Alanya'da avokado üreticilerinin isyanı

Alanya'da avokado üreticilerinin isyanı

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya’da yapılmayan gümrük işlemlerinin ihracatçılara maliyetini ve bu durumun yarattığı kayıpları anlattı. Sevilgen, “Alanya’dan yapılan ihracatın gümrük işlemleri için Antalya’ya gitmek zorunda kalınması üreticilere ciddi zaman ve maddi kayıplar yaşatıyor” dedi.

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, Alanya’da gümrük işlemlerinin yapılmamasının ihracatçılar üzerinde yarattığı mali yük ve zaman kaybına dikkat çekti. Sevilgen, gümrük işlemlerinin Alanya’da yapılması durumunda elde edilecek katkılar ve yıllık oluşan kayıpların boyutları hakkında “Antalya ve çevresindeki üreticiler, ürünlerini analiz için Antalya’ya göndermek zorunda kalıyor. Bu süreç, zaman kaybı, personel kaybı, akaryakıt giderleri ve yolda kaza riski gibi birçok olumsuzluğu beraberinde getiriyor. Ayrıca, Antalya’ya gidip gelmek üç saati buluyor ve bu süreçte araçlar saatlerce beklemek zorunda kalıyor” diyerek, Alanya’da gümrük işlemlerinin yapılmasının önemini vurguladı.

Sevilgen, Alanya’nın gümrük işlemleri için gerekli olan A+ ehliyetine sahip olduğunu, ancak işlemlerin hala Alanya’da yapılmadığını ifade etti. Sevilgen, “Alanya’da gümrük işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli yetkiye sahibiz. Ancak şu an ihracat için Gazipaşa, Alanya ve Konaklı’daki ürünlerin tamamı Antalya’ya gitmek zorunda kalıyor. Bu da ciddi bir zaman ve maliyet kaybına yol açıyor” dedi.

banner111

Alanya ve çevresinde üretilen ürünlerin ihracatının Alanya’dan yapılması gerektiğini belirten Sevilgen, “Alanya’da yetişen bir ürün neden Antalya’dan çıksın? Alanya’da yetişiyorsa Alanya’dan çıksın. Ürünlerimizi burada analiz edebilmemiz için Alanya’da gümrük işlemlerinin yapılması şart” diye konuştu.

Sevilgen, yalnızca avokado değil, diğer tarım ürünlerinin de aynı sorunla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Gazipaşa’da yetişen kordişon salatalığı, Konaklı’da yetişen ejder meyvesi, sezon başladığında salatalık, domates ve patlıcan gibi ürünlerin analizleri de Antalya’da yapılmak zorunda kalıyor. Bu durum, üreticilerimize ve ihracatçılarımıza büyük bir yük getiriyor” açıklamasında bulundu. Yaklaşık iki yıldır bu sorunun çözümü için çaba harcadıklarını ancak henüz bir sonuç alamadıklarını ifade eden Sevilgen, “Günlük yüzlerce ihracat aracı analiz için Antalya’ya gitmek zorunda kalıyor. Bu durum hem üreticilerimize hem de ihracatçılarımıza büyük zorluklar yaşatıyor. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor” dedi ve yetkililerden bu sorunun çözümü için acil adımlar atılmasını beklediklerini belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner97

banner82

banner83