiftçilerin ekonomik kaybının da önlendiğine dikkat çeken İlçe Müdürü Rüzgar, tüm Alanya’daki üreticileri toprak analizi yaptırmaya davet etti.





Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2016, 14:35

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83