2014'ÜN Mart ayında yapılan yerel seçimlerin ardından Alanya Belediye Başkan Yardımcısı ve Belediye Meclis Üyesi olarak görev yapmaya başlayan İnşaat Yüksek Mühendisi Adem Er, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi'nin (ALKÜ) ilk yüksek lisans diploması verdiği isim oldu. "Alanya'daki Belediye Hizmetleri Performans Algısının Değerlendirilmesi" konulu çalışmasını tamamlayan Adem Er, İşletme Mühendisliği Yüksek Lisans sahibi oldu.
Adem Er'in bitirme tezinde 2018 yılında Uluslararası Alanya Akademik Bakış Dergisi'nde yayınlanan makale, bu tez çalışmasından derledi. Çalışmayı, Büyükşehir Yasası'nın yürürlüğe girdikten sonra 17 belediyenin ve 68 köyün birleşmesi sonucu ortaya çıkan 300 binlik yeni belediyecilik sisteminin algılanması ve performansın ölçülmesi amacı ile gerçekleştirdi.
Tezin içeriğini ise şunlar oluşturuyor:
Çalışma, 2016 yılında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünün yayınlamış olduğu ilk tez çalışmasıdır. 2018 yılında Uluslararası Alanya Akademik Bakış dergisinde yayınlanan makale bu tez çalışmasından derlenmiştir.
• Çalışma, Büyükşehir yasası olarak bilinen 6360 sayılı yasa sonrası 17 belediyenin ve 68 koyun birleşmesi sonucunda ortaya çıkan yaklasik 300 binlik yeni belediyecilik sisteminin algılanması ve performansın ölçülmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Türkiye’nin en büyüğü sayılabilecek ilcelerinden biri olan ve birleşmenin gerçekleştiği bölgede çalışmasının gerçekleştirilmesi çalışmanın önemini arttırmaktadır.
• Çalışma kapsamında oluşturulan belediyecilik algısının belirlenmesi ve performansın ölçülmesi kapsamında oluşturulan algoritma sistemi Türkiye’de ilk kez oluşturulmuş olup, oluşturulan algoritma sayesinde Türkiye’de bütün belediyeler bu algoritmayı kullanarak mevcut algı ve performanslarını ölçebilirler.
Çalışma Hakkında
• Çalışma kapsamında ilk olarak Alanya’nın farklı bölgelerinde vatandaş ile birebir görüşmeler gerçekleştirilmiş olup, yapılan görüşmeler nitel analizlerle incelenmiştir. Analiz sonuçlarından Alanya ada yasayan vatandaşlarin belediyecilik algısı belirlenmiştir.
• Daha sonraki süreçte belirlenen vatandaşın belediyecilik algısında yer alan konular anketleştirilmiş ve uygulaması gerçekleştirilmiştir.
• Gerçekleştirilen çalışmalar incelendiğinde hem birebir görüşmeler, hem de anket uygulamasında uygulama gerçekleştirilen kişi sayıları istatistiki anlamda yeterlidir. Sonuçlar Alanya’nın genelini ifade eder niteliktedir.
Sonuçlar
• Gerçekleştirilen birebir görüşmeler sonucunda Alanya’da yaşayanların belediyecilik algılarının “fiziki beklenti”, “sosyal beklenti”, “iletişim” ve “hızlı ve etkin hizmet” başlıkları altında toplandığı görülmektedir. Bu başlıklar kendi altında farklı alt boyutlara ayrılmaktadır.
• Elde edilen belediyecilik algısı incelendiğinde Alanya’da yaşayan vatandaşların halen hangi belediyecilik hizmetlerinin hangi belediye tarafından verildiğini tam olarak bilmediğini gostermektedir. Her hizmeti ilce belediyesinden beklemektedir ki dogrusu bu.
• Araştırmanın anket uygulaması bölümünde elde edilen belediyecilik algısına yönelik başlıklar ve alt başlıklara yönelik performans-önem analizi gerçekleştirilmiştir. Performans-önem analizinde vatandaşa bahsi geçen belediyecilik hizmetlerinin her birine ne oranda önem verdiği ve Alanya Belediyesinin bu hizmetlere ilişkin performansı sorulmuştur.
• Performans önem analizi sonuçları incelendiğinde yukarıda belirtilen 4 ana başlığa ilişkin vatandaşın verdiği önemin yüksek olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, Alanya Belediyesinin vermiş olduğu hizmetlere yönelik performans sonuçları incelendiğinde 4 ana başlığa ilişkin performansların 5’li sistemde 3,50-3,60 arasında olduğu görülmektedir. Bu sonuç, vatandaşın Alanya Belediyesinin sunmuş olduğu hizmetlerden memnun olduğunu göstermektedir.
• Gerçekleştirilen anket çalışmasında vatandaşa Belediye hizmetlerine ek olarak Belediye performansına ilişkin genel memnuniyete yönelik bir soru da sorulmuştur. Vatandaşın Alanya Belediyesi hizmetlerine yönelik genel memnuniyeti yuksek düzeyindedir.
Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2018, 17:17