Alanya'da 18 çeşit var! Örnek olacak
Hibrit tohumda dışla bağımlı ve üretimde süreklilikten uzak kalınmasının da etkisi ile atalık tohumdan sebze üretimi daha çok önem taşımakta. Ziraat odası başkanı Göktepe, Alanya’da 18 çeşit ata tohum elde edildiğini belirtti.
Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ata tohumlarının tespit çalışmaları kapsamında 18 yerli ve milli tohuma ulaşıldığını, talep eden üretici ve üretici adaylarına 10’ar adet tohum gönderdiklerini ifade etti. Tarımda dışa bağımlılıktan kurtulmak için geleneksel tohumlar, gelecek nesillere taşınmakta.
TOHUMLARIN 100 YILLIK HİKAYESİ VAR
Antalya'nın o ilçesi kültür-sanat şehri olacak
Ata tohumunu çok önemsediklerini söyleyen Başkan Göktepe, “50 -100 yıllık hikayesi olan atalık tohumlarımızı yeni nesillere aktarmak bizim önceliğimiz. Kırsaldaki üreticilerimizden yıllardır üretmiş olduğu tohumlarından toparlıyoruz. Elimizde 18 çeşit ata tohumu bulunuyor. Bunları yeni nesil üreticilerimize ve ilgi duyan üreticilerimize elimizden geldiğince ulaştırıyoruz. Sofrada en çok ihtiyaç duyduğumuz yiyeceklerden domates, salatalık, biber, patlıcan, kabak, ay çekirdeği, börülce, fasulye, bamya, karpuz gibi ürünlere öncelik veriyoruz. Geçtiğimiz günlerde domates hasadı yaptık, tohumları ayırıyoruz. Üretici adaylarımıza en fazla 10 adet tohum ulaştırıyoruz, dört defa ekimini yapıyoruz aynı kalitede ürün alındığını görünce ata tohuma dahil ediyoruz” dedi.
ATA TOHUM YÜZDE 30 DAHA VERİMLİ
Atalık tohumlarının DNA’sı değişmemiş yıllardır aynı şekilde gelen tohumlar, bitki koruma ve bitki besleme ürünlerini kullandırmıyoruz diyen Göktepe, “Tohumlarımızın DNA’sının bozulmasını istemiyoruz. Hasat dönemine geldiği zaman en alttaki ürünler tohum elde ediyoruz, üst taraftan atalık tohum devam ettiremezsiniz. Sadece kükürt veriyoruz belirli periyotlarda, kaliteli kızarmasını sağlamak için. Hibrit tohumları ata tohumları ile kıyasladığımız zaman yüzde 30 daha fazla verim elde ettiğimizi gözlemledik. Su tüketiminde ise fark yok. Hastalıklara karşı da ata tohumu çok daha fazla dayanıklı. Dışa bağımlılıktan kurtulmak adına bu çalışmaları yapıyoruz. Kendi tohumumuzu alarak üretime tekrar devam ediyoruz. Ancak hibrit tohumdan bunu elde etmek mümkün değil, ithal tohumlara bir gün politik nedenden dolayı ulaşamama ihtimaline karşı bizim halkımızın hassasiyet göstererek ata tohumuna önem vermesini istiyoruz” dedi.