Türkiye kırmızı et sektörünün çatı kuruluşu Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin (UKON) 4. Olağan Genel Kurulu, 25 Nisan’da Ankara’da yapıldı.
“Ekinlerin suya ihtiyacı var”
Genel kurulda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, kuraklık riskine değinerek, şu anda ekinlerin durumunun çok iyi olduğunu ancak suya çok ciddi ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Nisan ayında yağışların yeteri kadar gerçekleşmediğini belirten Pakdil, “İnşallah yağışlar bir an önce gelir ve gerek insan gıdası gerek yem sanayinin ham maddesi olan hububat üretimi beklediğimiz şekilde olur. Şu anda bitkinin gelişimi itibarıyla baktığımızda geriye gidiş olmazsa kuraklık riskinin ortadan kalkması durumunda belki de rekor bir üretim dahi olabilecek” dedi.
“Şap hastalığının belini kıracağız”
Hayvancılığın geliştirilmesi ve hayvan varlığının artırılması için buzağı ölümleri ve salgın hastalıklarla mücadele konusunda çalışmaları hızlandırdıklarını, aşılamaları artırdıklarını, şu anda kullandıkları şap aşılarının en son izole edilen şap suşları olduğunu bildiren Nihat Pakdil, “Bu yıl sonu veya en geç önümüzdeki yıl bu hastalığın belini kıracağımızı düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
Karkas derecelendirmeye ilişkin taslak mevzuatı tamamladıklarına da değinen Pakdil, sektörün görüşleri alınarak mevzuatı oluşturacaklarını söyledi.
“Üretim maliyetimiz çok da yüksek değil”
Hayvancılık Genel Müdürü Durali Koçak da Türkiye’nin, ihtiyacı olan eti üretme potansiyeli bulunduğuna işaret ederek, “Üretim maliyetimiz birazcık yüksek öyle çok da yüksek değil. Bizim üstümüze fiyat baskısıyla gelinmemesi lazım” diye konuştu.
“Çözümsüz, çaresiz değiliz” diyen Koçak, iş birliğine her zaman var olduklarını, politikaları birlikte gerçekleştireceklerini kaydetti.
Ahmet Hacıince yeniden başkan seçildi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Hayvancılık Genel Müdürü Durali Koçak ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş’un katılımıyla düzenlenen Genel Kurul’da belirlenen Yönetim Kurulu, Ahmet Hacıince’yi oybirliğiyle yeniden “UKON Başkanı” seçti. UKON Başkan Vekili Fazlı Yalçındağ, Muhasip Üye Mustafa Kemal Çakırca oldu.
“Kırmızı etle ilgili bilgilendirme platformu kuracağız”
Genel kuruldaki konuşmasında, UKON’un “üretimden tüketime ve tüketim sonrası tüketici haklarının korunmasına” uzanan zincirde kırmızı et sektörünü temsil ettiğinin altını çizen Ahmet Hacıince, “Bu amaçla sektörü bir zincir olarak değerlendiriyoruz. Yeni dönemde zincirin tüm kesimlerine dönük plan ve projeler geliştireceğiz” dedi. Hacıince, şunları kaydetti:
“Kırmızı etle ilgili tüm detayların paylaşıldığı bir bilgilendirme platformu kuracağız. Bu platform üzerinden kamuoyunun kırmızı etle ilgili doğrulara ulaşmasını kolaylaştıracağız. Sektörel bilgi havuzu özelliği taşıyacak bu platform ile hem bilgi kirliliğinin önüne geçilmiş olacak hem de gelişmelerin yakından takip edilmesi sağlanacak. Ayrıca meralarımızın politize olmaktan çıkarıp bir milli mesele haline getirilmesi için çaba göstereceğiz.
Bununla birlikte Bakanlığımız ile yakın işbirliği içerisinde, ithalat bağımlılığının önüne geçmek üzere, yerli üretimin artırılması, aile hayvancılığının desteklenmesi, buzağı ölümlerinin engellenmesi, kesimhanelerde farklı karkas fiyat uygulamalarının önüne geçilmesi ve karkas sınıflandırma sisteminin kurulması gibi konularda yoğun olarak faaliyet göstereceğiz.”
“Yemi, hayvanı dolarla alıyor, TL ile satarak et fiyatının düşmesini bekliyoruz”
Kırmızı ette fiyat artışının temel sebebinin hayvan sayısının azlığı olduğunu vurgulayan UKON Başkanı Ahmet Hacıince, “Besicilerimizin maliyetlerinin artmasında temel neden, bunların hemen hemen tamamının dövize bağlı olmasıdır. Yemi, hayvanı dolarla alıyor ve Türk lirasıyla satarak para kazanmaya çalışıyoruz. Ayrıca sanayicilerimiz artan karkas maliyetlerini aynı oranda fiyatlarına yansıtamıyorlar. Dolayısıyla onlarda bu durumdan zarar görüyorlar” dedi.
Hacıince, küçükbaş hayvan varlığının artırılması gerektiğine işaret ederek, “İyi bir mera ve aile hayvancılığı politikasıyla hayvan sağlığına ilişkin atılan adımların devam etmesi halinde orta vadede sürdürülebilir bir kırmızı et piyasasının oluşumu mümkün olabilir” diye konuştu.
UKON Başkanlığı’na seçilmesinin ardından Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür eden Hacıince, yeni dönemde de, “kırmızı ette ithalat bağımlılığının önüne geçmek üzere, yerli üretimin artırılması” için çalışmalara devam edeceklerini vurguladı.
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu
Üretici Alt Grubu: Osman Civil, Nuri Kahya, Mustafa Kemal Çakırca
Sanayici Alt Grubu: Ahmet Hacıince, Ömer Gökhan Tuncer, Mustafa Oytun Altınordu
Araştırma Kurumları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşları Alt Grubu: Fazlı Yalçındağ, Dr. Erhan Akçay, Ergün Kılıç
Kamu Alt Grubu: Mustafa Sami Cüceloğlu, Dr. Özhan Türkyılmaz, Ramazan Koçak
Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2018, 12:38