Tüketici Hakları Derneği (THD) Alanya Şube Başkanı Cemal Şencan, son günlerde vatandaşların tepki gösterdiği elektrik faturalarının yüksek gelmesi konusuyla ilgili açıklama yaptı. Şencan, "Elektrik firmaları özelleştirildikten sonra akıl almaz bir yöntem izlenmeye başlandı. Kayıp kaçak bedeli, hat kullanım bedeli, açma-kapama bedeli, personel gideri ıvır zıvır şeyler. Bunlar akla hayale gelmeyecek şeyler. Bunlarla ilgili Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir karar verdi. Yargıtay'ın diğer kararları var. Bunlara rağmen bu kesintileri almaya devam ettiler. Yargıtay kararları içtihattır, yasa yerine geçer. Hele Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği karar en üst karar anlamına geliyor. Bunlara uyulması gerekir. Bu işletmeler bugüne kadar uymadı. Çünkü bunlara herhangi bir ceza veren bir müeyyide yok. Bunlar da bunun arkasına sığınarak vatandaşı sonuna kadar soymaya devam ediyorlar. Maalesef bizler de bir kademe ileri gidemedik. Genel merkezimiz bu kesintilerin iptal edilmesi için Danıştay'a 2 buçuk yıl önce dava açtı. Çünkü bunlar Anayasa'ya, insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere aykırı. Ticaret Yasası'na bile aykırı. Bunlarla ilgili dosyamız hala Danıştay'da bekliyor. Daha Allah bilir dosyanın kapağını bile kaldırmadılar" dedi.
'BİZLER KANUNUN TAKİPÇİSİYİZ'
Tüketicilerin kuşatma altında olduğunu söyleyen Şencan, "Bana göre protesto edilmesi gereken bu firmalar değil. Bu firmalara kendi görevlerini yapıyorlar. Asıl bunlarla ilgili tasarrufu hükümet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yapıyor. Bu bakanlık yeni bir tebliği yayınladı. Sözleşme gücü diye bir başlık altında kayıp kaçakları, hat kullanım bedelini bunun içerisine soktular. Torba Yasa'da nasıl ki her şeyi alıp içerisine sokuyorlarsa bunlar da sanki kopya çekti. Bu başlığın içerisine yasal olmayan bütün bu kesintileri soktular. Vatandaş kendisinden ne kadar kayıp kaçak bedeliyle ilgili başvurıda bulunduğu zaman maalesef bilgi verilmiyor. Devam eden davalar var. Hakimler bilirkişiler tayin etti. Bilirkişiler raporlarını tamamlamak üzere. Bugünkü olay yarın başka bir şekil alıyor, başka bir şekle dönüşüyor. Bunun içinden çıkmayı o kadar zorlaştırıyorlar ki bunu bilerek ve isteyerek yapıyorlar. Türk adaletine, sağduyuyai halka biz yine güveniyoruz. Bunların bir gün mutlaka üstesinden gelinecek.
Bunu herkes çok iyi bilsin. Halkın hakkını çatır çatır yemeyi bir gün çatır çatır ödeyecekler.
Bankalar nasıl ödedi? Ancak bankalar çok ağlayınca hükümet bir yasa çıkardı 20 kalem haksız kazancı yasal hale getirdi. Bunlarla ilgili de hükümet yine bir formül düşünür diye düşünüyorum. Bunu da yasal hale getirirlerse o zaman hiç kimsenin diyecek bir şeyi kalmaz. Bunun için halk biraz daha sabretsin, metanetli olsun. Bizler konunun takipçisiyiz. Yakın zamanda sonuca ulaşmayı da umut ediyoruz. Bu nedenle bildiriler yayınlayacağız. Basın kanalıyla halkı yine bildireceğiz. Halkımız o zaman gelecek, bizim yönlendirmemiz doğrultusunda hakklarını arayacaklar" dedi.
Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2016, 10:52