2015 yılında Alanya Belediyesi ve Halk Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulan İpek Atölyesi’nde , “ İpek Kozasından Çiçek Kursu” , “Kat’ı Sanatı Kursu”, yoğun ilgi gördü.
İpek atölyesinde açılan kursların yanı sıra, Toplum Merkezi’nde de “İpek Kozası Çiçek Kursu” , “İpek İğne Oyası” ve “Ebru Sanatı” kurslarına 2015 yılında 65 kursiyer katıldı.
İPEK KOZASI YENİDEN EVLERİN SÜSÜ OLDU
İpek kozasından yapılan güller, karanfiller, gelincikler, yaseminler yeniden evlerin başköşelerinin süsü olurken, kozadan takılar, nikâh şekerleri, panolar, yaka iğneleri, saç tokaları, peçete süsleri, Alanya bebekleri ve daha birçok ürünle birlikte, ipek kozası günümüze taşındı.
Bin 500 yıldır Anadolu’da var olan ipek böceği binlerce yıldır ailelerin geçim kaynağı oldu. İpekli dokumaların yanında kozalar becerikli ellerde şekillenerek çeşit çeşit çiçek oldu. Şimdi yeniden sandıklardan, raflardan, unutulmuş duvarlardan tozlarını silkeleyerek hayatımıza Alanya Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürlüğü İpek Eller Atölyesi’nde açılan kurslarla yeniden Alanyalıların hayatındaki yerini aldı.
4 YILDA 300 EV KADININA KURS VERİLDİ
2012 yılından bu yana yaklaşık 600 kişiye kurs verildiğini belirten Alanya Belediyesi İpek Atölyesi eğitmeni Ayşe Gümüş, kursiyerlerin tamamının ev kadını olduğunu söyledi.2015 yılında 65 kursiyere koza çiçeği yapımın öğretildiğini kaydeden Gümüş, ”Unutulmaya yüz tutmuş Alanya ile özdeşleşmiş ipek kozasının verilen kurslarla yeniden hayat verilerek gelecek nesillere aktarılması sağlanmış oldu. Artık vitrinlerde, sergilerde, özel günlerde ipek kozası ürünleri yerini aldı.” dedi.
Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2016, 15:45