Kimyager ve deniz bilimci Prof. Dr Ahmet Cemal Saydam sosyal medya hesabından Alanya'yı da yakından ilgilendiren bir açıklama yaptı. Antalya ve ilçelerini baz alarak yaptığı uyarıda Saydam, bugün yaşanması muhtemel hava olayları için şu ifadeleri kullandı: “İsrail Oşinografi Bölümü dalga beklenti haritası Batı Akdeniz ve Güney Ege için hiç de iyi olmayan tahminler veriyor. Olma olasılığı % 95 olan bu beklentinin nedeni Mısır Libya'dan bize kadar kesintisiz esecek olan rüzgar.”
4-5 metre yükseklikte dalgalar
Hemen ardından uyarısının nedenini açıklayan tanınmış deniz bilimci, Lodosa açık her türlü marinada bırakın denizdekileri karadakiler için bile tedbir alınması şart; Özellikle 5 Şubat gününe yine dikkat çekmek isterim. Akdeniz sahil bölgesindeki tüm limanlar, turizm tesisleri, tekneleri botları vs vs sahilleri şimdiden boşaltmak zorundalar. Rüzgar su seviyesini yükseltecek, dalga 4-5 metreye ulaşacak, aşırı yağışlar da dereleri nehirleri dolduracak ama bu yük denize boşalmakta zorlanacak” diye yazdı.
ANTALYA'NIN BATI İLÇELERİ RİSK ALTINDA
Prof. Saydam, Batı Antalya için de uyarılarda bulunarak şöyle dedi: Lodos..fırtına,,yağmur..5 ve 6 sı.. rüzgar 50-60 km hızlara çıkabilir..5 ve 6 sı esince seraları epeyce sarsar.” Prof. Saydam, Antalya’nın Demre ilçesi için de fırtına uyarısında bulundu.
CANINI, MALINI SEVENLERİ UYARALIM
Prof. Saydam uyarılarına şöyle devam etti: “Ege Denizi için komşu üniversite sitesi seç beğen şeklinde rüzgarlar vermekte. 5 akşamı için güney Ege ve Batı Akdeniz'deki beklentileri ifade edebilmek için ölçeğe 27 metre saniye rüzgar ilave edilmiş. 25 desek 90 km. rüzgar demek oluyor. Bu beklentiler ile yetkililer uyarı yapmasa bile ben canını malını serasını tarlasını bahçesini kendini sevenleri uyarayım. Çok ciddi bir hava olayı yolda, benden demesi. Tanrı yardımcımız olsun.”
TIR’LARI GEÇİRMEYİN, UÇAKLARA DİKKAT!
Prof. Saydam, 6 Şubat tarihinde ise İstanbul Havalimanı için ciddi uyarılarda bulundu. İşte Cemal Hoca’nın o uyarısı; “6 Şubat sabahı için İstanbul Havalimanı rüzgar durumu. Bakalım kaç uçak inebilecek. Bu da uçuş programını alt üst edecektir. Yavuz Sultan Selim köprüsünden de TIR geçirmemeleri lazım. Bu yan rüzgar TIR dorsesini devirir. Hele bir de boş ise. Yerdeki boş uçakları nasıl sabitlerler onu da bilemem, onca Boeing 737 Max yerde duruyor.100 km rüzgar esince kanat doğal olarak havalanacağını sanacak.”
Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2020, 11:17