Alanya Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilerek bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ‘Alanya Uluslararası Çocuk Festivali ve Kitap Fuarı’ başladı. Resmi açılışı 9 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilecek ve 15 Mayıs tarihine kadar sürecek festival birbirinden renkli birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in başlattığı ‘Alanya Uluslararası Çocuk Festivali ve Kitap Fuarı’ bu yıl 4’üncü kez kapılarını açtı. Alanya Kültür Merkezi’ndeki (AKM) festival 15 Mayıs tarihine kadar binlerce çocuk ile ailelerini ağırlayacak. İlk günden aileler ve çocukların yayınevlerinin açtığı stantları ziyaret ettikleri organizasyon Eğitimci Ali Koç’un ‘Yeni Dünya Yeni Eğitim’ isimli semineri ile başladı. AKM’deki seminerde vatandaşlar ve çocuklara hitap eden Koç, uzun süre TED Alanya Koleji’nde görev yaptığını ve ilçenin kendisi için önemli olduğunu söyledi. Koç, “Pandemi güzel bir dinlenme dönemi oldu. Pandemi yeniden doğaya bakmama neden oldu. İmkan verilseydi çok şey başarabileceğine inanan bir kuşak var. Bunu eğitim dönemindeki travmalara bağlıyorum. O kadar çok sorumlulukla büyütüldük ki bir süre sonra sorumluluğa karşı tepki oluşmaya başladı. Sonra bu travmaları çocuklarımız üzerinden aşmaya çalıştık. Ekonomide, siyasette savrulmalar olur. Savrulma yaşadık. Ya o, ya o seçenekleri içinde kaldık. Ya kuralları olan ya da özgürlükçü ebeveyn olduk. Çocuklara ya ödül ya da ceza vereceğiz. Şimdi yeni bir dönemdeyiz. Pandeminin yarattığı kaos hepimizi savuruyor. O ürünler, hizmetler hepsi savruldu. Bu savrulmanın içinde bir yerde durabilmek için bir şeylere sarılmak gerekiyor” dedi.
“HAZZI ERTELEYENLER HER ZAMAN DAHA GÜÇLÜ”
ABD’de son 20 yılda ilk kez girişimcilikle ilgili düşüş yaşandığını söyleyen Koç, “Kuzey Avrupa ülkelerinde girişimcilik yükseliyor. Buradaki sonuç ebeveynlik tarzındaki büyük değişiklikte. Bir İrlandalı 100 yıl önceki ebeveyn gibi davranıyor. İnsan ömrü deneyimlerini diğerlerine aktarabiliyor. Kuşaklar arası aktarım bitmiş durumda. Günümüzde yeni neslin en büyük sorunu hazzı öteleyememe. Hazzı öteleme becerisine sahip bireyler her zaman daha güçlü” diye konuştu.
“ÇOCUKLARIMIZIN REFERANS NOKTASI BİZ DEĞİLİZ”
Tek ebeveynlik tarzı yerine çocuğun her yaşına göre ebeveynliğin olması gerektiğini vurgulayan Koç, “Çalışkanlık gibi kavramlar aşağılanmaya başlandı. ABD’de çalışma çağındaki insanların iş arayışında düşüş var. Bu insanlar iyi bir eğitim almış ama iş aramıyor. Bunun sebebi çocukluktaki zorlanma. Önemli değişim dönemindeyiz. Çocuklarımızın referans noktası artık biz değil, akranları. Ebeveynleri olmayan çocuklar artık çocuklarımıza ebeveynlik yapıyor. Biz kural koyarsak onlar bizi sevmeyecek korkusuyla çocuklarımızla arkadaş olmaya çalışıyoruz ama biz onların arkadaşı değiliz. Biz onların anne ve babalarıyız. Yeri geldiğinde o bilgisayarın fişi çekilecek. ‘Ata bebeği kucağıma aldım dünyaya bakışım değişti’ diyen bir kuşak var. Bir taraftan ben olamayan bir kuşağız. Narsizm ile karşı karşıyayız. Prens, prenses gibi yetişen çocuğun okula gittiğinde tuvaletini tutamadığı için içine düştüğü durumu düşünün. Bir çocuğun kişiliğinin güçlenmesi için koşulsuz sevgiye ihtiyacı var. Çocuğumuzun yardımcısı mıyız, yoksa hizmetkarı mıyız? Bunu düşünün. Çocuklarımızın saygısını kazanmaya çalışın. Başkasına saygı duyan insanlar saygın insanlar olur. Saygı duymayı bilmezseniz saygı görmezsiniz. Ebeveynlik çökerken çocuklarımız kazanmasın. Türkiye’de siyasette ittifaklar kuruluyor ama yıllar önce çok önemli bir ittifak bozuldu. Ebeveyn ile okul arasındaki ittifak bozuldu. Her iki taraf artık çocuğun duymak istediği şeyleri söylüyor. Çocukları kaybetme gibi bir şansımız yok. Onlar hem en büyük kaynaklarımız hem de geleceğimize dair en önemli umudumuz. O yüzden biraz dizginleri ele almamız gerekiyor” dedi.
FESTİVAL PROGRAMI
9 Mayıs 2022 Pazartesi
09.30 Festival Açılış Programı
13:15 Alanya Belediye Tiyatrosu Kalbimin Sevgili Gözü Çocuk Tiyatrosu
15:00 Özge Bahar Sunar; ‘Kirpi ile Sergi Engeller Vazgeçmek İçin Değildir’
10 Mayıs 2022 Salı
10:00 ve 13:15 Alanya Belediye Tiyatrosu Yağmur Taşı Çocuk Tiyatrosu
15:00 Burcu Bahar; ‘Saklasak da Nereye Saklasak şarkısı ile Doğaçlama Hikaye Oluşturma Atölyesi’ 20:00 Digital Baba Orhan Toker; Digital Çocukların Ebeveyni Olmak’
11 Mayıs 2022 Çarşamba
09:00 ve 13:15 Özgür Özgülgün ‘Özgür Abi ile Alanya’nın Tarihine Yolculuk’ ve Uykusu Kaçan Pijama
10:30 Çat Pat Profesör
12 Mayıs Perşembe
09:00 ve 10:30 Oyun Sanatım ile Masal Saati
13:15 Özgür Özgülgün ‘Özgür Abi ile Alanya’nın Tarihine Yolculuk’ ve Uykusu Kaçan Pijama
20:00 Doç. Dr. Serdar Bulut ALKÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimci; ‘Çocuklar İçin Doğru Kitap Seçimi’
13 Mayıs Cuma
09:00 ve 10:30 Masalcı Abi ‘Çocuk Meddahı’ 13:15 Emre Gül, Nagihan Gökçe Kabal, Zeynep Sey; ‘Digital Çağda Okur Yazarlık
20:00 Eğitimci ve Aile Danışmanı Filiz Yıldırım ‘Başarıyı Destekleyen Anne Baba’
14 Mayıs Cumartesi
14:00 Sihirbaz Kutay ile Sihirli Dünya 16:00 Yazar Funda Uçuk Er; ‘Aile İçi Doğru İletişim’
20:00 Konuşmacı Yazar Merve Gülcemal; Çocukların Din Eğitiminde Doğru Bildiği Yanlışlar’
15 Mayıs Pazar
12:00 Kral Şakir’in yaratıcısı Varol Yaşaroğlu’ndan Kral Şakir’in Hikayesi