Kaş için hazırlanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planının, ilçede yaşayan 30 vatandaş ve sivil toplum örgütleri tarafından yargıya taşınmasını değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Tunçer, 7 bin nüfuslu Kaş'a 38 bin nüfusun yerleştirilmesini eleştirdi. Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, WWF-Türkiye Doğa Koruma Sorumlusu Deniz Biyoloğu Yaprak Arda ve Gazeteci Yusuf Yavuz'un konuşmacı olarak katıldığı panelde Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer'in yanı sıra STK temsilcileri, turizmciler ve vatandaşlar yer aldı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Tunçer, planlama ilkeleri açısından tarihi çevre, arazi kullanımı ve yapı nitelikleriyle ilgili bilgiler verdi. Kaş'la ilgili hazırlanan Çevre Düzeni Planı notlarında, 2025 yılına yönelik nüfus projeksiyonlarının düşük çıktığının belirtildiğini kaydeden Tunçer, "Bu ne demek? Beklentiniz neydi? Kaş'ı korumak mı yoksa büyütmek mi? Başta hedeflenen koruma ve sürdürülebilirlik ilkelerine aykırı bir varsayım. 38 bin nüfusun nereden bulunduğuna ilişkin hiç bir bilimsel temel yoktur. Bunu aklım almıyor" dedi.
"BU PLANA GÖRE KAŞ'A YENİ BİR KAŞ DAHA EKLENECEK"
Planlama alanı sınırları içerisinde Kaş'ın üçte bir oranında büyütüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Tunçer, mevcut kentsel alan içerisine 127.30 hektar 'kentsel gelişme alanı' önerildiğini belirtti. 7 bin nüfuslu ilçeye 38 bin nüfusu öngören çevre düzeni planının yargıya taşındığını anımsatan Tuncer, "Bu nüfus kabulüyle planlama yapılırsa da Kaş, tarihi dokusundaki aşırı yoğunlaşma yanı sıra kuzey ve kuzey doğusunda yeni bir ilçe yerleşimi oluşturması kaçınılmaz olacaktır" dedi.
"KORUMA BÖLGESİ YETERİNCE BİLİNMİYOR"
WWF-Türkiye Doğa Koruma Birimi Sorumlusu Deniz Biyoloğu Yaprak Arda ise, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin özel çevre koruma bölgesi olduğunu bunun yerel halk ve gelen turistler tarafından bilinmediğini ileri sürdü. Deniz kıyı koruma alanları, su altı, çevre-kıyı ve ilgili kara parçalarından oluşan sınırları tanımlanmış ve barındırdığı biyolojik değerleri yasalarla koruma altına alınan bölgeler olduğunu söyleyen Arda, "Türkiye'de yaklaşık 8 bin 500 kilometrelik bir kıyı alanımız var. Bu alanın içerisinde 3 bin bitki ve canlı türü yaşıyor. Fakat bu kıyı alanımızın içerisinde yalnızca yüzde 4'ü koruma altında. Kaş-Kekova bölgesi ülkemizdeki 31 deniz kıyı koruma alanından biri maalefef bu bölgemiz önemli tehditler altında" diye konuştu.
"KAMUYA AİT ALANLAR RANT ARACI HALİNE GETİRİLİYOR"
Gazeteci Yusuf Yavuz ise kamuoyunun da, ortak çıkarını korumak için bir araya gelerek geleceğine sahip çıkması gerektiğini altını çizdi. Yavuz, "Planlama süreçlerine o alanda yaşayan halkın mutlaka doğrudan müdahil olması gerekiyor. Aksi halde hepimizin yaşam alanı olan coğrafyanın geleceği üzerinde söyleyecek bir sözümüz kalmayacak" dedi.
"NÜFUS KONUSUNU BİZ DE ANLAMADIK"
Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Kaş'ın korunması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kaş için hazırlanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı, ilçede yaşayan 30 vatandaş ve sivil toplum örgütleri tarafından geçtiğimiz aylarda yargıya taşınmıştı.
Güncelleme Tarihi: 28 Ocak 2016, 17:05