Bayramlar ne güzeldirler. Tüm aile bireylerini toplar, yapılan ziyaretlerle sevenler arası bağlar kuvvetlenir. Kurban bayramının ise ayrı bir güzelliği var; paylaşmak.
Bu sevgi ve paylaşmanın en güzel olduğu zamanlarda ikram edilen kavurma, şeker, tatlı, çikolata gibi besinler beslenme düzenimizde değişikliklere neden olur. Bunun yanında bayram ziyaretleri nedeniyle öğün saatleri ve düzeni de değişir. Artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olur. Beslenme düzenindeki değişikliklere karşı tedbir alınmazsa sindirim güçlüğü, kabızlık, mide rahatsızlıkları, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Kronik hastalığı olanlar ise daha çok dikkat etmelidirler!
Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıklardan olan kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesi hatta kahvaltıyı kurban etiyle yapmak. Etler zaten yapı itibariyle sindirimi zor olan besinlerdir bir de üstüne yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik eklenince hem pişirmede hem de hazmetme de büyük güçlük çıkartıyor. Özellikle mide ve bağırsak problemleri olanlar kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmelidirler.Büyükbaş hayvanların etleri 0 derecede ortalama 7-10 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar.
Ayrıca sakatat tüketimi de normal zamankinden daha fazla olmaktadır. Kolesterol hastaları ve kalp-damar hastalığı olan veya risk grubundakiler dikkat!!
NASIL PİŞİRMELİYİZ??
Et tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemleri de bizler için son derece önemli. Bizim için en sağlıklı pişirme yöntemleri; fırın, ızgara veya haşlama olanlarıdır.
Kızartma yapmaktan mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilirler unutmayalım.Yüksek ısıda pişirme ile etin sadece dış yüzeyi katılaşır ve içi çiğ kalabilir.Bu da besin zehirlenmelerine neden olabilir.
Mangal yakacak olanlar da vardır aramızda . Onlar da etle ateş arasındaki uzaklığa dikkat etmelidirler ve ette kömürleşme olmayacak şekilde tüketilmelidir.
Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ekstradan yağ konulmamalıdırlar.Özellikle tereyağı ve kuyruk yağının etli yemeklere konulmaması sizler için çok daha iyi olacaktır. Yağlar midenin boşalmasını geciktirici bir etkiye sahiptir. Ne kadar çok yağı et yemeklerine dahil ederseniz hazmınız o kadar yavaş olacaktır.
Etler tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilirse ya da birlikte tüketilirse, besin çeşitliliği açısından daha sağlıklı olacaktır. Sofrada da her besin grubuna yer verilmeli , salata mutlaka bulundurulmalıdır. Yoğurt ya da ayran gibi süt ürünlerini de dahil etmekte fayda var.
SAKLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ??
Kurban etleri, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine ya da yağlı kağıda sarılmalıdır.Ve buzdolanın buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.Bu şekilde hazırlanıp, saklanan etler uzun süre dayanabilmektedir.
Kolaylıkla bozulma potansiyeli yüksek olduğu için; dondurduktan sonra tekrar çözülmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığı tehdit eden bir unsurdur.Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrardan dondurulmamalıdır.
Etler çözdürürken de dışarıda bekletilmemeli, yine buzdolabının dondurucu olmayan bölümünde çözünmesi sağlanmalıdır.Etin çabuk çözünmesi için uygulanan dışarıda çözünme işlemi sonucu zehirlenmeler ya da ette bozulmalar olabilir.Ayrıca et için ve sebzeler için kullandığınız kesme tahtalarının ayrı olmasında yarar var.
Son olarak bayramda ;
-Mutlaka 3 öğün yemeye çalışın, özelikle kahvaltınızı (et olmadan) asla aksatmayın.
-Günde en az 10-12 bardak su tüketmeye çalışın.
-Sofranızda besin çeşitliliği mutlaka olsun.Etleri sebzelerle , salatalarla tüketilmesi çok daha doğru bir tercihtir.
-Şeker ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.Ama illaki ısrar olacaktır o zamanda çok küçük bir miktar alın tabağınıza.
-Etlerin yanında gazlı içecekleri tercih etmeyin.
-Porsiyon miktarlarını küçük tutmaya çalışın.
-Aynı zamanda bayramların bizim için güzel bir tatil olduğunu unutmayıp, aksattığımız fiziksel aktivitelerimizi yapabiliriz.
Herkese huzurlu, mutlu ve hafif bir bayram diliyorum.