DEVLET HABERLEŞME MEKANİZMASI BETİMLENMEKTE
Projenin amacı; XII. ve XIII. yüzyıllara ait ‘minai tekniği’ kullanılarak yapılmış bir grup Selçuklu seramik tabağında, sultana özel olarak kodlanmış bir istihbarat sistemi sunan atlı kuryeler, güvercinler ve ayna sinyal sisteminden meydana gelen üç katmanlı bir devlet haberleşme mekanizmasını ortaya çıkarmaktır. Aynı zamanda bu seramiklerde birtakım şifreler, renklerle kodlanmış metinler ve genellikle hükümdarın istihbarat servisinde görev alan kişilerin giydiği mavi ve beyaz zik zaklı kıyafetlerin tasvirleri de yer almaktadır. Bu seramiklerde sultan merkezde bulunmakta, çevresinde ise sinyal göndermede kullanılan aynalar, hem sabit hem de hareketli üç katmanlı bir devlet haberleşme sistemi tanımlanmakta. Arkeologlara göre bu sistem yüksek olasılıkla, nüfusunun büyük çoğunluğu gayrimüslim olan, kıyıları her an düşman güçler ve korsanların tehditleri altında bulunan Anadolu Selçuklu Devleti’ne, çok hızlı ve şifreli haberler ile kıyı kontrolünü sağlama imkânı sunduğu düşünülmekte.
7 MANAR TESPİT EDİLDİ
Alanya Kaymakamlığı desteği ile Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyeleri ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan, ayrıca mimar, sanat tarihçisi ve arkeologların da katkıda bulunduğu bir ekip, 2016 yılı Eylül ayı itibariyle bir yüzey araştırmasına başladı. Proje ile, Alanya-Konya güzergâhında Anadolu Selçuklularına ait ‘Manarlardaki’ aynalar aracılığıyla ışık, sinyal gönderme istasyonlarının konumunu belirlenmesi hedefleniyor. Bu yılki çalışmada 7 Manar tespit edildi.
ÇALIŞMA, DÜNYA TARİHİNDEKİ İSTİHBARAT VE İLETİŞİM YÖNTEMLERİNİN TARİHİNİ DE ETKİLEYECEK NİTELİKTE
Şu ana kadar gün yüzüne çıkarılmamış bu haberleşme sisteminin sonuçları sadece Türk Tarihini değil Dünya tarihindeki İstihbarat ve İletişim Yöntemlerinin tarihini de etkileyecek nitelikte olduğunu söyleyen Doç. Dr. Mehmet Emin Şen, "Şu an için Alanya lokalizasyonunda kısmen tamamlanan çalışmanın verileri ve önümüzdeki yıllarda çalışılacak saha ve süreçlerin koordinesi, önümüzdeki aylarda yapılacak olan toplantılarda değerlendirilecek" dedi.
KAYMAKAM TANRISEVEN "TARİH GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR"
Her türlü desteğin verileceğini belirten Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, "Selçukluların Başkentinde böyle bir proje üretilmesinden dolayı son derece mutluyuz. Bu saha Selçukluların hakim oldukları geniş bir coğrafyaya yayılabilecek. Bu açıdan ileriki araştırma aşamalarında, düşüncenin ve projenin çıkış noktasını ve model özelliğini Alanya teşkil etmiş olacak. Alanya Kaymakamlığı olarak Doç. Dr. Mehmet Emin Şen öncülüğündeki tüm ekibe, her türlü desteği vereceğiz" dedi.
Güncelleme Tarihi: 25 Ekim 2016, 11:29