Görünen o ki, bu yasa meclisten geçecek.
Çünkü meclis iredesini elinde bulunduran Ak Parti, bu yasanın getireceği siyasi riski bile göze alarak çıkarmakta kararlı.
Yasa, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarını Gazipaşa'dan Kaş'a dayıyor.
Belde belediyelerin hepsi tarih oluyor.
İmar ve alt yapı gibi temel planlar başta olmak üzere bir çok işin çözüm noktası Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi olacak.
Alanya'nın 16 belde belediyesi kapanacak, bu beldelerdeki vatandaşlar da artık Alanya Belediyesi için oy kullanacak.
Siyasi partiler de kongrelerini tamamlayarak 2014 yılında yapılacak olan yerel seçimler için çalışmalarına başladılar.
Seçime daha çok var ama şimdiden bir beyin fırtınası yapmakta yarar var.
Şöyle; Okurcalar'dan Demirtaş'a kadar olan belde belediyelerin 2009 yılında yapılan seçimlerine bir göz atmakta büyük fayda var.
Artık Alanya Belediye'nin sınırları Dinek'le Oba Çayı arasındaki sıkışmış bir coğrafyayı kapsamaktan çıktı.
Manavgat sınırının bittiği yerden Gazipaşa sınırının başlangıca kadar olan coğrafyada yaşayan seçmenler Alanya Belediye Başkanlığı için oy kullanacak.
Bu seçime girecek siyasi partiler ve adaylar için de zor bir durum oluşturacak.
Artık siyasi partiler Alanya Belediye Başkan adayını belirlerken, sadece Alanya şehir merkezinde eksi artı hesabı yapmayacak veya yapamayacak.
Siyasi partilerin belirlediği Alanya Belediye Başkan Adayı da sadece şehir merkezini düşünerek meclis listesi yapamayacak. Meclis aday listelerini oluşturuken, Okurcalar'dan Demirtaş'a kadar bütün beldeleri ve hatta köyleri de hesaba katarak bir meclis listesi oluşturma zorunluğu ortaya çıkacak.
Onun için 2014'te yapılacak Alanya Belediye Başkanlığı seçimi hem partiler ve hem de adaylar için zor bir seçim olacak.
Ama siyasi partiler akıllı hareket edererek, bu zor durumu daha da kolaya çevirebilir.
Şöyle ki, artık siyasi partilerin her belde be bir belediye başkan adayı, bir meclis listesi oluşturma gibi bir durumu yok.
Daha önce her beldeden bir sürü aday adayı, bir sürü meclis üyesi adayı çıkar, partiler de; beldelerde kendilerine uygun bir aday ve ekine yol verirlerdi.
Tabiki bu süreçteki kavgalar ve tartışmalar sonucu küskünler ordusu oluşur, aday olamayan kişi ve kişiler sırf intikam uğruna diğer partilere çalışırdı.
Şimdi böyle bir durum olmayacak.
Partiler de tek seçim noktasına endekli bir seçim çalışması yapacak.
Artık, siyasi partiler 2014'te her belde için uğraşmak zorunda kalmayacak.
Seçim bölgesi bu kadar geniş olunca bu kez seçimin sonuçlarını etkileyen diğer faktörler devreye girecek.
Örneğin seçimlerde bir Alanya gerçeği haline dönüşen Süleymanlı kesimin blok oylarının seçim üzerindeki ağırlığı geçmiş seçimlerden çok daha fazla etkisini hissettirecek.
Bunun için müneccim olmaya gerek yok.
Alanya'nın beldelerinde son seçim sonuçlarına bakmak yeterli olur.
Okurcalar'da Yusuf Öztürk'ün, İncekum'da Fahri Baysal'ın, Avsallar'da Hüseyin Enver Görgülü'nün, Payallar'da Abdullah Öztürk'ün, Konaklı'da Abdullah Sönmez'in, Güzelbağ'da Mehmet Kula'nın, Alanya'da Hasan Sipahioğlu'nun, Cikcilli'de Kerim Ertekin'in, Çıplaklı'da Yaşar Ertekin'in ve Kestel'de Adem Murat Yücel'in kazanmasında Süleymanlı kesimin ne kadar etkisi olduğunu siyasetle uğraşan herkes bilir.
Hatta, kaybedip veya kıl kapı kazanılan belediye başkanlıklarında da aynı kesimin etkisi olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Özellikle belde ve köylerde Süleymanlı kesimin oylarının seçim üzerinde bugüne kadarki etkisi, oylar tek merkezde toplandığı zaman çok daha etkin hale gelecek.
Siyasi partiler mutlaka bunun hesabını yapmak zorunda.
Aksi halde, zor seçim; partiler ve adaylar için çok daha zor hale gelebilir.
Eklenme Tarihi: 20 Mayıs 2012